Dijeta 08. lipnja 2023.

Berberin je nazvan "prirodni Ozempic", može li stvarno pomoći u gubitku kilograma?

lijekovi tablete suplementi
Foto: Pexels Berberin se koristi u obliku suplemenata te ga nema u svakodnevnim namirnicama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O berberinu se sve više priča na društvenim mrežama i posebno se ističe njegova sposobnost poticanja gubitka kilograma. Što je točno ovaj prirodni spoj, kako djeluje na organizam, može li uistinu pomoći u gubitku kilograma, tko bi ga ipak trebao zaobići te što o berberinu misli Petra Sliško, mag.nutr., pročitajte u nastavku.

Lijekovi na bazi semaglutida postaju sve češći izbor za borbu protiv pretilosti, a budući da se radi o lijekovima za koje nam je potreban liječnički recept i mogu doseći izrazito visoku cijenu, mnogi su krenuli u potragu za pristupačnijim opcijama. Na društvenim mrežama popularna opcija postaje berberin, prirodni spoj koji se koristi u obliku kapsula i može se kupiti u slobodnoj prodaji, bez liječničkog recepta po značajno manjoj cijeni. Iako mu se pripisuju razna ljekovita svojstva, berberin možda nije opcija za svakoga.

Što je berberin?

Berberin je bioaktivni spoj koji pripada skupini alkaloida i najaktivniji je spoj biljaka iz roda žutika. Berberin se ne nalazi u hrani koju jedemo svakodnevno, a ako ga želite dodati u prehranu nužno je uzeti ga u obliku suplementa. Ovaj prirodni spoj ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini, posebno u ayurvedskoj i kineskoj medicini. Posljednjih godina berberin je privukao pažnju znanstvenika zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi.

Berberin je proučavan zbog antimikrobnih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava. "U istraživanjima daje obećavajuće rezultate u terapiji kardiovaskularnih bolesti poput hiperlipidemije i aritmije, upalnih bolesti, depresije i anksioznosti te probavnih tegoba poput dijareje", objašnjava nutricionistica Petra Sliško. Kako navodi WebMD, berberin može pomoći i u borbi s bakterijom Helicobacter pylori koja uzrokuje čireve na želucu, a pomoći će i u reguliranju krvnog tlaka i kolesterola u krvi. Također je koristan za osobe sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) jer u sve navedeno smanjuje i razinu testosterona.

Berberin može utjecati na razinu glukoze u krvi

Jedna od najznačajnijih koristi berberina je njegova sposobnost reguliranja razine šećera u krvi. Studije su pokazale da berberin može povećati osjetljivost na inzulin, poboljšati metabolizam glukoze i smanjiti razinu glukoze u krvi. To ga čini korisnim dodatkom u liječenju dijabetesa tipa 2. "Berberin smanjuje razinu šećera u krvi povećavajući količinu glukoze koja se unosi u stanice. To čini bez obzira na status inzulina", rekao je za Health dr. Charlie Seltzer

Iako je većina istraživanja koje to potvrđuju provedena na miševima, rezultati kliničkih studija na ljudima također pokazuju slične rezultate. "U kliničkim ispitivanjima, berberin je pokazao sposobnost smanjenja razine šećera u krvi natašte i nakon obroka - kako kratkoročno, tako i tijekom razdoblja od tri mjeseca", objasnila je nutricionistica Kim Yawitz.

hrana ručak doručak | Author: Pexels Foto: Pexels Berberin potencijalno smanjuje apetit

Može li berberin pomoći u gubitku kilograma?

Ono o čemu se posebno priča u posljednje vrijeme je sposobnost berberina da pomogne u gubitku kilograma. U manjem istraživanju u koje su sudjelovale pretile osobe pokazalo se da je uzimanje 500 miligrama berberina tri puta dnevno kroz 12 tjedana rezultiralo prosječnim gubitkom 2,3 kilograma. Sudionici su također izgubili 3,6 % tjelesne masnoće. Druga pregledna studija 12 istraživanja pokazala je da konzumacija berberina dovodi do značajnog smanjenja tjelesne težine, indeksa tjelesne mase i masnoće na području trbuha. Također je zabilježen pad razine C-reaktivnog proteina koji je pokazatelj upale.

"Osim što je njegovo specifično djelovanje korisno u borbi s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2, danas se sve više istražuje i njegovo antimikrobno djelovanje. Najnovija istraživanja pokazuju da ovaj alkaloid može modificirati crijevni mikrobiom jer, osim što djeluje na smanjenje zastupljenosti određenih patogenih vrsta, može povisiti zastupljenost 'dobrih' bakterija. Danas znamo da većinu bolesti modernog doba, pa tako i pretilost, možemo povezati s disbalansom crijevnog mikrobioma tako da bi berberin u tom slučaju bio optimalan dodatak prehrani", istaknula je Sliško.

Ipak, iako postojeća istraživanja sugeriraju da će berberin pomoći skinuti kilograme, velike kliničke studije provedene kroz duže vremena još ne postoje te bi se trebale provesti kako bi se utvrdila njegova efikasnost. Dr. Fatima Cody Stanford, specijalistica za liječenje pretilosti u endokrinološkom odjelu bolnice Massachusetts, naglasila je za The Economic Times da učinak berberina nije toliko izniman kao u slučaju semaglutida, lijeka koji se nalazi u Ozempicu.

Berberin vs. semaglutid

Nesumnjivo je da lijekovi poput Ozempica ili Wegovyja dovode do značajnog gubitka kilograma, no vidimo da istraživanja pokazuju da berberin može imati slične, no malo manje drastične rezultate. Ipak, ova dva aktivna spoja imaju potpuno različit mehanizam djelovanja. 

Lijekovi na bazi semaglutida pomažu gušterači da oslobodi pravu količinu inzulina kada je razina šećera u krvi visoka, čime se smanjuju razine glukoze u krvi. Lijek također djeluje tako što usporava kretanje hrane kroz želudac što na kraju dovodi do smanjenog apetita i gubitka tjelesne težine.

S druge strane, berberin koristi drugačiji put. "Berberin utječe na više sustava u tijelu aktiviranjem enzima AMP-aktivirane proteinske kinaze (AMPK) koji pomaže regulirati metabolizam i utječe na razinu šećera u krvi. Aktivirajući ovaj enzim, berberin u osnovi potiče različite putove u tijelu kako bi pomogao regulirati razinu šećera u krvi", objasnila je nutricionistica Erin Palinski-Wade i dodala kako berberin također može usporiti probavu ugljikohidrata u crijevima što može pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi i apetita.

Kako koristiti berberin?

Istraživanja su bazirana na dozama od 400 do 1500 mg berberina dnevno u obliku praškastog ekstrakta u kapsulama. Nutricionistica Palinski-Wade preporučuje da je najbolje uzimati 1000 do 1500 mg berberina dnevno, a da tu količinu rasporedimo u dvije ili tri doze koje ćemo uzimati uz obrok. Također napominje da je važno razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što se na to odlučite kako biste bili sigurni da vam berberin neće nanijeti štetu. 

Tko bi trebao izbjegavati berberin?

Najprije treba napomenuti da utjecaj berberina nije istražen na trudnicama i dojiljama pa bi ga ova skupina svakako trebala izbjegavati. WebMD sugerira da bi berberin mogao utjecati na apsorpciju drugih lijekova koje uzimate i tako promijeniti njihovu efektivnost, baš kao što to rade lijekovi na bazi semaglutida. Također treba biti na oprezu ako već koristite lijekove za snižavanje krvnog tlaka, kolesterola ili glukoze u krvi. Kod nekih berberin može izazvati osjećaj pospanosti i blage sedacije što je posebno izraženo kod osoba koje već koriste druge sedative ili lijekove za anksioznost. 
 

kontracepcijske tablete Možda te zanima... Novi lijekovi za mršavljenje mogu smanjiti efikasnost kontracepcijskih tableta Zdravlje
 

Generalno govoreći, berberin je siguran za korištenje te rijetko izaziva nuspojave. Najčešće nuspojave su probavni problemi poput nadutosti, zatvora ili proljeva te mučnine. U jako rijetkim slučajevima može dovesti do uvećanja jetre ili bubrega, no to je zabilježeno samo kod miševa. "Iako se čini da ova biljna komponenta ima bezbroj mogućnosti upotrebe, ipak je treba koristiti s oprezom. Dozu, oblik i duljinu trajanja suplementacije treba prepisati stručnjak i to na osnovu zdravstvenog stanja pojedinca", zaključila je nutricionistica Sliško.
 

Možda te zanima... Ashwagandha smanjuje stres te poboljšava koncentraciju i san Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.