Dijeta 27. kolovoza 2013.

Prednosti i nedostaci proteinskih dijeta

Prot-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Visoko proteinske dijete imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. Proteini osim što imaju gradivnu ulogu u tijelu i daju energiju, važni su za odvijanje prirodnih procesa u organizmu poput transporta kisika, potrebni su za sintezu hormona i gena, transport kisika te su bitni za održavanje ravnoteže tekućina i za obrambene sposobnosti organizma. Riješi kviz i provjeri svoje znanje o proteinskim dijetama

Saznaj više rješavajući kviz.

Proteini stvaraju veći osjećaj sitosti

Preporučeni dnevni unos za proteine iznosi 0,8 g/kg tjelesne mase za žene i muškarce, odnosno po 8 g proteina na svakih 10 kilograma. Tako je  osobi teškoj 65 kilograma potrebno 52 grama proteina. Oko 8 grama proteina može se naći u svakoj od navedenih namirnica: 30 g sira ementalera, 60 g jaja, 40 g piletine, 40 g tune, 2,5 dl mlijeka, 180 g probiotičkog jogurta i 100 g tofua.

Zamjena ugljikohidrata proteinima u prehrani zaista može olakšati gubitak kilograma. U usporedbi s ugljikohidratima i mastima, proteini stvaraju veći osjećaj sitosti zbog djelovanja na hormone koji reguliraju sitost i glad. Dodatno, proteini povećavaju proizvodnju topline kroz proces koji se naziva termogeneza koja također utječe na osjećaj sitosti i povećava potrošnju energije. Prehrana koju karakterizira povišeni unos proteina može djelovati stimulativno na sintezu proteina u mišićima, povećavajući udio mišićne mase u tijelu.

Saznaj više rješavajući kviz.

Kviz je pripremila Vitaminoteka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.