Fitness 21. veljače 2023.

4 česta uzroka vrtoglavice tijekom vježbanja

loše navike u vježbanju
Foto: shutterstock Vrtoglavica tijekom treninga može biti simptom dehidracije, niskog tlaka ili šećera u krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste ikada tijekom treninga iznenada osjetili vrtoglavicu, sigurno vam nije bilo svejedno i pitali ste se što je mogući uzrok. Jeffreyu A. Morrison, dr. med i osnivač Morrison centra u New Yorku, navodi četiri česta uzroka.

Dr. Jeffrey Morrison je nagrađivani liječnik, lider u području integrativne medicine. Njegov fokus je na prevenciji i ublažavanju degenerativnih i kroničnih bolesti jačanjem urođene sposobnosti tijela da se izliječi. Godine 2002. otvorio je The Morrison Center, gdje je koristio integrativnu medicinu i pristup prehrani za pacijente s mnogim vrstama medicinskih stanja. Za Shape je naveo česte uzroka vrtoglavice prilikom vježbanja:

Dehidrirali ste

Ako vam se vrti tijekom vježbanja, dehidracija bi mogla uzrok. Sjetite se jeste li popili koji gutljaj vode tijekom vježbanja i što ste i jeste li uopće pili nekoliko sati prije vježbanja jer to bi mogao biti vaš problem. Jednostavan način da osigurate da ostanete dobro hidrirani jednostavan je - pijte dovoljno vode i to često.

10 znakova da ne piješ dovoljno vode i da tvom tijelu prijeti dehidracija Možda te zanima... 10 znakova da ne pijete dovoljno vode i da vam prijeti dehidracija Zdravlje

Imate nizak šećer u krvi

Jedan od primarnih razloga zašto možete osjećati vrtoglavicu tijekom i nakon vježbanja je nizak šećer u krvi, kaže dr. Morrison. Razina šećera u krvi pada i raste tijekom dana na temelju hrane koju jedete, kao i toga koliko brzo i koliko dobro je vaše tijelo razgrađuje. Kako biste izbjegli oscilacije uzrokovane niskim šećerom u krvi (umor i glavobolje su među raznim drugim simptomima), pojedite nešto što je dovoljno lagano da vaš želudac podnese i probavi prije vježbanja, ali dovoljno puno da vam šećer u krvi ostane stabilan, predlaže dr. Morrison. Probajte pola porcije proteina u prahu s bademovim mlijekom za brzi oporavak prije treninga, preporučuje on. Razmislite i o tome da posegnete za bocom kokosove vode. Održavat će vas hidratiziranim, a prirodni šećeri pobrinut će se da vam šećer u krvi ne padne.

šećer Možda te zanima... Hipoglikemija: Burni simptomi čiji uzrok nije jednostavno otkriti Kolumne

Imate nizak krvni tlak

Ako osjetite iznenadnu vrtoglavicu tijekom posebno intenzivnog treninga kao što je trčanje ili vožnja bicikla, za to bi mogao biti kriv nizak krvni tlak. Općenito, mršavije osobe imaju brži metabolizam i češće imaju nizak krvni tlak, kaže dr. Morrison. Ako se pronalzite u ovom opisu dodajte jelu prstohvat morske soli, osobito povrću. Ako simptomi potraju, razmislite o razgovoru sa svojim liječnikom o sindromu posturalne ortostatske tahikardije, malo poznatom poremećaju koji može uzrokovati čestu vrtoglavicu i lupanje srca. Ono što se smatra "niskim tlakom" za nekoga drugoga ne mora biti "nisko" za vas pa biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom, ako ste zabrinuti zbog svojih brojeva.

tlak Možda te zanima... Vrijednosti krvnog tlaka zbog kojih se treba zabrinuti Zdravlje

Zaboravljate disati

"Mnogi uzimaju disanje zdravo za gotovo jer je to automatski proces", kaže dr. Morrison. "Ako vaše disanje nije usklađeno s onim što radite, možda ne udišite dovoljno kisika i ne ispuštate dovoljno ugljičnog dioksida van, što može uzrokovati iznenadnu vrtoglavicu", dodaje. Možda zadržavate dah tijekom izometrijskih pokreta (kao što su plank i zadržavanja u čučnju) ili teško dišete na usta tijekom vježbi i sprinteva. Pokušajte se usredotočiti na dah dok vježbate kako biste izbjegli vrtoglavicu.

Možda te zanima... Koja je najbolja metoda disanja tijekom trčanja? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.