Zdravlje 03. svibnja 2023.

Novi lijekovi za mršavljenje mogu smanjiti efikasnost kontracepcijskih tableta

kontracepcijske tablete
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Budući da Ozempic, Wegovy i Mounjaro usporavaju kretanje hrane kroz probavni trakt, moguće je da će smanjiti učinak oralnih kontraceptiva.

Lijekovi za dijabetes tipa 2 i mršavljenje, Ozempic, Wegovy i Mounjaro, postali su popularni kroz posljednjih godinu dana, no budući da utječu na probavu, nameće se pitanje mogu li ti lijekovi ometati i smanjiti učinkovitost kontracepcijskih tableta. Zabrinutost na društvenim mrežama je u posljednje vrijeme porasla, a neke korisnice ovih lijekova su tvrdile da su zatrudnjele usprkos tome što koriste oralnu kontracepciju, navodi Verywell Health

Moderni lijekovi za mršavljenje Ozempic i Wegovy pripadaju klasi lijekova koji se nazivaju agonisti receptora GLP-1 koji mogu usporiti pražnjenje želuca i utjecati na brzinu apsorpcije drugih oralnih lijekova. Iako nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da ovi lijekovi mogu smanjiti učinkovitost kontracepcijskih tableta, strah korisnika je opravdan, kaže ginekologinja dr. Laura Purdy. Objasnila je da bi, budući da GLP-1 lijekovi mogu usporiti brzinu kojom se hrana kreće kroz probavni sustav, mogli odgoditi apsorpciju kontracepcijskih tableta.

"Tako što bi moglo dovesti do neredovitih mjesečnica ili promjena u učinkovitosti oralnih oblika kontracepcije", rekla je Purdy za Verywell. "Osim toga, gubitak težine tijekom uzimanja ovih lijekova također može utjecati na razinu hormona i potencijalno smanjiti učinkovitost pilula", dodala je. Međutim, doktorica farmacije Sarah McBane, profesorica na Irvine School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, navodi da takva opasnost nije naznačena na lijekovima Ozempic i Wegovy te da ona nije čula ni za jedan takav primjer.

Mounjaro je, s druge strane, drugačiji od Ozempica i Wegovyja, rekla je McBane. Poznat i kao tirzepatid, Mounjaro djeluje na kombinaciju dva hormona, GLP-1 i GIP. Za razliku od Ozempica i Wegovyja, Mounjaro navodi u uputama za korištenje da bi mogao utjecati na apsorpciju oralnih kontraceptiva. Dok za Ozempic i Wegovy u ovom trenutku nema službenih dokaza da može ometati apsorpciju drugih lijekova, postoje rezultati koji ukazuju na takav učinak kod Mounjara.

Potrebno je koristiti neoralni oblik kontracepcije 

“Osobe koje koriste oralnu hormonsku kontracepciju trebaju biti svjesne da ti lijekovi mogu biti manje učinkoviti i trebali bi koristiti još jednu metodu zaštite od trudnoće, kao što su kondomi ili drugi neoralni oblik kontracepcije, četiri tjedna nakon početka uzimanja Mounjara i nakon svakog povećanje doze”, rekla je McBane.

Ozempic, Wegovy i Mounjaro sadrže upozorenje o potencijalnom utjecaju na reproduktivnu sposobnost, no Purdy pojašnjava da je to standardno upozorenje koje se nalazi na mnogim lijekovima, te da ukazuje da bi lijek potencijalno mogao utjecati na plodnost ili naškoditi fetusu u razvoju. “Žene koje su trudne ili planiraju zatrudnjeti trebale bi razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što uzmu ove lijekove jer treba pažljivo razmotriti potencijalne rizike i dobrobiti”, zaključila je.
 

lijek dijabetes mršavljenje Možda te zanima... Novi lijek za mršavljenje još je učinkovitiji od semaglutida Dijeta
 

Također je važno napomenuti da sva tri lijeka mogu izazvati nuspojave uključujući mučninu i povremeno povraćanje. Ako bi osoba povratila dozu kontracepcije koju je tek uzela, to bi imalo isti učinak kao propuštanje doze i moglo bi utjecati na njezinu učinkovitost,  objasnila je McBane i dodaje kako postoje mnoge zamjene za kontracepcijske pilule koje možete koristiti ako uzimate ove lijekove: "Postoje flasteri, prstenovi, implantati, spirale i zaštitne metode kao što su kondomi koji se mogu koristiti zajedno s Mounjarom. S ovolikim alternativama, potičem zdravstvene djelatnike na iskrene razgovore sa svojim pacijentima kako bi se donijeli odgovarajući i učinkoviti izbori liječenja". 
 

Možda te zanima... Kontracepcijske pilule: Prednosti i nedostaci kroz 24 simptoma Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.