Fitness Vježbe za mršavljenje 03. travnja 2018.

5 riječi sanskrta koje bi svaki jogi trebao znati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osjećaš li jezičnu barijeru svaki put kada si na satu joge? Možda ne razumiješ što ti instruktor ili instruktorica govore ili pak ne znaš značenja koja se kriju iza tih riječi? Otkrivamo ti 5 elementarnih izraza koja potječu iz sanksrta koje bi svaki jogi trebao znati.

Ovaj drevni jezik potječe iz južne Indije, a koriste ih svi jogiji jer se i sama ova disciplina rodila u toj izrazito duhovnoj zemlji, prenosi Yoga Journal. 

Sljedećih 5 riječi trebala bi svakako naučiti kako bi imala potpuni doživljaj sata i onoga što ti instruktor govori. 

Asana 

Ovo doslovce znači "sjedalo", no kad se koristi za vrijeme sata joge, značenje se isprepliće s riječi "poza". Npr. Balasana = poza djeteta, Navasana = poza broda itd. 

Namaste

Kada ovo izgovoriš, to znači "božanska svjetlost koja se nalazi u meni pozdravlja božansku svjetlost koja se nalazi u tebi". Na taj način predstavljaš drugima dobar osjećaj koji se javlja dok skupa izvodite vježbe i zahvaljuješ im na njihovoj prisutnosti. 

Možda te zanima... Što je bolje za tvoje tijelo - brža ili sporija joga? Fitness Joga_Za_Prste Možda te zanima... Joga - mistična disciplina ili praktičan način poboljšanja kvalitete života? Fitness

Om

Znak ovoga znaka postao je službeni simbol joge i možeš ga pronaći u koji god studio da odeš ili otvoriš neku knjigu te tematike. 

Izgleda da predstavlja 'zvuk svemira'. To znači da smo svi dio ovoga svemira: stalno se krećemo, mijenjamo i dišemo. Kada mantraš "om", dodiruješ te vibracije. 

Shanti

"Mir": Kada mantraš  "Om shanti shanti shanti", to je invokacija mira. U budističkoj i hinduističkoj tradiciji "shanti" se mantra po tri puta kako bi se prezentirao mir tijela, govora i uma. 

Yoga

Vjerojatno znaš da joga predstavlja zajedništvo tijela, uma i duha. To je i ono što riječ "znači" - jaram ili zajedništvo. No, može opisivati i više od toga: povezivanje međusobno s ljudima, okolišom i našom istinom

Vježbanje joge i pravilno disanje djeluju poput antidepresiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.