Fitness 07. rujna 2015.

Kako odabrati dobar broj tenisica?

Tenisice_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kupnju tenisica započni promatranjem starih; gdje su najviše izlizane te jesu li ti odgovarale po tipu, veličini ili modelu, kaže dr. sc Hrvoje Klobučar, ortoped specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion. Kupnju je najbolje obaviti u poslijepodnevnim satima ili navečer, kada su noge i stopala otečeni

Za stopala s visokim ristom tenisice s omekšanim srednjim dijelom

"Tenisice isprobaj, prošetajte ili protrčkaraj po prodavaonici kako bi dobila bolji uvid u odnos svog stopala i obuće. Pri odabiru veličine pripazite da kažiprst uvijek može stati iza pete kada stopalo u tenisici maksimalno pomakneš naprijed", napominje ortoped. Sportsku obuću najbolje ćeš isprobati ako navučeš čarape u kojima vježbaš.

Ako nosiš ortpedske uloške, ponesi ih sa sobom i stavi u tenisicu pri isprobavanju. 
"Stopalima s visokim ristom pogodovat će tenisice s omekšanim srednjim dijelom i jastučićem u podlozi, a stopala s bolnim prednjim svodom (metatarzalgija) bit će zahvalna tenisicama s jastučićem smještenim ispod prstiju", savjetuje Klobučar.

Razlozi jutarnjih bolova u stopalima.

Za hodanje tenisice s blago zaobljenim potplatom u području pete

Muče li te bolovi u petama idealan izbor su tenisice s mekšim jastučićem pod petom ili oko stražnjeg dijela pete. Spušteni svodovi uzrokuju trošenje tenisica na unutrašnjoj strani, pa takva stopala najčešće trebaju posebno učvršćene tenisice u području pete i unutarnjeg svoda.

Idealne tenisice za hodanje su one s blago zaobljenim potplatom u području pete koji olakšava iskorak, s omekšanjem pod petom te čvršćim i manje fleksibilnim prednjim dijelom, u odnosu prema trkaćim tenisicama. Obuća za trčanje može imati normalnu i povišenu petu. Ako je peta niža, pri dodiru podloge više sudjeluje prednji dio stopala, što nalikuje na bosonogo trčanje.


Stopala rastu tijekom života zato se ne treba slijepo držati svog broja

"Igrači tenisa imaju velika naprezanja pri bočnom kretanju pa trebaju birati stabilniji i rigidniji potplat. Košarkašima, također više odgovaraju tenisice s manje fleksibilnim potplatama, što je mnogo važnije od povišenja oko gležnjeva za koje se smatra da smanjuju rizik uganuća, a to ne mora uvijek biti točno",  napominje Klobučar i savjetuje:

"Aktivni vježbači trebaju mijenjati tenisice nakon pretrčanih 500 do 800 kilometara ili 300 sati aerobnog treninga. Ne treba se  slijepo držati svog broja tenisica jer stopala rastu tijekom života, a i različiti modeli imaju i različite veličine."

Prednosti i mane hodanja po šljunku, pogledaj video.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.