Fitness 30. lipnja 2016.

7 najboljih namirnica za izgradnju seksi čvrstih mišića

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povećanjem tjelesne aktivnosti, povećavaju se i energetske potrebe organizma koje treba zadovoljiti pravilnim unosom hrane i tekućine tijekom cijelog dana u skladu s tjelesnim aktivnostima. Ako biraš optimalne namirnice možeš zaboraviti na dodatke prehrani.

Ako treniraš trebaš jesti ove namirnice

  • Jaja - dobar su izvor lako probavljivih proteina. Važna su zbog aminokiselinskog sastava jer proteini životinjskog podrijetlapoput mesa, peradi, jaja, ribe i mliječnih proizvoda osiguravaju sve esencijalne aminokiseline u količini koja odgovara potrebama organizma.
  • Sirutka - visokovrijedna namirnica s niskom energetskom vrijednosti čiji su proteini lako probavljivi te se u gotovo u potpunosti resorbiraju u organizmu a bitni su za izgradnu tkiva, enzima i hormona.
  • Crveno meso - sportaši imaju povećene potrebe te potencijalno povećane gubitke željeza pa je njegov manjak najčešći nutritivni manjak među sportašima. Jedan od najboljih izvora željeza upravo je crveno meso.
  • Sok od agruma - da bi se pospješila apsorpcija željeza u organizmu potreban je vitamin C, koji se u velikim količinma dobiva iz voća ili povrća.
  • Grožđice - mogu osigurati ugljikohidrate tijekom tjelesne aktivnosti i doprinose unosu željeza.
  • Đumbir - dva grama na dan kroz desetak dana djeluje kao analgetik nakon dugotrajnog i iscrpljujućeg vježbanja.
  • Banana - ovisno o stupnju zrenja može biti izvor otpornog škroba, što je funkcionalno prehrambeno vlakno s povboljnim učincima na zdravlje ili hrana visokog glikemijskog indeksa korisna za obnavljanje glikogena nakon tjelesne aktivnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.