Fitness 16. travnja 2016.

Koje doba dana je najbolje za vježbanje?

Vjezbe_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Idealno vrijeme za trening je do podne jer tada tijelo nakuplja energiju za nadolazeće dnevne napore. Teorija o poslijepodnevnom treningu kao najboljem za redukciju potkožnog masnog tkiva također je točna. Ali ta teorija je vezana uz ljude koji imaju prosječan i iznad prosječan primitak kisika, odnosno veliki aerobni kapacitet, objašnjava fitness trener Branimir Vajda

Važno je vježbati, nije toliko bitno kada

"Osobe sa smanjenim aerobnim kisikom ne postižu bolje rezultate, ako treniraju popodne. Najbolje je tko je u mogućnosti, da napravi ciljane treninge i razdvoji ih tijekom tjedna. Vikendi su pogodni za boravak u prirodi i aerobne treninge jer ćeš tako rasteretiti tjedni raspored. Tijekom tjedna možeš u poslijepodnevnim satima vježbati u fitness centru, pazeći da ne remetiš ciklus odmora", pojašnjava trener.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Minnesoti pokazalo je da tijelo bolje sagorijeva kalorije unesene ujutro, jer smo u nastavku dana aktivni. Hrana pojedena navečer u najvećoj se mjeri pohranjuje u obliku masnoće. Stoga doručak treba biti najobilniji obrok koji treba pojesti tijekom dana. Jedeš li obilan doručak i lagani ručak i večeru, svakog mjeseca bi i bez drugih mjera trebala gubiti kilogram i pol.

U ritmu dana

  • Otkucavanje tvog tjelesnog sata na brojne načine utječe na tijelo. Tjelesni sat, stručno zvan suprahijazmatska jezgra, nakupina je živčanih stanica oblikovana poput slova V u hipotalamusu, središnjem dijelu mozga. Unutarnji sat upravlja ritmom spavanja i budnosti na temelju količine svjetla koju prima kroz očni živac.
  • Suprahijazmatska jezgra prima svjetlosne signale, obrađuje ih i šalje naredbe epifizi i hipofizi, žlijezdama koje potiču hormonalne procese i kontroliraju brojne organe. Tako tjelesni sat utvrđuje koje je najpogodnije vrijeme za jelo, rad, sport pa čak i seks.
  • "Naš unutarnji sat ima ugrađeni ritam. To znači da se praktično sve tjelesne funkcije odvijaju u predvidljivom 24-satnom ciklusu", kaže Michael Smolensky, profesor fiziologije s Teksaškog sveučilišta u Houstonu.
  • Pridržavaš li se svog tjelesnog sata, živjet ćeš zdravije, koristiti energiju kada je na vrhuncu i štedjeti je kad ti je manjka.
  • Parovi koji žele dobiti dijete trebali bi uložiti najviše "napora" ujutro. Prema istraživanjima, muškarci proizvode najviše sperme oko šest ujutro.
  • Prijepodne je doba dana kad mozak radi najbolje. Hormon kortizol, koji se najviše luči ujutro, osigurava mentalnu oštrinu i motivaciju za bavljenje s intelektualnim problemima. Aktivnosti koje zahtijevaju najveću koncentraciju kao učenje ili rješavanje problema valja poduzeti između 10 i 12 sati.
  • U rano poslijepodne, između 13 i 15 sati, tolerancija na bol je najviša pa u to vrijeme dogovori posjet zubaru ili primanje injekcije.
  • Ljudskom tijelu trebaju dvije epizode spavanja dnevno. Pored onog dužeg, noćnog, potrebno je odspavati i popodne. Nakon ručka, dobar dio energije organizam troši na probavu pa tjelesno postajemo tromiji, a mentalni se procesi usporavaju. Polusatno spavanje dovoljno je da ti podigne energiju i osposobi te za ostatak dana. Studenti i radnici koji odspavaju poslijepodne produktivniji su od drugih.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.