Dijeta 16. veljače 2021.

6 najboljih vrsta masti koje možeš jesti na keto dijeti

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uspješna Keto dijeta se odnosi na pravilno balansiranje omjera makronutrijenata. Općenito se preporučuje da se u ketogenoj dijeti dnevni unos kalorija podjeli na 60 % kalorija iz masnoća, 35 % proteina i 5 % ugljikohidrata.

"Gotovo svi maslaci i ulja prihvatljivi su na keto dijeti jer ulja i maslac po definiciji nemaju ugljikohidrata", kaže Scott Keatley, R.D., iz Keatley Medical Nutrition Therapy. No, vrsta masnoće koju dobivaš i dalje je važna: zasićene masti, na primjer (poput maslaca i kokosovog ulja) koristi umjereno u svojoj prehrani kako bi održala povoljne razine LDL kolesterola i HDL kolesterola. Međutim, transmasti, one koje se nalaze u prženim stvarima poput krafni i pomfrita, nikad nisu dobra ideja - one zapravo povisuju razinu LDL kolesterola, a istovremeno smanjuju korisnu razinu HDL-a.

Možda te zanima... Uz ove male promjene možeš smanjiti udio masti u tijelu Dijeta

Stoga se uglavnom treba držati poli ili nezasićenih masti (s ponekom umiješanom zasićenom masnoćom), kako bi održavala razinu kolesterola pod kontrolom i i dalje mršavila. Ovo je šest najboljih masti koje trebaš jesti na keto dijeti - rangirane od najboljih do ne baš odličnih, ali i dalje prilično dobrih za keto dijete.

Riba i riblje ulje

Keatley kaže da ovom vrhunskom ulju daje najbolju ocjenu jer je polinezasićena masnoća dugog lanca. Pojednostavljeno, riblje ulje sadrži omega - 6 i  omega - 3 masne kiseline koje tijelo ne može stvoriti od drugih masti. Hrana s omega-3 poznata je po tome što pruža neophodne, zdrave masnoće za tvoje tijelo i mozak. Imaj na umu jedno, nećeš htjeti spremati hranu koristeći riblje ulje zbog njegovo okusa, zato ga uzmi u obliku dodataka ili još bolje, zapravo skuhaj neku cijelu ribu (losos je izvrstan izbor).

Po porciji (1 žlica): 123 kalorije, 14 g masti, 0 mg natrija, 0 g ugljikohidrata, 0 g šećera, 0 g vlakana, 0 g proteina

Ljesnjaci Možda te zanima... Hrana koja obiluje omega-3 kiselinama Zdravlje

Avokado i ulje avokada

Poput ribljeg ulja i avokadovo ulje (ili čak avokado općenito) prepuno je masnih kiselina zdravih za srce, za koje je utvrđeno da su zdravije od ostalih masti. „Znanost je već neko vrijeme prilično jasna da su poli i mononezasićena ulja poput ulja u avokadu, maslini i ulju repice korisnija od onih koja imaju više zasićenih masti kada se uzme u obzir udio kolesterola i krvni tlak ", kaže Keatley. Ulje avokada također je izvrstan izbor za kuhanje i prženje na visokoj temperaturi.

Po porciji (1 žlica): 124 kalorije, 14 g masti, 0 mg natrija, 0 g ugljikohidrata, 0 g šećera, 0 g vlakana, 0 g proteina

Možda te zanima... Avokado: Koliko kalorija ima zapravo i kako ga treba jesti? Hrana

Maslinovo ulje

Za kuhanje ili pirjanje upotrijebi uobičajeno maslinovo ulje s druge strane, ekstra djevičansko maslinovo ulje je najbolje koristiti u preljevima za salatu ili preliti tek prženo povrće, kaže Keatley. Još jedna prednost: Spajanje maslinovog ulja s povrćem pomaže tvom tijelu da lakše apsorbira određene vitamine, poput A, D, E i K.

Po porciji (1 žlica): 119 kalorija, 14 g masti , 0 mg natrija, 0 g ugljikohidrata, 0 g šećera, 0 g vlakana, 0 g proteina

Možda te zanima... Maslinovo ulje: U službi zdravlja i ljepote Hrana

 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Ulje kanole i balzamični ocat

Ulje kanole prilično je standardna kuhinjska namirnica i postoji razlog zbog kojeg bi ga trebala imati pri ruci kada slijediš keto dijetu. Ne samo da ga njegov lagani okus čini solidnim izborom za prženje na tavi ili pirjanje, već sadrži i umjerenu dozu omega-3, kaže Keatley, pa je to win-win kombinacija.

Po porciji (1 žlica): 124 kalorije, 14 g masti, 0 mg natrija, 0 g ugljikohidrata, 0 g šećera, 0 g vlakana, 0 g proteina

Maslac

Ne bi bila keto dijeta da se ne radi s malo maslaca, zar ne? Samo pripazi da odabereš visokokvalitetni maslac koji je bogatiji omega-3 masnim kiselinama, kaže Keatley. Maslac je ipak zasićena masnoća, pa ga je važno koristiti malo rjeđe od ostalih nezasićenih masti.

Po porciji (1 žlica): 102 kalorije, 12 g masti, 2 mg natrija, 0 g ugljikohidrata, 0 g šećera, 0 g vlakana, 0,1 g proteina

Možda te zanima... Vrsta zasićenih masti čiji unos poboljšava vid Zdravlje

Kokosovo ulje

U posljednjih nekoliko godina kokosovo ulje postalo je mega trend gotovo za sve, od kuhanja do problema s kožom. U kuhinji kokosovo ulje pruža solidnu dozu laurinske kiseline - hranjive tvari za jačanje imunološkog sustava. Ali, to je još uvijek zasićena masnoća, pa je pokušaj ne jesti u apsolutno svemu.

Po porciji (1 žlica): 117 kalorija, 14 g masti, 0 mg natrija, 0 g ugljikohidrata, 0 g šećera, 0 g vlakana, 0 g proteina

Možda te zanima... Znaš li koliki treba biti udio masti, mišića i kostiju u tijelu ovisno o godinama Fitness
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      elenaggg

      Tablete za mršavljenje - http://acaiberry900.lv Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.