Fitness Let's Get Fit! 16. svibnja 2022.

Najčešće greške koje nas dovode do viška kilograma

Dijeta
Foto: shutterstock Povremeni "prehrambeni grijesi" normalni su i ljudski te da nisu problem ako se većinu vremena držite zacrtanog plana prehrane.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mršavljenje zahtijeva trud, disciplinu i usvajanje poželjnih prehrambenih navika, a rijetki su oni koji su svjesni da je isto potrebno i da bi se dosegnuta tjelesna masa zadržala dugoročno. Nutricionistica i Zdravolovka, mag.nutr. Sandra Krstev Barać otkrila je koje su to greške u prehrani koje nas dovode do viška kilograma.

Uveli ste tjelesnu aktivnost, zaobišli popularne i suviše restriktivne dijete te postavili kvalitetne temelje redukcijske prehrane, no rezultati ipak izostaju? Mnoštvo je mogućih razloga zašto bi tome moglo biti tako, a ovaj put ćemo se pozabaviti najčešćim greškama u samom pristupu mršavljenju.

Imate stav "sve ili ništa"

Perfekcionizam u mršavljenju nije neobična pojava, međutim nije održiv pristup. Prije ili kasnije dogodit će se situacija da se nađete na proslavi ili nekom ručku kada ćete možda pojesti nešto što smatrate da ne biste smjeli. Umjesto da u tom trenutku pomislite kako ste sve upropastili i prekinete s restrikcijskom prehranom, budite svjesni da su povremeni "prehrambeni grijesi" normalni i ljudski te da nisu problem ako se većinu vremena držite zacrtanog plana prehrane.

Ne pijete dovoljno vode

Jeste li znali da u trenutku kada osjetite žeđ da je to znak da ste već dehidrirali?  A dehidracija utječe negativno na proces mršavljenja više nego što ste možda svjesni. Tako će se dehidracija negativno odraziti na sam proces probave hrane čime se i metabolizam može usporiti. Također, dehidracija može dovesti i do većeg kalorijskog unosa, jer se može pomiješati s osjećajem gladi. Stoga je bitno ne čekati da osjetite žeđ, već kontinuirano tijekom dana piti dovoljno vode.

restriktivna dijeta | Author: shutterstock Foto: shutterstock Perfekcionizam u mršavljenju nije neobična pojava, međutim nije održiv pristup

Unosite tekuće kalorije kojih niste ni svjesni

Smoothieji se doživljavaju kao zdrav i lagan napitak i čest su suputnik programa mršavljenja. No, njihova kalorijska vrijednost može biti uistinu pozamašna, osobito ako u njega dodate sjemenke, orašasto voće i proteinske maslace, proteine u prahu, pahuljice i sve ostale sastojke koji su česti dio recepture. Ovo nije poziv da ih trebate prestati konzumirati već samo upozorenje da nerijetko osiguravaju mnoštvo kalorija ekvivalentnih kompletnom obroku.

I alkoholna pića su česta prepreka uspjehu. Osim što alkohol obiluje kalorijama (1 g alkohola osigurava gotovo jednako kalorija kao i gram masti), alkoholno piće će otvoriti apetit i to najčešće za hranom bogatom mastima i solju.  Stoga često uživanje u alkoholu može ne samo spriječiti mršavljenje, već čak i dovesti do povećanja brojke na vagi.

Detox crijeva sokovima i smoothiejima | Author: shutterstock Foto: shutterstock Smoothieji se doživljavaju kao zdrav i lagan napitak, ali njihova kalorijska vrijednost može biti uistinu pozamašna

I zdrave namirnice zahtijevaju kontrolu porcija

Orasi, sjemenke, avokado, maslinovo ulje i slična hrana su sve redom vrijedne namirnice s povoljnim učinkom na naše zdravlje. No, ako želite smršavjeti, ne biste smjeli u njima uživati neograničeno. Budući da obiluju masnoćama imaju i značajnu energetsku vrijednost, a to može vrlo lako dovesti do energetskog suficita. Stoga, budite svjesni njihove konzumacije i prakticirajte kontrolu porcija.

Jedete u žurbi i s "nogu"

Pažljivi ste oko odabira namirnica, no ne posvećujete se obroku već ga konzumirate u hodu, žurbi između sastanaka ili gledajući televiziju. Istraživanja otkrivaju da takvim načinom jedenja možemo također nesvjesno pojesti više. Jedan od razloga je što svjesnim jedenjem lakše primjećujemo sitost.

No, još je jedno moguće objašnjenje ovog fenomena: polaganim žvakanjem luči se više sline i probavnih enzima, a hrana na taj način postaje slađa jer u ustima, u stvari, započinje probava ugljikohidrata. Što dulje žvačemo hranu, ona postaje sve slađa što može pomoći smanjiti žudnju za slatkom koja se često javlja nakon obroka.

 | Author: Mateja Vrčković Foto: Mateja Vrčković Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma (Institut funkcionalne medicine) članica je tima Zdravolovaca na portalu missZdrava

Zanemarujete san i relaksaciju

Studije pokazuju kako osobe koje spavaju manje od 6 sati imaju više razine hormona gladi – grelina u krvi. Grelin stimulira želju za unosom ugljikohidratne i visoko kalorične hrane. Također, nedostatak sna stimulira i hormon stresa – kortizol.

No, kortizol može biti povišen i zbog hektičnih rasporeda i ne uzimanja vremena za sebe i za opuštanje. Posljedica povišenog kortizola je povećanje apetita i žudnje za hranom bogatom ugljikohidratima i mastima. Kortizol također djeluje kao signal masnim stanicama da što više čuvaju masno tkivo kako bi, po potrebi, poslužilo kao izvor energije. Istovremeno, pospješuje se razgradnja proteina što dovodi do gubitka mišićne mase. Svi ovi metabolički procesi udruženo rezultiraju povećanim apetitom i smanjenom potrošnjom energije što u konačnici vodi do nakupljanja kilograma (osobito u području trbuha). 

Tekst je napisala mag.nutr. Sandra Krstev Barać.

Kreni s nama na 21 dana dug put brige o sebi i svome tijelu, podijeli s frendicama Let's Get Fit kalendar i skupa se upustite u izazov!

Uz PIK šunke sa samo 2% masnoće lako je biti i sit… i fit! PIK Kuhana šunka i Šunka u ovitku su zbog vrlo malog udjela masnoće idealan odabir za sve one koji paze na prehranu i biraju aktivan život. Više saznaj ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.