Dijeta Dijete A-Ž 29. listopada 2017.

Unaprijeđena verzija Atkinsove dijete

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hamptons dijeta je prehrambeni režim koji se temelji na ograničenom unosu ugljikohidrata, a mogao bi se opisati i kao unaprijeđena verzija Atkinsove dijete. Dr. Fred Pescatore, autor Hamptons dijete, bivši je ravnatelj Atkinsova centra.

Možda te zanima... Top 5 orašastih plodova po preporuci nutricionista: Koji su dobri za dijetu, a koji za imunitet? Hrana

Sličnosti sa South Beach dijetom

Svoju dijetu opisuje kao dijetu sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, nos s mediteranskim štihom. Vodič kroz Hamptons dijetu izdan je 2004. godine, a dvije godine kasnije objavljena je i službena kuharica s receptima. Kritičari smatraju kako se, osim vidljivog Atkinsova utjecaja, može primjetiti i sličnost sa South Beach dijetom. Na prvi pogled izgleda kako je ovo još jedna u nizu dijeta za mršavljenje, međutim čini se kako ova dijeta ipak pruža određenu zdravstvenu blagodat.

Iako u ljudskoj prehrani postoji niz ulja s visokim sadržajem jednostruko nezasićenih masnih kiselina kao npr. maslinovo, laneno i sezamovo ulje, Hamptons dijeta se temelji na unosu ''tajnog sastojka'' odnosno ulja makadamia oraščića kojeg dr. Pescatore smatra uljem najvišeg sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina na svijetu.

Trbuh_14 Možda te zanima... Abs dijeta: Dnevni jelovnik za skidanje sala s trbuha Dijeta

Makadamia oraščić je plod zimzelene biljke Macadamia integrifolia, autohtone vrste tropskih prašuma na području Australije. Ulje makadamia oraščića sadrži oko 84 posto jednostruko nezasićenih masnih kiselina, 3,5 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina i 12,5 posto zasićenih masnih kiselina.

Tri liste namirnica za željeni gubitak kilograma

Osim ''tajnog sastojka'', Hamptons dijetu od ostalih razlikuje nekoliko specifičnosti. Dijeta nudi 3 popisa namirnica, liste A, B i C, a osoba koja želi smršaviti pridržava se principa prehrane one liste u ovisnosti koliko ukupno kilograma mora izgubiti.

  • Lista A namijenjena je osobama koje žele izgubiti više od 4,5 kilograma i toj je skupini ograničen unos ugljikohidrata na unos između 23 i 26 g dnevno.
  • Skupini B pripadaju osobe koje žele izgubiti manje od 4,5 kg, a njima je dozvoljeno unositi hranu navedenu na listama A i B dok im je ukupni unos ugljikohidrata ograničen na 40 do 43 g dnevno.
  • Namirnice s liste C u prehranu se uvode postepeno i to od trenutka kada osoba ostvari planirani gubitak kilograma odnosno kada osoba počinje sa fazom održavanja svoje željene tjelesne mase.

Primjer jelovnika

Doručak

  • Omlet s kozjim sirom i rikolom

Ručak

  • Rozbif s provolone sirom i hrenom

Večera

  • Odrezak od tune
  • Salata od tikvica
  • Maline u umaku
  • Crème Fraiche

Mišljenje stručnjaka

Hamptons dijeta manjkava je prehrambenim vlaknima, vitaminom C, kalcijem, folatom te vitaminima D i E te stoga nije pogodna za dugotrajnu primjenu.

Osobama koje žele izgubiti više od 15 kilograma, trudnicama, dojiljama, osobama mlađim od 18 godina te osobama koje pate od kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti bubrega ili jetre preporučljivo je prije odabira ove dijete posavjetovati se s liječnikom.

Trbuh_14 Možda te zanima... Kako brzo smršavjeti bez iscrpljujućih dijeta? Dijeta

Prednosti dijete

Režim Hamptons dijete neće dovesti do velikog gubitka kilograma u kratkom roku, već se mršavljenje odvija postepeno. Smatra se kako se uz Hamptons dijetu u prva dva tjedna može izgubiti do 6,5 neželjenih kilograma, no ipak valja naglasiti kako zdravstveno preporučljiva dinamika mršavljenja podrazumijeva gubitak do 1 kg tjedno.

Nadalje, Hamptons dijeta promovira raznovrsnu prehranu. Dopušta unos složenih ugljikohidrata u obliku cjelovitih žitarica i svježeg voća, a naglasak je na unosu organski uzgojenih namirnica, dok istovremeno savjetuje izbjegavanje procesirane hrane.

Također, naglašava važnost kvalitetnih masnih kiselina u prehrani, a kao izvor proteina preporuča nemasno meso i ribu. Primjesa mediteranske prehrane očituje se i u dopuštenoj umjerenoj konzumaciji alkohola, koju najčešće slični režimi ne dozvoljavaju.

Možda te zanima... Vrijeme je da napraviš svoj proteinski kruh! Hrana

Nedostaci dijete

Glavna zamjerka Hamptons dijete je propagiranje prekomjernog unosa masti. Naime, preporučeni dnevni energetski unos dobiven iz masti iznosi do 30 posto, dok u Hamptons dijeti postotak energije dobiven iz masti zna iznositi čak 70 posto. Međutim, vrsta masti koja prevladava u Hamptons dijeti su jednostruko nezasićene masne kiseline, a njihov se unos povezuje s mnogim zdravstvenim blagodatima kao što su sniženje ukupnog i LDL kolesterola te triglicerida.

Na sličnom principu djeluje i mediteranska prehrana koja je također bogata mastima (naročito jednostruko nezasićenim masnim kiselinama iz maslinovog ulja), a dokazano povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila.

Čini se kako je ova dijeta namijenjena ciljanoj skupini američkih zvijezda, što se posebno ističe u samom nazivu dijete Hamptons što predstavlja poznato mondeno ljetovalište koje se nalazi na južnoj obali otoka Long Island u državi New York.

Skupi sastojci poput ulja makadamia oraščića i namirnica iz organskog uzgoja te dugotrajne pripreme nerijetko kompliciranih jela iz knjige recepata čine ovu dijetu teško izvedivom, posebice u hrvatskim okvirima.

Limunada Možda te zanima... Dijeta uz napitak od limuna i meda smanjuje apetiti Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.