Eko 03. svibnja 2021.

S Veterinarskog fakulteta upozoravaju: Režite gumice na maskama, predstavljaju opasnost za životinje

Zaštitne maske za lice
Foto: shutterstock S Veterinarskog fakulteta pojasnili su zašto bi prije odlaganja maski trebala prerezati gumice.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je nošenje medicinskih maski postalo obavezno u brojnim zemljama, one se također ističu kao potencijalna prijetnja ekologiji.

Epidemija koronavirusa još ne jenjava, a maske su nam postale nametnuti "modni dodatak" već više od godinu dana. Iako nam pružaju zaštitu i sigurnost od zaraze i prijenosa bolesti, životinjama predstavljalju potencijalnu prijetnju za život. Dakle, iako maske usporavaju širenje zaraze, tu se javio onaj drugi, ekološki problem. Pitaš se kako pomoći u zaštiti prirode? S Veterinarskog fakulteta pojasnili su zašto bi prije odlaganja maski trebala prerezati gumice.

Možda te zanima... Krivica je na svima: Zbog ovog godišnje umre 100 000 morskih sisavaca Eko

"Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica.

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u kronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem.

Možda te zanima... Stop plastici: Isprobali smo deterdžente u rinfuzi koji čuvaju prirodu i tvoj novac! Eko

Ljubazno Vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto."

Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od...

Objavljuje Veterinarski fakultet Sveučilišta u ZagrebuUtorak, 27. travnja 2021.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.