Jedan od dražih načina pripreme hrane kada dođe lijepo vrijeme je na roštilju. Osim što je omiljen kao hrana, priprema roštilja je ujedno i ugodan način druženja uz jelo. Uz dijetu koju ti donosimo možeš svakodnevno uživati u roštilju i pri tom gubiti kilograme.
Saznaj više o ovogodišnjem Online Chill&Grill 2020 u tvom domu!
Da bi "roštilj dijeta" bila uspješna potrebno se pridržavati propisanog jelovnika, a ni sam način pripreme mesa nije zanemariv.
Roštilj dijeta
"Priprema hrane na roštilju, poznata je odavno. Tradicionalno hrana na roštilju se pripremala na vatri načinjenoj od suhog drveća, granja i ugljena. Treba napraviti optimalan žar, koji daje visoku konstantnu temperaturu te podjednako peći meso s obje strane i paziti da ne zagori. Ako neki dijelovi mesa ipak zagore, obavezno ih odstranite prije konzumacije. Prilikom pečenja često kapne dio masnoće na vatru prilikom čega se stvaraju toksični spojevi za organizam. Električni roštilji omogućuju da se ove pojave lakše izbjegnu", objašnjava mr. sc. Irena Švenda, mag. nutricionizma i nastavlja:
"Možda najizazovniji element kod prehrane s roštilja predstavlja jedenje velike količine mesa, uz eventualni dodatak salata i najčešće uz bijeli kruh. Meso je namirnica bogata proteinima, zasićenim masnoćama i kalorijama, i zahtjeva dugotrajnu razgradnju u želucu i crijevima. Prama ayurvedskoj medicini zagrijava tijelo, i u suprotnosti je sa ljetom koje zbog topline koju nudi traži da se organizam rashlađuje."
Irena Švenda kaže da se na roštilju uz meso koje većina obožava, može napraviti vrlo ukusno pečeno povrće, a i popečci od žitarica: "Tikvice, patlidžani, rajčice na ražnjićima, paprike, prethodno marinirane u začinskom bilju za ljubitelje roštilja su prava deliciju. Konzumacija pečenog povrća s roštilja uz dodatak različitih zelenih salata može predstavljati okosnicu ljetne dijete uz roštilj. U takvoj dijeti treba izbjegavati jedenje kruha, te kada god je moguće crveno meso zamijeniti s mesom peradi."
Primjer jelovnika br. 1
Doručak:
- Mješavina sa zobenim pahuljicama
- Zobene pahuljice - 4 žlice
- Mljevene lanene sjemenke - 1 žlica
- Mljeveni bademi - 1 žlica
- Brusnice – 1 žlica
- Mljeveni kardamon - prstohvat
- Mlijeko s 0,9% posto m.m.
- Sastojke preliti s vrućim mlijekom i prema potrebi zasladiti stevijom.
Međuobrok:
Kupine - 1 mjerica
Ručak:
Šareni ražnjići - 2 komada
Za 1 ražnjić: 2 komadića mesa od pilećih prsa, 2 komadića žute paprike, 2 komadića tikvica, 2 mini rajčice. Ražnjiće i povrće prethodno marinirati s mljevenim ružmarinom, paprom i soli.
Salata sa kuskusom
- Kuskus - 1/4 šalice namočenog
- Zelena salata – 1 šalica
- Maslinovo ulje – 1 žličica
- Malo soli i jabučnog octa
Međuobrok:
Dinja - 1 kriška
Večera:
- Juha od brokule - 1 tanjur
- Ražnjići - 3 kom
Primjer jelovnika br. 2
Doručak:
- Salata s prosom:
- Proso kuhano - 1/3 šalice
- Zelena salata - 1 šalica
- Ribana mrkva - 1 kom
- Maslinovo ulje - 1 žličica
- Bundevine sjemenke - 1 žličica (prepržene na suhoj tavi)
- Soja sos ili sol
- Malo papra
- Malo limunovog soka ili jabučnog octa
Međuobrok:
Maline - 1 mjerica
Ručak:
- Ćevapi od purećeg mesa - 3 kom
- Salata od kuhanog krumpira
- Kuhani krumpir - 1 komad srednje veličine
- Matovilac salata - 1 šalica
- Bundevino ulje - 1 žličica
- Malo soli i jabučnog octa.
Međuobrok:
Lubenica - 1/2 kriške
Večera:
- Juha od špinata - 1 tanjur
- Ćevapi - 4 komada
Marinade s ružmarinom smanjuju stvaranje štetnih tvari tijekom roštiljanja