Dijeta 28. lipnja 2020.

Najdjelotvorniji čaj za mršavljenje iz Kine i njegovih 6 dobrobiti

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pu-erh čaj, porijeklom iz kineske četvrti Yunnan, poznat je kao jedan od najboljih čajeva koji će ti pomoći u gubljenju neželjenih i suvišnih kilograma.

Tijekom godina, razne prednosti ispijanja čajeva postale su poznatije, pogotovo ako govorimo o gubitku kilograma. No, osim crnog čaja, zelenog čaja, čaja od kamilice i plavog čaja za koji se zna da pomažu kada je u pitanju zdravlje, sprečavaju bolesti i pomažu mršavljenju, postoji još nekoliko vrsta čajeva, od kojih se ističe pu-erh čaj.

Upravo je on na glasu kao kineska najbolje čuvana tajna. Pu-erh čaj uzgaja se iz iste biljke koja opskrbljuje oolong čaj poznatiji i pod nazivom 'ubojica masnoća' te zeleni i crni čaj. 

Med_I_Đumbir Možda te zanima... Super napitak sa zelenim čajem i đumbirom za mršavljenje i uži struk Dijeta

Što je zapravo pu-erh čaj?

Porijeklom iz kineske pokrajine Yunnan, pu-erh se uzgaja iz biljke čajevca Camellia sinensis, koja nudi i druge varijacije čaja. Listovi čaja rastu i beru se u provincijama duž rijeke Lancang. Ono zbog čega se ovaj čaj razlikuje od ostalih jest taj što se pu-erh fermentira poput oolong čaja i zatim prolazi kroz drugi postupak poznat kao post-fermentacija. Nakon što se čaj fermentira, lišće se suši i stari u prostorijama visoke vlage. Popularna rečenica 'vino je bolje, što je starije' u ovom slučaju vrijedi i za spomenuti čaj jer i on je isto tako bolji što duže lišće sazrijeva, prenosi Food NDTV.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Poznate prednosti pu-erh čaja

  • Čišćenje - kaže se da je pu-erh čaj koristan za čišćenje krvi i probavu. Mnogo namirnica koje jedemo može sadržavati toksine i kemikalije koje s vremenom mogu utjecat na naše tijelo. Pu-erh čaj pomaže pročišćavanju tijela i krvi od toksina.
  • Pomaže u smanjenju stresa - pokazalo se da prisutnost fitokemikalija GABA i teanina smanjuje razinu stresa i povećava proizvodnju prirodnog melatonina u mozgu, što dalje rezultira zdravim snom i smanjenim stresom.
  • Pomaže u mršavljenju - kaže se da pu-erh čaj blokira tvoje tijelo u stvaranju masnih naslaga. Ako je uparen s vježbama i zdravom prehranom, vjeruje se da ovaj čaj pokazuje efikasne rezultate.
  • Dobar je za cjelokupno zdravlje - prisutnost antioksidanata i protuupalnih svojstava čine pu-erh čaj zdravim napitkom. Antioksidanti u napitku pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i štite ga od bilo koje bolesti.
  • Može smanjiti kolesterol - sadrži statina za koji se kaže da upravlja visokom razinom kolesterola.
  • Može poboljšati metabolizam - pu-erh čaj pomaže u balansiranju bakterija u ljudskom želucu, što dovodi do bolje probave. To pospješuje rad metabolizma i smiruje želučane tegobe.
Možda te zanima... Jak kineski čaj od đumbira za brzo gubljenje kilograma Dijeta

Kako pu-erh čaj pomaže pri mršavljenju?

Studija na životinjama objavljena na kineskom Odjelu za znanost o životu i biotehnologiju - Sveučilište Kunming otkrila je da određene doze pu-erh čaja pomažu u gubitku kilograma, da snižava kolesterol i regulira razinu šećera u krvi. Pu-erh čaj poznat je po svojoj sposobnosti da pomaže sagorjeti masnoću i izgubiti kilograme pomažući tvojem tijelu u ubrzavanju metabolizma. Kofein prisutan u ovom čaju pokreće tvoje tijelo i potiče ga da luči određene hormone koji su odgovorni za pohranu masnih stanica. To omogućava tvojem tijelu da te masne stanice koristi kao gorivo, a ne da ih 'sprema' u masne naslage,  prenosi Food NDTV.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kako skuhati pu-erh čaj?

Pu-erh čaj možemo pronaći u dvije vrste, ovisno o načinu na koji su listovi obrađeni - zeleni (sheng) i crni (shou). Nakon obrade, listovi se formiraju u oblik cigle – Juan Cha, kolača – Beeng Cha, zvona – Toa Cha i gljive – Maw Gu Toaw.

Nakon oblikovanja, čaj se sprema u vlažne podrume, a piti se može nakon 3 mjeseca ili 5 godina. Općenito se preporučuje korištenje tri do četiri grama pu-erh čaja u 200 mL vode. Količina se može prilagoditi ovisno o tome koliko jak čaj voliš.

Možda te zanima... Recept za moćni čaj esijak koji prevenira i pomaže i kod teških bolesti Zdravlje

Najjednostavnije ga možeš pripremiti tako da u čajniku zakuhaš vodu. Zatim u šalicu staviš jednu čajnu žličicu čaja i preliješ ju s 250 mL vode.  Čašu zatim trebaš poklopiti i ostaviti da tako odstoji 2 do 5 minuta. Zatim čaj trebaš procijediti, a listiće možeš koristiti više puta, čak 4 do 5.

Ako ga do sada nisi probala, vrijeme je da zbog njegovih brojnih blagodati pronađeš svoj put do najbliže trgovine čajevima koja prodaje ovo kinesko blago i uživaš u njemu te gledaš kako kilogrami nestaju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.