Fitness 08. travnja 2016.

3 motiva za kasnovečernje vježbanje

Vježbanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najveće poboljšanje aerobnog kapaciteta moguće je postići aerobnim vježbama u jutarnjim satima, dok je tijelo odmorno. S druge strane, smatra se kako trening kojem je cilj mršavljenje, odnosno redukcija potkožne masti, najbolje rezultate donosi ako vježbaš popodne. Ako tijekom dana nikako ne uspijevaš ugurati vježbanje u svoj raspored, ne brini, donosimo ti nekoliko razloga zašto vježbanje navečer nije uzaludno

1. Navečer ćeš vježbati intenzivnije

Istraživanja su pokazala da u večernjim satima možemo vježbati i do 20 posto više, a ujedno i višim intenzitetom. Pojedinci koji kasno ustaju, vrhunac snage i volje za vježbanjem dostižu 11 sati nakon buđenja, a prema navodima stručnjaka u novoj studiji sa engleskog Sveučilišta u Birminghamu. A kad možeš trenirati intezivnije, vježbat ćeš više, brže, jače, ali i vidjeti rezultate puno ranije.

2. Mišići su u naponu snaga navečer

Mišićna funkcija i snaga su u najvišem naponu u poslijepodnevnim satima a prema istraživanjima izmjena hormona u popodnevnim satima može učiniti vježbu učinkovitijom. Visoke razine kortizola u jutarnjim satim mogu spriječiti rast mišića, ali je povećanje testosterona u večernjim satima pomaže u razvoj mišića, navodi Heather Webb, kineziologinja sa sveučilišta u Tekasu.

3. Spavat ćeš dulje

Tvrdnje kako kasnovečernje vježbanje može poremetiti san, nisu istinite. Upravo suprutno. Osobe koje treniraju boks te udaraju  vreću 90 minuta nakon odrađenog treninga, imaju bolji i čvršći san. Intenzivnije večernje vježbanje osigurava kvalitetan san, otkrili su švicarski znanstvenici. Također, u studiji objavljenoj u časopisu Sleep Medicine stoji kako čak 30 posto vježbača spava bolje nakon što odrade trening na kojem su se dobro oznojili. S druge strane, kvalitetan san je neophodan kako bi se oporavili mišići i vidjeli rezultati treniranja.

Otkrij 6 navika koje troše kalorije!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.