Fitness Blic vježbe 23. ožujka 2018.

Plank: Kako se mijenja tijelo i psiha sa samo 2 minute u 2 tjedna

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj test fitness influencerice i novinarke portala PopSugar podrazumijevao je držanje planka po dvije minute, svaki dan kroz 2 tjedna. Testirala je kako će ova navika utjecati na nju psihički i fizički. Primijetila je da joj se tijelo dodatno učvrstilo, no kaže kako je problem nastao kod postavljanja ciljeva.

Možeš ju adaptirati

Prvi savjet kod ovog izazova jest da vježbu prilagodiš sebi. Iako se ovdje radi o dvominutnom izazovu (koji je izuzetno težak kad je plank u pitanju), ti ga možeš skratiti do one mjere do koje misliš da možeš izdržati svaki dan. 

Također, kako se plank može izvoditi na više načina, izaberi hoćeš li ga raditi na podlakticama ili iz položaja skleka, ovisno o tome u kojem položaju možeš dugo ostati, a da pritom ne narušavaš pravilni položaj tijela.

Neće postati lakše 

Iako ćeš raditi ovo dva tjedna, svakako neće postati lakšim. Osjetiš li da ti je lakše za izvoditi nakon nekog vremena, probaj prebaciti položaj na podlaktice, pa tako držati dvije minute - ali uvijek pravilno! 

Tu su savjeti kako pravilno izvesti plank.

Osjećat ćeš se jačom za vrijeme ostale tjelovježbe

Aktivacijom abdominalnih mišića u planku jača se i dio core-a, iz kojega pak izlazi veća snaga za obavljanje ostalih vježbi za tijelo. Od treninga snage do kućnog bicikla, sve bi trebalo ići puno lakše jer ćeš biti snažnija tamo gdje izdržljivost izvire. 

Plank-Uspr Možda te zanima... Plank za ravna leđa i kralježnicu Fitness Bocni_Plank Možda te zanima... Bočni plank troši najviše kalorija Fitness

Zapiši u podsjetnik

U svakodnevnoj zbrci možeš i zaboraviti na izazov koji si si postavila. Iako traje vrlo kratko, ne bi bilo loše postaviti podsjetnik na mobitel onda kada misliš da bi to u danu mogla odraditi. 

Dvije minute su puno moćnije nego misliš 

Svaka minuta u tvome danu može biti iskorištena za nešto moćno. Nešto što sada radiš imat će utjecaja na tebe sada i u budućnosti. Razmisli o tome što i kako radiš i koliko malo toga može značiti puno.

Čvrsti trbušnjaci u samo dvije minute dnevno? - Zvuči dosta moćno za tako malo vremena, zar ne? Iskoristi svoje vrijeme na način na koji će ti koristiti

Naučit ćeš o važnosti malih ciljeva

Kada si postavimo velike ciljeve u životu, čest zaboravimo na važnost malih koji su zaslužni za ispunjavanje tih velikih. Ovo je lekcija o tome kako ne treba zanemarivati nešto ako kratko traje ili ne zahtjeva puno od tebe. 

Ovo ti samo pokazuje kako svaki dan malim koracima možeš nešto napraviti za sebe. Umjesto tri naporna treninga, odradi svaki dan 2 minute, a onda odi korak dalje, pogledaj što još možeš s te dvije minute kako bi poboljšala svoj život - meditirati, raditi čučnjeve, bilo što!

Otkrivamo tko nikako ne bi smio raditi plank

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.