Dijeta 23. rujna 2014.

Beverly Hills dijeta

Satu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Judy Mazel osmislila je Beverly Hills dijetu koju temelji na zamisli da se kilogrami mogu gubiti ako se namirnice pravilno kombiniraju i uzimaju u određenim vremenskim razmacima. Redoslijed unošenja namirnica je iznimno važan kod Beverly Hills dijete. Judy Mazel kaže da dan treba početi s unosom voća, a nakon voća hranu koja se sastoji od ugljikohidrata

 Zabranjeno miješati ugljikohidrate i proteine

Judy Mazel je svoje spoznaje primijenila na sebi, izgubila 29 kilograma i održala tu težinu te je 1981. godine objavila knjigu 'Beverley Hills Diet'. Knjiga je prodana u više od milijun primjeraka, a 1996. objavljeno je i prošireno izdanje 'The New Beverly Hills Diet'. Izdala je također i knjigu s receptima. Beverly Hills dijeta temelji se na zasebnom unosu namirnica iz određene skupine, ugljikohidrati, proteini, voće i masti. Judy Mazel tvrdi da se voće treba jesti samo i da ga je najbolje konzumirati na prazan želudac i ne miješati različite vrsta u istom obroku. Primjerice, ako osoba koja je na dijeti pojede naranču treba pričekati sat vremena da pojede krušku. A ako je jela namirnice iz drugih skupina, primjerice ugljikohidrate onda voće može jesti tek sljedeći dan. Ako se odlučiš za Beverly Hills dijetu ne smiješ jesti proteine i ugljikohidrate zajedno. Masnoće se mogu unositi s obje skupine namirnica, ali ne i s voćem. Dodatke prehrani poput vitamina, minerala, aminokiselina, enzima poželjno je konzumirati kako bi zdravlje bilo što bolje.

Voće za doručak

Redoslijed unošenja namirnica je iznimno važan kod Beverly Hills dijete. Judy Mazel kaže da dan treba početi s unosom voća, a nakon voća hrane koja se sastoji od ugljikohidrata. Nakon ugljikohidrata na red dolaze namirnice iz skupine proteina. Osoba koja se pridržava dijete treba pričekati dva sata između uzimanja različitih skupina namirnica. Tijekom dijete ne smiju se konzumirati sokovi, a to se odnosi i na one s umjetnim zaslađivačima. Mlijeko se može piti s proteinskim namirnicama. Za razliku od većine ostalih dijeta, alkohol nije zabranjen na Beverly Hills dijeti. Judy Mazel pivo, votku, rum svrstava u skupinu ugljikohidrata i nalaže da se ta pića trebaju konzumirati isključivo s ugljikohidratima. Vino spada u voće, ali za razliku od voća ne mora se konzumirati samo, nego se može kombinirati s drugim voćem. Šampanjac smatra neutralnim i može se piti u svim kombinacijama.

Restriktivni dani

Za prvi dan dijete preporučljivo je jesti ananas, kukuruz na klipu i zelenu salatu s rajčicama, lukom i Mazel umakom (recept za umak se nalazi u knjizi). Važno je napomenuti da osoba koja je na dijeti može pojesti ananasa ujutro koliko god želi, ali kad jednom pojede kukuruz nakon njega više ne smije konzumirati voće, sve do narednog dana. U nekim danima tijekom dijete dopušteno je konzumirati samo jednu vrstu namirnica pa tako postoje dani u kojima se konzumira samo voće. Također sve do 19 dana dijete nije dopušteno konzumirati namirnice životinjskog podrijetla. Ali, nova Beverly Hills dijeta uključuje povremenu konzumaciju povrća i ugljikohidrata tijekom prvog tjedna te janjetinu i škampe.

11 kilograma manje za 35 dana

Autorica dijete tvrdi da je moguće za 35 dana izgubiti oko 11 kilograma, a u praksi se pokazalo da osobe koje slijede Beverly Hills dijetu izgube od 7 do 9 kilograma u tom roku. Judy Mazel kao prednost svoje dijete ističe da se mogu jesti namirnice poput hamburgera i torte od sira koje su u drugim dijetama zabranjene. Jedino čega se sljedbenici njezine dijete trebaju strogo pridržavati jest da jedu u pravo vrijeme određenu vrstu hrane. Onima koji se pridržavaju tih uputa Judy Mazel garantira da će smršavjeti i sačuvati stečenu liniju. Beverly Hills dijeta je zamišljena kao cjeloživotni plan prehrane, a Judy Mazel u dijeti ne ističe da je uz poseban režim prehrane potrebno i vježbati.

Komentar nutricionistice Mirje Jošić

Beverly Hills dijeta propagira da nije bitno koliko se količinski pojede, već da je za mršavljenje ključno kombiniranje namirnica i vrijeme njihove konzumacije. Neosporno je da će se uz takav režim kilogrami gubiti, ne zbog kombinacija, već zbog toga što za prekoračenje kalorijskog limita moraš pojesti nerealne količine dozvoljene hrane. 

Teorija da je za uspješno mršavljenje potrebno razdvajati proteine i ugljikohidrate već dugo je prisutna, međutim, znanstvene studije do sada nisu potvrdile njenu točnost. Prva verzija Beverly Hills dijete je suviše restriktivna te može biti štetna za zdravlje i nije ju uputno slijediti. Iako se druga verzija približila principima pravilne prehrane, ipak je mudrije razmisliti o dijeti koja uključuje sve skupine namirnica, ograničava visoki unos masti i šećera, a potiče na unos obilja voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Idealnu dijetu za sebe pronađi u dijetnoj tražilici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.