Fitness Dođi na Ekotlon! 04. rujna 2024.

Kako smanjiti otpad od hrane i uštedjeti

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U vremenima inflacije svi gledamo kako ćemo uštedjeti, a porazna činjenica je sigurno da se puno hrane bespotrebno baca

Godišnje se samo u Europi baci oko 88 milijuna tona hrane. Što zbog isteka roka trajanja, činjenice da kuhamo previše hrane ili jednostavno lijenosti da skuhamo namirnice koje nam stoje u frižideru, puno hrane na kraju završi u smeću. Osim što je to trošak za kućni budžet, time povećavamo i emisiju stakleničkih plinova te doprinosimo klimatskim promjenama. Donosimo savjete kako izbjeći bacanje hrane i tako uštedjeti te kako na kreativan način iskoristiti ostatke hrane.

Pratite rok trajanja namirnica

Prilikom kupovine namirnica uzmite one s duljim rokom trajanja kako biste bili sigurni da ćete ih iskoristiti. Namirnice s brzim istekom roka trajanja (poput mlijeka, jogurta i sl.) stavite na prva mjesta u frižideru kako bi vam bile na dohvat ruke, a ne skrivene iza hrpe drugih stvari. Ono što ne vidimo u frižideru, najčešće ni ne potrošimo.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Isplanirajte obroke unaprijed

Napravite meni za cijeli tjedan te popis namirnica za kupovinu. Osim što ćete tako izbjeći nepotrebno trošenje vremena u dućanu na razmišljanje što kupiti, također ćete i potrošiti manje novaca ako kupujete samo ono što je na popisu. Ovako ćete također kupiti samo ono što vam je zaista potrebno te tako bacati manje neiskorištenih namirnica.

Kupujte manje količine hrane

Iako ćete možda češće morati ići u dućan, kupovina manje količine hrane znači da će se i manje hrane baciti. Kada kupimo odjednom hranu za cijeli mjesec, velika je mogućnost da će neke od tih namirnica biti zaboravljene na dnu ormara ili frižidera, isteći će im rok trajanja ili jednostavno nećete imati vremena sve skuhati.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Iskoristite ostatke ručka

Ako ne pojedete sve što ste pripremili za ručak, zamrznite ono što ostane za kasnije ili ostatke iskoristite kao sastojak za drugi obrok. Npr. ako vam je ostalo piletine od ručka, idući dan je samo narežite i dodajte salatu, rajčice i mozzarellu, i imate brzi obrok. Ako vam je ostalo npr. bolonjeza ili sarme, možete ih zamrznuti i imate ručak za sljedeći tjedan.

Napravite kompost od ostataka svježe hrane

Svježa hrana koja se počinje kvariti, ostaci od guljenja povrća, pokošena trava - sve su to izvrsni materijali za pravljenje komposta za vaš vrt. Ako nemate vrt, raspitajte se u susjedstvu tko ga ima kako bi se ovaj otpad korisno iskoristio.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Dijeljenje je dobra navika

Donirajte hranu koja bi inače bila izgubljena. Na primjer, povežite se sa susjedima pa podijelite višak hrane koju imate kako se ne bi kvarila. Provjerite ima li u vašoj okolini udruga koje skrbe o starima i nemoćnima i siromašnima, kojima bi takve donacije možda dobro došle.

Ekotlon utrka i održivost

O održivosti i zdravim navikama pričat ćemo i na Ekotlonu u subotu 21. rujna na Bundeku. Već četvrtu godinu zaredom Zagrepčani svih dobi uživat će na jedinstvenoj utrci koja je je spoj trčanja i čišćenja okoliša, tzv. plogging. U organizaciji 24sata i portala missZdrava, EKOTLON: REUSE&RECYCLE okuplja male i velike, obitelji i samce, kućne ljubimce i sve koji se žele u opuštenoj atmosferi baviti sportom, družiti i zabaviti. 

U središtu ovogodišnjeg Ekotlona leži jednostavna, ali moćna filozofija – 'Zelene navike (p)ostaju trajne' – ideja je to kojom posjetitelje želimo osvijestiti o svakodnevnim održivim navikama koje, iako naizgled izgledaju komplicirano, zapravo su jako jednostavne. Svaka naša navika koja postane zelena čini mali, ali značajan korak prema očuvanju našeg planeta!

 | Author: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Na Ekotlonu imamo tri duljine staza za trčanje: Maxi (5 km), Obiteljska (1.8 km) i Canicross (3.3 km) - zadnja je pet friendly staza na kojoj mogu sudjelovati trkači sa psima.

Osigurajte svoje mjesto na vrijeme uplatom kotizacije OVDJE, a sav prihod od prodaje kotizacija odlazi u humanitarne svrhe, ove godine Karate klubu osoba s invaliditetom Sveta Nedelja!

Pridružite nam se na dobro poznatoj lokaciji, na Bundeku, 21. rujna i (p)ostanite dio velike zelene Ekotlon zajednice!

 

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, HEP, OTP banka, INA, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, JYSK, PIK Vrbovec, Hrvatska pošta, Pet centar, Fina. Projekt podržavaju Vrtni centar Flora, Interzero, Humana Nova, Consultare i Eko Taxi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.