Fitness 17. kolovoza 2022.

9 fitness influencerica potpuno različitih tijela i važnom porukom

Foto: Instagram Fitness influencerice Joan MacDonald, Dianne Bondy i Jessie Diaz-Herrera pokazuju da fitness može izgledati drugačije za svakoga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ikada koristila društvene mreže kako bi pronašla inspiraciju za vježbanje? Hashtag #fitspo (skraćenica za “fitspiration” ili fitness plus inspiracija) ima više od 74 milijuna objava na Instagramu, a videozapisi s istim hashtagom skupili su preko 1,4 milijarde pregleda na TikToku. No, prikazuju li ove objave kako fitness stvarno izgleda?

Prema studiji objavljenoj u Journal of Medical Internet Research, u kojoj su pregledali 415 objava na društvenim mrežama s oznakom #fitspo, zaključili su da većina slika promiče mršava i zategnuta tijela kod žena, a izrazito mišićava kod muškaraca. Ali osobna trenerica Jacque Crockford smatra da moraš "kopati" malo dublje ako su takve #fitspo slike jedine koje vidiš na svojim društvenim mrežama. Postoji mnogo fitness profesionalaca, uključujući fitness influencere na društvenim mrežama, čija tijela ne izgledaju tako, a koji čine mnogo kako bi istaknuli što zapravo znači biti u formi. "Profesionalci u zdravstvu i fitnessu imaju moć promicati inkluzivnije, pozitivnije ideje oko fitnessa", kaže Crockford za Everyday Health.

Dakle, kako možeš prepoznati koji influenceri to rade kako treba? Crockford napominje da su to oni influenceri koji njeguju zdrav odnos prema tijelu i obično se fokusiraju na teme koje nisu nužno povezane s veličinom ili težinom tijela. Na primjer, mogli bi potaknuti pratitelje da se osjećaju sjajno i bolje spavaju umjesto da smršave kako bi stali u bikini. Crockford preporučuje praćenje društvenih medija i influencera koji podržavaju samopouzdanje, brigu o sebi i pozitivan odnos s hranom i tjelovježbom.

Ako pak influenceri sugeriraju da su hrana ili tjelovježba neka vrsta kazne, postoji dobra šansa da pridonose stigmi i predrasudama oko težine i veličine tijela što nije dobro za fitness industriju ili društvo u cjelini. Također budi oprezna s influencerima koji pokušavaju prodati svoje programe vježbanja, dio opreme ili plan obroka te koji izjednačava postizanje kondicije s gubitkom težine. "Svako je tijelo drugačije", napominje Crockford, a gubitak težine nije uvijek cilj i nije nužno pokazatelj kondicije.

Ako želiš pronaći malo pozitivne fitness inspiracije na svojim društvenim mrežama, razmisli o praćenju ovih devet profesionalaca za vježbanje, koji dokazuju da fitness može izgledati drugačije za svako tijelo.

@hybrid.calisthenics

Uz smjernice Hamptona Liua o tjelovježbi, ne trebaš opremu za vježbanje, skupu članarinu u teretani ili čak rutinu vježbanja. Tradicionalne vježbe gimnastike rade na velikim mišićnim skupinama koristeći uglavnom vlastitu tjelesnu težinu s minimalnom opremom, ali Liuov pristup također koristi kombinaciju joge, borilačkih vještina i gimnastike. Redovito objavljuje treninge kod kuće koje možeš prilagoditi svojoj razini kondicije. Njegova je filozofija da je fitness putovanje, a promiče fitness na svim razinama, od početnika do onih koji možda ne vide rezultate svojih fitness navika. 

@curveswithmoves

Jessie Diaz-Herrera je učiteljica plesa i fitness entuzijastica iz New Yorka koja stoji iza Curves With Moves, a nudi pozitivne virtualne satove plesa i organizira privatne wellness događaje za one s oblinama. Bori se protiv toksičnih poštapalica fitness kulture kao što su "sagorijevanje masti" ili "bikini tijelo" i fokusira se na načine koji omogućuju svima da se da osjećaju dobro zbog svoje fitness rutine, bilo da se radi o pozitivnijem pristupu vježbanju ili prihvaćanju oblina. 

@monkimiles

Miles Borrero je latinoamerički instruktor joge koji stvara siguran prostor za prakticiranje joge za transrodne i nebinarne osobe. Druge uči jogu na satovima Beyond Binary koji su posvećeni slavljenju članova queer, trans i nebinarnih zajednica, a ponekad dijeli isječke sa svojih predavanja na Instagramu. 

@taniadalton

Fitnes može biti za sve dobne skupine, a to dokazuje Australka Tania Dalton koja je završila svoj prvi Ironman triatlon u 52. godini. Njezino zanimanje za fitness i zdravo starenje počelo je nakon što joj je otac umro od srčanog udara u 47. godini. Sada je osobna trenerica, a specijalizirala se za zdravlje i fitness nakon menopauze. Prati je za motivacijske citate o životu nakon menopauze, videozapise na kojima vježba sa svojim psom Chillijem i slike prekrasnog australskog krajolika. Također možeš pogledati njezin blog na kojem piše o temama kao što su izgled tijela, samopouzdanje i vježbanje. 

@rozthediva

Ako te zanima vježbanje plesa oko šipke, onda je Roz Mays prava osoba za to. Ova osobna trenerica objavljuje kratke videozapise sa svojih svojih treninga, podsjetnike da je svatko drugačije oblikovan i savjete za poboljšanje rutine vježbanja. Ona čak vodi i radionice o tome kako fitnes industriju učiniti inkluzivnijom za LGBTQ+ sportaše, sportaše veće veličine, sportaše s invaliditetom i one koji se bore s tjelesnom dismorfijom i anksioznošću zbog fitnessa. 

@james_sutliff

James Sutliff osobni je trener i trener za osobe s invaliditetom sa sjedištem u Leicesteru u Engleskoj. On živi s distonijom, stanjem u kojem se prema klinici Mayo, mišići nehotično kontrahiraju i uzrokuju ponavljajuće ili povremene pokrete u jednom ili nekoliko dijelova tijela. On na svojim društvenim mrežama želi ukazati na ovu često nevidljivu bolesti, a redovito objavljuje videozapise na kojima radi s klijentima različitih sposobnosti, pokazujući da u fitness zajednici nema mjesta za diskriminaciju prema osobama s invaliditetom.

@diannebondyyogaofficial

Dianne Bondy je instruktorica joge i osnivačica Yoga for Everyone, tečajeva joge kojima je cilj osnažiti svakoga, bez obzira na oblik i veličinu tijela ili razinu sposobnosti, kako bi se pomoću joge osjećali dobro. Bondy je također govori o tome kako, kao stasita žena, pokušava promijeniti industriju kojom dominiraju ljudi koji su mladi, mršavi, fleksibilni. Slijedi je kako bi našla malo pozitivnosti na svojim društvenim mrežama, bilo da govori o svom putu prema prihvaćanju svog tijela ili dijeli citate koji potiču na razmišljanje.

@brooklynstrength

Cadence Dubus je instruktorica pilatesa iz Brooklyna koja podučava snagu i pokretljivost tijela. Redovito objavljuje demonstracije brzih, jednostavnih pokreta koji se mogu napraviti kod kuće, a pomažu kod svega, od bolova u koljenima do jutarnje ukočenosti mišića do stresa. Ona se ne fokusira na to kako tijelo izgleda već se usredotočuje na to kako se netko osjeća u svom tijelu. Na svojoj web-stranici navodi kako se ljude uvijek potiče da smršave, a ona želi naučiti ljude kako da budu snažni.

@trainwithjoan

Joan MacDonald ima 1,6 milijuna pratitelja na Instagramu, a njezin Instagram prepun je rutina za vježbanje kod kuće, savjeta o pravilnoj formi i motivacijskih citata. Također je pokrenula aplikaciju za fitness, dnevnik za postavljanje ciljeva i YouTube kanal, a sve to radi sa 75 godina.

Počela je vježbati kada je imala 70 godina, nakon što joj je njezina kći Michelle predložila da joj tjelovježba može pomoći u upravljanju nekim od simptoma visokog krvnog tlaka, refluksa kiseline, edema i artritisa. Sada želi pokazati ljudima da nikad nije kasno napraviti pozitivnu promjenu u načinu života, poboljšati kondiciju ili voljeti način na koji netko izgleda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.