Dijeta 23. rujna 2010.

Kako 'ukrotiti' trbuh?

Trbuh-Bez-Sala
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unutarnje masno tkivo u trbuhu povezano je s povišenim krvnim tlakom, kolesterolom i trigliceridima. Donosimo ti odlomak iz V.B.Z.-ove knjige "Zbogom debljino" dr. sc. Ignaca Kuliera koji objašnjava zašto nastaje omraženo masno tkivo u području trbuha i kako ga se riješiti

Kada se govori o dijetama i mršavljenju uglavnom mislimo na žene, no u posljednje vrijeme statistika je porazna za muškarce srednje životne dobi, a problem se očituje u tzv. provaljenom trbuhu koji se potpuno oteo kontroli. Povećanje obroka i njihove kalorijske vrijednosti, pijenje piva umjesto vode i nedovoljna tjelesna aktivnost najvažniji su čimbenici, iako postoje i oni psihičke prirode, a to je da se muškarci (neopravdano) ponose svojim trbusima kao da je riječ o fizičkoj snazi, a ne o gomilama sala.

Prava napast za muškarce su nogometna prvenstva jer tada danima sjede uz TV ekran pijući pivo koje se marketinški sjajno spojilo s nogometom. Prema barnumskim reklamama, izgleda da se nogomet ne može gledati bez piva, što je naravno obična glupost.

Trbuh se mjeri remenom

Skidanje trbušnog sala posebno je težak problem jer je riječ o naslagama u trbušnoj maramici. Naime, kad muškarac s povelikim trbuhom krene na dijetu on gubi kilograme no salo oko trbuha tvrdoglavo ostaje. I noge će smršavjeti, no trbuh vrlo malo. A trbuh se najbolje mjeri remenom ili, preciznije, pomicanjem rupica na njemu.

Raspored sala u omentumu, tj. u trbušnoj maramici, vrlo je nezgodan jer se nalazi daleko od pokretnih dijelova tijela, odnosno ruku i nogu, pa se nikakvim vježbama ne može posebno aktivirati. Mnogi lijekovi i dodatci prehrani koji su bili usmjereni ''topljenju'' trbušnog sala u muškaraca, propali su upravo zbog toga.

Osvrnemo li se na povijest, život u obilju i premalo kretanja oduvijek su bili krivci za debele trbuhe, dok je znak života u oskudici i gladi nestanak trbuha. U ratnim vremenima rijetko se moglo vidjeti muškarca s debelim trbuhom jer su vladali glad i strah. Izražene trbuhe nemaju ni nomadska afrička plemena jer su stalno u pokretu u potrazi za hranom.

'Krumpir s kauča'

Amerikanci imaju jedan zgodan izraz – couch potato (''krumpir s kauča''), koji se odnosi na urbanog muškarca okruglog (krumpirastog) oblika tijela koji po cijeli dan sjedi s daljinskim upravljačem u ruci i zuri u TV ekran, fizički ne radi gotovo ništa a jede poput drvosječe. Taj izraz upozorava na vezu između izležavanja pred televizorom i velikih trbuha. Rezultat takvog načina života velik je trbuh koji može ostati do kraja života. Medicinska praksa pokazuje da su muškarci s velikim trbusima izloženi riziku od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i različitih oblika raka.

U žargonu se rabi izraz ''otapanje'' trbušnog masnog tkiva, međutim, to se tkivo ne može otapati selektivno bez ostalog masnog tkiva. Dakle, ili sve ili ništa. Najgora moguća pogreška je odlazak u saunu s nadom da će trbuh nestati! U sauni se ostavlja samo znoj, a količina trbušnog sala ostaje ista. Možete dobiti srčani infarkt od visoke temperature i preznojavanja, no salo u području trbuha ne pomiče se s mjesta.

Pročitaj kako dr.Kulier komentira bizarne metode mršavljenja slavnih...

Fizički rad

Da bi se riješili sala, potreban je fizički rad (napor), a ne čavrljanje s prijateljima u ugodnoj parnoj kupelji. Ako nogometaši za vrijeme europskog prvenstva izgube po nekoliko kilograma, a biciklisti za vrijeme Tour de Francea čak i do 7 kg, onda je to zbog mišićnog rada, dakle zbog ekstremnog naprezanja.

Salo žute boje nagomilano oko crijeva može biti teško nekoliko kilograma i, što je najvažnije, kad se jednom naslaže – riješiti ga se Sizifov je posao! Kad netko jedva nosi svoj trbuh, zapravo ima velike masne naslage oko crijeva, dok ostatak tjelesnih proporcija može biti sasvim u redu! Ako postoji nešto što narušava figuru muškarca onda je to višak sala u trbuhu! Naravno, unutarnje masno tkivo u trbušnoj maramici (salo) povezano je s povišenim kolesterolom i trigliceridima, povišenim krvnim tlakom i dr.

Kako možete saznati imate li veliku ili malu zalihu unutarnjeg sala?

Molim pripazite, jer uopće ne morate biti vidljivo debeli pa čak ni preteški, iako već nosite poveću zalihu visceralnog sala. Jedini način da to sigurno saznate jest skupa dijagnostika skeniranja (kompjutorska tomografija, magnetska rezonancija).

Nagomilano salo pritišće iznutra trbušnu muskulaturu koja se isteže i polako popušta. Sve je dobro dok se muskulatura može stezati, no budite sigurni (ako nastavite s jelom) da će doći trenutak kad će težina sala ''provaliti'' muskulaturu i sve će postati vidljivo. Nikakvi trbušnjaci više neće pomoći sve dok ne dođe do odgovarajućeg gubitka tjelesne težine. Kao što se iz ovoga lijepo razaznaje, remen i pomicanje rupica na njemu opasan su znak da se vaše unutarnje salo slaže, pa to može biti indikator u kakvoj se situaciji nalazite.

Istraživanja obavljena u Seattlu i potom objavljena u časopisu The Journal of the American Medical Association pokazuju nam da se umjerenim treningom, uz odricanje od velikih i masnih obroka, visceralne masne naslage mogu bitno ''stanjiti''. Istraživači su pratili 173 žene u dobi nakon menopauze i u rasponu od 50 do 75 godina koje su najveći dio dana sjedile. Sve su bile pretile s najmanjim viškom od 15 kg, od čega je najveći dio zauzimalo visceralno masno tkivo.

Polovica ispitanica je 45 minuta pet dana u tjednu šetala, a druga polovica je radila samo vježbe istezanja, također 45 minuta. Obroci su bili isti kod obje skupine. Istraživači su mjerili ukupne masne naslage na predilekcionim mjestima i unutarnje masno tkivo pomoću skenera za CT ili MR.

Rezultati? Žene koje su zdušno odrađivale program vježbi gubile su kako vanjsko tako i unutarnje masno tkivo. Bitno im se popravio zdravstveni status i psihičko stanje. Analize krvi pokazale su smanjenje masnoće i kolesterola! Dakle, intenzivno šetanje 45 minuta, pet dana u tjednu. Ako tako izdržite nekoliko mjeseci nema toga što ne možete postići, tvrde istraživači pod vodstvom dr. Tima Churcha. On dodaje kako je siguran da je visceralno masno tkivo ''osjetljivo'' na ubrzano kretanje i kako se sigurno troši.

Otapanje masnog tkiva

U tretiranju debljine otapanje masnog tkiva (termogeneza) primjenjuje se gotovo stotinu godina, a prva varijanta takvog tretmana bila je uporaba ekstrakta štitnjače.

Hormon tiroksin otapa masti

Odavno je poznato da hormon tiroksin podiže potrošnju energije i reducira masne naslage pa su ljudi, odnosno djeca koja imaju povišene vrijednosti tog hormona – mršavi! Nezgoda je mršavljenja s tiroksinom što se osim masnog tkiva gubi i mišićno tkivo, a nažalost gubi se i koštana masa.

Iz toga jasno slijedi poučak: uspijete li takve negativne učinke eliminirati, tiroksin bi mogao povoljno djelovati kod pretilosti. Ako se u tretmanu koristi dinitrofenol – termogeno sredstvo koje sprječava oksidacijsku fosforilaciju, stanje se popravlja no još uvijek može biti neugodnih popratnih pojava kao što su očna mrena i neuropatija.

Masno tkivo na stražnjici nije zdravstveni problem

No nije svako masno tkivo tako opasno kao ono visceralno i ne treba ga panično skidati. Masno tkivo na rukama, bokovima ili stražnjici starijih žena nije nikakav zdravstveni problem, osim što fizički smeta (kod kretanja).

Prema rezultatima istraživanja koji su objavljeni 2003. u stručnom časopisu Journal of Circulation, glasilu Američkog udruženja za srce (American Heart Association, AHA), popunjene žene koje imaju kakvu-takvu figuru daleko su manje izložene riziku od začepljenja arterije srca i mozga od onih koje imaju visceralno salo (velik trbuh).

A do sličnih su rezultata došli i danski istraživači iz Center for Clinical and Basic Research u Kopenhagenu. Voditelj skupine dr. Laslo Tanko naziva ovo masno tkivo ''perifernim'' i vjeruje da upravo ono luči tvari koje popravljaju osjetljivost na inzulin, što opet regulira metabolizam.

Iznenađenje jest u tome što visceralno masno tkivo čini potpuno suprotno zbog čega su trbušasti muškarci rizična skupina. Naime, visceralna debljina je još uvijek snažan čimbenik rizika za pojavu ateroskleroze.

Dodaci prehrani

Koji je spas od sala u području trbuha? Smanjenje veličine i broja obroka s jedne strane i intenzivna tjelovježba s druge! A najbolja tjelovježba jest brza šetnja od 30 do 45 minuta pet puta tjedno.

Ako hoćete precizirati pojam ''brza šetnja'' – to je kao da ste zakasnili na posao i gazite sve ispred sebe kako biste uskočili u tramvaj. A ako hoćete precizirati pojam ''smanjenje obroka'' onda je to ovako: dva obroka umjesto tri, odnosno jedna sarma umjesto tri, jedna mesna okruglica umjesto šest, jedna kriška kruha umjesto dvije...

Možda bi u vašem slučaju najbolje bilo pola jela ostaviti u tanjuru? Kad se jednom riješite toga golemog trbuha, postavite crvenu crtu i nemojte je prelaziti ni pod cijenu života.

Mogu li dodatci prehrani skinuti višak sala?

Nedavno se na tržištu pojavila pilula koja za 30 dana može smanjiti opseg trbuha muškaraca za 12,7 cm, što je otprilike razmak od dvije rupice na vašem remenu. Da bi bio uvjerljiv, proizvođač se obvezao da će vratiti novac ako takav rezultat izostane.

Činilo se da je uvjeravajući javnost kako njegova pilula otapa 20,2 posto ukupnog masnog tkiva za svega 12 tjedana (oko 3 mjeseca) proizvođač uplovio u nepoznate vode naprosto zato što je to teško dokazati. Nitko ovu vijest ne bi shvatio ozbiljno da stručni časopis Diabetes Care prije nekoliko godina nije preparatu posvetio svoje stranice.

Preparat je 10 cis 12 konjugirana linolna kiselina (CLA), a studiju su kasnije objavili švedski stručnjaci u stručnom časopisu American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism pod vodstvom dr. Henriksena.

Preparat djeluje na metabolizam glukoze, a kao što je poznato, svi se ugljikohidrati razlažu do glukoze koja se onda ili troši ili skladišti. Prema njihovim rezultatima, ako ste imali 100 kg, za 12 tjedana ćete imati 80 kg, pod uvjetom da ne griješite.

Zvuči sjajno, pogotovo kad čujete da je preparat klinički ispitan. O tome je u Americi emitirana TV emisija, a svi koji su je gledali poludjeli su za preparatom CLA. U samoj emisiji autori su predlagali dnevnu dozu od 3000 mg.

Knjigu ''Zbogom debljino'' možeš kupiti i u web knjižari V.B.Z.-a.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
   betikkae2

   Tablete za mršavljenje - http://tonzes.com/slimhr.htm Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

  • Avatar traviata
   traviata

   Imam još jedan problem, a to je nadutost tbuha. Naime, u jutro kada odem na wc i ispraznim crijeva, trbuh mi je ravan, ali tokom dana i do večeri dodjem nekada do trudničko trbuha. Što da učinim da ne budem toliko napuhnuta čim nešto pojedem?

  • Avatar traviata
   traviata

   Draga Kaide, ja do sada nisam primjetila celulit na trbuhu, osim noge i guza, a nisam znala ni da postoji. Na trbuhu znam da postoje masne naslage i istina je da se njih najbolje skida trčanjem i aerobnim vježbama, dok su trbušnjaci samo za jačanje trbušnje muskulature, ali ne i za topljenje sala - ovo ti velim iz iskustva.

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.