Fitness 04. listopada 2016.

Koliko kalorija trošiš trčanjem, a koliko vožnjom bicikla?

Trcanje_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I trčanje i vožnja bicikla su izvrsni oblici tjelovježbe koje predstavljaju ritmičke aerobne aktivnosti i uključuju rad velikog dijela ukupne mišićne mase. Između ove dvije aktivnosti postoji nekoliko razlika.

Općenito, trčanje izgara više kalorija po minuti u usporedbi s vožnjom bicikla, međutim, vožnja visokog intenziteta može premašiti energetsku potrošnju tijekom trčanja.

Trčanje ili vožnja biciklom?

Prosječno osoba od 70 kilograma, trčanjem brzinom od 7,5 km/h u sat vremena potroši i do 1000 kalorija. S druge strane, žustra vožnja bicikom od oko 25 km/h potroši oko 850 kalorija, dok se šetnjom može potrošiti samo oko 350 kalorija u sat vremena žustrog hodanja brzinom od oko 6 km/h. Zajednička karakteristika trčanja i vožnje biciklom visokog intenziteta je trenutno smanjenje apetita.

Vožnja_Bicikla_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Naime, studija objavljena u časopisu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism dokazala je kako je razina grelina – hormona koji stimulira glad bila snižena kod ispitanika nakon trčanja ili vožnje biciklom u usporedbi s razinom grelina tijekom sjedenja. Prednost bicikliranja nad trčanjem je nisko opterećenje koljena i zglobova te manji rizik od ozljeda i upale mišića. Sve vrste aerobnih tjelesnih aktivnosti produljuju život i povoljno djeluju na zdravlje, a idealno bi bilo kombinirati različite vrste, pa tako jedan dan trčati, drugi dan voziti bicikl, a treći dan otići u šetnju. 

Vježbanje ''na rate'', isplati li se?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.