Fitness 21. svibnja 2010.

Fitness za lijepu kožu

Zena-Sa-Nogama-Neodrezanim
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznato je da rekreacija čini čuda za tijelo. Vježbanje jača srce, mišiće, mozak i opće zdravstveno stanje. No, pomaže li tjelesna aktivnost i koži? Američki stručnjaci odgovaraju potvrdno i savjetuju nam da se pozabavimo vježbanjem i radi uljepšavanja kože, a s njima se slaže i inovatorica Body tehnike mr. Ana Marija Jagodić Rukavina

"Vježbanje je dobro za svaki organ, a budući da je koža naš najveći organ, razumije se da i ona ima koristi od toga", poručuje američka dermatologinja dr. Helen Flamenbaum.

"Svako poticanje krvotoka poboljšat će izgled kože te ubrzati čišćenje od otrova i obnovu stanica", dodaje prof. Annet King. Među preporučenim vježbama je i joga, koja ne iscrpljuje, ali lijepo zateže kožu i smanjuje lučenje stresnih hormona, što je također povoljno za kožu.

Vježbanje smanjuje stres i bore

Umjereno vježbanje, od trčanja do plivanja, snižava nivo stresnih hormona, koji su štetni po kožu utoliko što potiču proces starenja i nastanak bora i mrlja. No intenzivno bavljenje sportom je stresno pa je nužno naći mjeru, a ta je mjera za svakog malo drukčija.

Jedan od kriterija prema kojima je moguće utvrditi jeste li pretjerali s tjelesnim naporima ili ne, jest osjećaj duševnog blagostanja. Umjereno vježbanje pospješuje lučenje endorfina i enkefalina, dvaju skupina tvari koje donose osjećaj ugode. Ako se nakon vježbanja osjećaš više iscrpljeno i bezvoljno nego sretno i optimistično, tada si ušla u zonu pretreniranosti pa idući puta smanji "dozu".

Stručnjaci savjetuju vježbačima, a osobito vježbačicama, da prije tjelesne aktivnosti uklone šminku. Nakon vježbanja, valja temeljito očistiti kožu jer se prisustvo masti i toksina povećava tijekom napora. No, lučenje znoja je povoljno za kožu, jer čisti pore. Zato prije vježbanja pij dosta tekućine da pospješiš znojenje. Samo ne zaboravi isprati znoj s kože kad je rekreativna seansa završena.

Imaš li akne, pripazi

Američke stručnjakinje tvrde da tjelesna aktivnost nije preporučljiva onima kojima je koža izrazito crvena ili koji imaju bolest rozaceu. Aerobna aktivnost može pogoršati tu bolest, jer je dotok krvi u kožu pojačan.

Po njihovom mišljenju sportski napori nisu povoljni ni za one koji imaju sklonost aknama, zbog toga što se pri naporima luči više testosterona, koji nadražuje lojne žlijezde i pospješuje nastanak akni.

Također navode da se vježbanjem ne može ukloniti celulit, ali taj podatak ne smije biti povod za odustajanje od tjelesne aktivnosti.

Mišljenje stručnjaka

Inovatorica Body tehnike, magistra kineziologije Ana Marija Jagodić Rukavina, voditeljica Pilates Body Studija koji se nalazi u Jurkovićevoj 19 u Zagrebu, komentirala je utjecaj vježbanja na izgled kože:

Zanimljivo je da aerobna aktivnost može pokazati kako koža funkcionira u smislu izmjene tvari. Zbog toga se javljaju područja crvenila, pojačanog znojenja ili drugih promjena na koži.

To je samo znak da je koža na tom mjestu osjetljivija i nikako ne znači da se osoba treba prestati baviti fizičkom aktivnošću, nego da bi to područje trebala zaštiti posebnom kremom ili puderom.

To što netko ima akne također ne bi trebala biti prepreka vježbanju, ali treba znati da je u rješavanju tog problema ključna prehrana. Vježbanje pak ubrzava procese u tijelu pa tako i oporavak od akni.

Crvenilo na koži, najčešće na licu koje se tijekom i nakon vježbanja javlja zbog poboljšane cirkulacije definitivno djeluje pomlađujuće. To je zato jer bolja cirkulacija poboljšava i izmjenu tvari u koži i prirodne procese regeneracije.

Vježbe protiv celulita ipak postoje

Ponekad se tvrdi da se na celulit ne može djelovati vježbanjem, ali je to itekako moguće, samo je pitanje o kakvoj je vježbi riječ.

Na primjer ciljane vježbe s akupresurnim valjcima mogu biti vrlo korisne. Vježbom se iznutra aktivira mišić, a masažom s valjkom potiče se cirkulacija u koži, što dovodi i do smanjivanja celulita.

Tjelesna aktivnost bit će osobito korisna starijim ljudima kojima je koža obješena. Pojačani tonus mišića imat će kod njih lifting efekt, odnosno koža će postati napetija. Vježbe u kojima je glava dolje, kao što su mnoge vježbe iz joge, posebno su dobre za pomlađivanje kože lica.

Važno je da koža diše

Vježbati je najbolje s minimalno ili bez šminke na licu, kako bi koža mogla disati. Isto vrijedi za kožu cijelog tijela, pa je najbolje da je odjeća za vježbanje od prirodnih materijala

Skupe majice koje upijaju znoj mogu biti kontraproduktivne, jer koža ispod njih ne diše. Takva odjeća od umjetnih materijala, osobito ako je uska, također usporava cirkulaciju u koži pa tako pridonosi i stvaranju celulita.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.