Fitness 19. srpnja 2016.

Ljetna pravila fitnessa za vježbanje bez rizika

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježbaj rano ujutro ili kasno navečer, izbjegavaj vježbanje kada je sunce u zenitu, a temperatura najviša, što je obično između 11 i 17 sati. Ako izlaziš u ovom periodu, izbjegavaj izravno sunce i potraži hladovinu. Ako ipak tada želiš vježbati, rješenje je bazen.

  • Često nanosi kremu za sunčanje - krema za sunčanje te neće rashladiti, ali će spriječiti opekline koje mogu smanjiti sposobnost tvog tijela da regulira temperaturu. Također, tako ćeš se zaštititi od rizika dobivanja raka kože. Koristi one koji imaju zaštitni faktor 30 i maži se prema uputama, te ih nanosi na kožu svaka tri do četiri sata.
  • Pij dovoljno tekućine - točnije, vode. Čak i kad nisi žedna, pij na svakih 15 minuta po koji gutljaj. Ako se puno znojiš, uključi i sportska pića koja sadrže dodatne elektrolite i minerale. Izbjegavajte  sastojke koji doprinose dehidraciji kofein i alkohol. Također, neki lijekovi, koji sadrže antihistamine, doprinose dehidraciji, pa ih je potrebno izbjegavati. Ovo se posebno odnosi na one koji trče nešto duže dionice.
  • Prikladno se odjeni - obavezno nosi bijelu ili majicu neke svijetle boje. Tamne boje “upijaju” toplinu. Razmisli i o kupovini odjeće od laganih materijala koji upijaju vlagu.
  • Kapa ili sunčane naočale - zbog zaštite očiju obavezno nosi sunčane naočale ili šiltericu. Medicina je dokazalada veliki broj očnih bolesti uzrokuje upravo nepravilna zaštita očiju na visokim temperaturama.
  • Ne žuri - jer vrućina i vlaga mogu biti vrlo opasni. Trčanje na velikim vrućinama i u uvjetima velike vlage može izazvati suprotan efekt od onoga što želiš. Vježbanje treba predstavljati zadovoljstvo, a ne patnju. Zato slušaj svoje tijelo i zdrav razum i ne vježbaj u ekstremnim vremenskim uvjetima iako misliš da tvoje tijelo može podnijeti takve uvjete. Za vrijeme visokih dnevnih temperatura uvijek možeš otići na plivanje i razgibavati se u vodi.
     

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.