Fitness 04. prosinca 2009.

Aikido jača mišiće i smiruje um

Aikido-Borba
1/9
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom izlaska Planetopijine knjige "Živjeti Aikido", ekipa Zdrave krave bila je na treningu u zagrebačkom Aikido klubu Izvor i otkrila kako ova borilačka vještina jača samopoštovanje i mišiće


Ivan Zafranović – crni pojas 4.dan, voditelj Aikido kluba Izvor i tehnički direktor Hrvatskog aikido saveza, objasnio je da pojam Aikido doslovno znači "put ljubavi i sklada", iako je zapravo riječ o borilačkoj vještini.

Razvio ju je O'Sensei Morihei Ueshiba u prvoj polovici prošlog stoljeća, nakon intenzivnog izučavanja klasičnih japanskih borilačkih vještina.

"No Aikido nije napadačka borilačka vještina, već obrambena, i cilj joj nije borba nego ostvarenje mira i suradnje među ljudima", istaknuo je Ivan Zafranović, koji se upravo vratio iz Japana gdje je trenirao s osnivačevim unukom i bio na otkrivanju spomenika O`Senseiju Moriheju Ueshibi u mjestu Iwama, gdje se nalazi svjetsko središte za Aikido.

"U Aikidu koristimo timing, međuprostor i energiju napadača kako bi ga izbacili iz ravnoteže i kontrolirali napad. Tehnike se izvode bez snage i na taj način i slabija osoba može nadvaladati jačega od sebe.

Prilikom izvođenja svakog pokreta puno se pažnje daje disanju i razvija se koordinacija uma i tijela.Vježbanjem se poboljšavaju koordinacija, fleksibilnost, ravnoteža i refleksi.

Aikido također pomaže polaznicima da razviju poštovanje prema sebi i drugima, predanost, ustrajnost, skromnost, kao i spoznaju vlastite vrijednosti", kaže Ivan Zafranović.

Žene su pravi borci

Aikido mogu vježbati osobe svih dobi, te jednako muškarci i žene.

Ženama čak aikido nekad ide bolje nego muškarcima, kaže Ivan Zafranović, jer im je skladno kretanje prirodnije, a uz to ne počinju vježbati sa željom da se nauče dobro tući, kao neki muškarci.

Zato često brže shvate principe Aikida, dodaje.

Na početku treninga radi se zagrijavanje, vježbaju se kolutovi i padovi, izvode se vježbe snage, a onda se uči način kretanja u Aikidu. 

Svaka tehnika se uvježbava korak po korak i pazi se na sve detalje. Tek nakon toga rade se takozvane tečne tehnike.

Osim golorukih tehnika, trenira se s drvenim mačem, koji se zove ken, i drvenim štapom - jo.

Nakon što tijelo usvoji novi način kretanja i osoba može biti opušteno aktivna, počinje rad s vitalnom energijom koja se naziva Ki.

Dramatičan život osnivača Aikida

U izdanju Planetopije nedavno je objavljena knjiga "Živjeti Aikido", biografija O'Senseija Moriheija Ueshibe, legendarnog majstora borilačkih vještina, koji je spajanjem tradicija utemeljio novi sustav - Aikido.

Autor knjige - osnivačev sin i učenik, doshu Kisshomaru Ueshiba, opisuje njegov dramatičan i često opasan život.

O'Sensei je ostavio dubok trag na svoje učenike kao i na ljude koji su tek prisustvovali njegovim demonstracijama, a znatno je utjecao i na obrazovanje, gospodarstvo i politiku Japana svoga vremena. 

Ponašanje svog oca u svakodnevnom životu njegov sin opisuje kao "ljudsko i uobičajeno", ali kaže "da su njegove vještine u dojou doista nadmašivale ljudske sposobnosti".

Ova će te knjiga oduševiti ako te zanima Aikido, ali i ako žudiš za inspirativnim i nadahnjujućim štivom koje će te potaknuti na njegovanje već pomaklo zaboravljenih vrlina – čestitosti, istinoljubivosti i poštovanja prema drugima. 

Osvijesti svoju snagu

Svaki čovjek ima rezervoar energije kojeg uglavnom nije svjestan, ali će ga u jako stresnim i opasnim situacijama spontano iskoristiti, pa to može djelovati kao nadnaravna snaga

To se na primjer dogodi kada majka mora obraniti svoje dijete od napadača puno snažnijeg od sebe ili kada čovjek treba podignuti tešku gredu kako bi spasio nekoga zarobljenog ispod nje. 

Kroz Aikido nastojimo osvjestiti taj potencijal i kultivirati svoju energiju.

Vježbaj kod kuće

Ivan Zafranović preporučuje ti da isprobaš Aikido vježbu "Nesavitljiva ruka", poznatu i u jogi:

Za ovu vježbu potrebno je dvoje.

Stani i pokušaj opustiti tijelo, posebno ramena i koljena, pa podigni ruku kao da želiš nešto dohvatiti ispred sebe. Rame neka bude opušteno, a ruka ispružena u visini ramena i s palcem prema gore.

Neka ti tvoj partner u vježbi položi jednu ruku na područje lakta, a drugu na zapešće i pokuša ti saviti ruku u laktu. 

Ako su ti mišići jako napeti, izdržat ćeš neko vrijeme, ali će ti onda stisak popustiti i partner će ti saviti ruku.

Ako pak ruku držiš mlitavo, savit će ju odmah. 

Kako bi ti ruka ostala ispružena, zamisli da je puno duža nego što jest i osjeti kako se pruža u daljinu.

Također možeš zamisliti da ti se u ruci nalazi cijev, poput vatrogasne cijevi, i da kroz nju cijelo vrijeme prolazi snažan mlaz vode, tako da nije kruta, ali se ne može ni savinuti. 

Ovom vježbom poboljšat ćeš povezanost uma i tijela, a povećat će ti se i samopouzdanje kada vidiš da si za puno toga sposoban kada su tijelo i um usklađeni.

Više informacija potražite na www.aikido.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.