Dijeta Dijetni savjeti 14. travnja 2024.

7 načina kako smanjiti porcije i mršavjeti bez osjećaja gladi

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći i zasigurno najlogičniji savjet o mršavljenju koji možete dobiti je da smanjite unos hrane. No, često se postavlja pitanje kako smanjiti veličinu porcije bez da ostanete gladni? Nutricionistice iz Vitaminotekinog tima savjetuju kako to postići. Donosimo i recept za "vatreni čaj" kao pomoć u mršavljenju.

Postoji nekoliko strategija koje možete iskoristiti kako biste smanjili unos kalorija bez izraženog osjećaja gladi.

  • Neka povrće zauzima barem polovicu tanjura. Poznato je da povrće sadrži veliku količinu vode i vlakana, a istovremeno je siromašno kalorijama. Upravo zbog svojeg volumena i malog udjela kalorija, povrće je vrlo poželjna skupina namirnica, posebice tijekom razdoblja mršavljenja.
  • Namirnice bogate proteinima uvrstite u svaki obrok ili međuobrok. Proteini pomažu da se dulje osjećate sitima nego li to čine ugljikohidrati. Zato pokušajte uključiti proteinske namirnice u što više obroka u danu. Mahunarke, kuhana ili poširana jaja, nemasno meso i riba te mliječni proizvodi poput grčkog jogurta ili sira svakako su dobar odabir.
  • Pijte vodu prije obroka. Pijenje vode je vrlo učinkovita metoda za smanjenje unosa kalorija. Osim toga, pokazalo se kako jedna čaša vode prije obroka može pomoći da u jednom obroku pojedemo manju količinu hrane.
  • Obrok započnite povrtnom juhom ili salatom. Ako obrok započnete salatom ili juhom od povrća, pojest ćete manje hrane u narednim sljedovima. 
  • Koristite manje tanjure i pribor za jelo. Korištenje manjih tanjura pomoći će vam smanjiti porciju hrane, a istovremeno će zavarati mozak da ste pojeli više hrane.
  • Jedite svjesno. Ograničavanje svih smetnji tijekom jela može pomoći da bolje procijenite osjećate li se sitima ili ne.
  • Dajte si oduška sa začinima. Dodatak snažnijih začina poput ljutih papričica ili đumbira može pomoći da se prije osjećate sitom i jedete manje.
Možda te zanima... Strategija mršavljenja za žene u četrdesetim, pedesetim i šezdesetim godinama Dijeta

Dodatni savjet: Pijte "vatreni čaj"

Istraživanja su pokazala da začini poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića daju dugotrajan osjećaj sitosti, a usput oponašaju i okus šećera. Tako mogu pomoći smanjiti unos šećera jer će zavarati potrebu za njime. Cimet također povoljno utječe na razinu šećera u krvi, zdravlje srca i neurološke funkcije. Đumbir potiče probavu, a poznato je koliko je probava važna za cjelokupno zdravlje. Osim za mršavljenje, ovaj čaj možete piti i kod crijevnih viroza ili mučnina te kod grčeva. Zahvaljujući medu, smirit će i napadaje kašlja.

 
Sastojci:

Priprema: Kuhajte štapiće cimeta i svježi đumbir u vodi oko 20 minuta. Nakon toga čaj procijedite i dodajte mu med. Možete skuhati veću količinu čaja i i pijuckati ga kroz dan.

Možda te zanima... "Ne jedem puno, a debljam se. U čemu je problem?" Hrana
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.