Dijeta Dijetni savjeti 06. listopada 2019.

14 sigurnih znakova da je vrijeme za detoksikaciju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O detoksu zasigurno znaš već podosta kao da i postoje razni načini na koji se može provesti. Stoga pitanje nije bi li trebala provesti detoksikaciju nego kada. Najbolji način da znaš kada je vrijeme za detoks je da slušaš svoje tijelo, ako primijetiš jedan od ovih 14 simptoma - vrijeme je.

Žudiš za šećerom - prehrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se tvoj organizam ponaša kao da je na vožnji roller-coasterom jer naglo diže i spušta šećer u krvi i utječe na hormon leptin (odgovoran za glad) i tjera te da unosiš sve više nezdravih namirnica. Nakon detoksa tvoj organizam će se oporaviti, hormoni vratiti u normalu i onda možeš početi jesti nutritivno bogate namirnice.

Imaš probavne probleme - ovo je jedan od očitih znakova da je tvom tijelu potreban detoks. Zatvor, dijareja, nadutost i vjetrovi nisu samo neugodni nego su i jasan znak da se ne hraniš kako bi trebala i da tvojim crijevima treba resetiranje.

Probava_1 Možda te zanima... Evo što sve možeš učiniti kako bi tvoja probava bila besprijekorna Zdravlje

Imaš sezonske alergije - ako ti crijevna mikrobiota nije u ravnoteži to znači da ti je loš i imunitet. A budući da su sinusi svojevrsni nastavak probavnog sustava, logično je da zdravlje probavnog trakta utječe na sezonske alergije.

Alergija_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Jedeš zdravo, ali ne osjećaš se tako - ako jedeš zdravo to ne znači da ne trebaš povremeno napraviti detoks. Eliminacijom određene hrane na neko vrijeme dat ćeš svojim crijevima predah i tako odstraniti štetne toksine iz organizma i osnažiti organizam.

Koža ti nije čista - ako je u tijelu previše toksina to može utjecati na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju u tijelu). Budući da se kroz kožu putem znoja također izbacuju štetne tvari i z organizma, svi ti toksini mogu se pokazati na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

Lice-Koza-1 Možda te zanima... Što ti otkriva koža oko očiju i usana? Ljepota i relax

Stalno si umorna - stalan umor može imati i dublji problem koji se odnosi na rad nadbubrežne žlijezde. Do tog poremećaja dolazi kada mozak i nadbubrežne žlijezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišene razine kortizola do koje dolazi zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa mikrobiote.

Treba ti dugo da se sjetiš stvari koje se nisu davno dogodile - ako se naprežeš da se sjetiš nekih pojedinosti koje su ti se dogodile tog dana, tvoj mozak je "zamagljen". Kada tvoje tijelo ne može dovoljno brzo eliminirati toksine oni se skupljaju u tijelu i uzrokuju upale. Previše upala oštećuje zaštitnu barijeru krvi u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će eliminirati toksine što će ublažiti upalni oksidacijski stres u hipotalamusu pa ćeš moći i jasnije razmišljati.

Često osjećaš bol u zglobovima - kronična upala ostavlja posljedice na mišićima i zglobovima. Ako su ti zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, osobito ako vježbaš to je veliko upozorenja da se u tvom tijelu odvijaju upalni procesi.

Zglob_1 Možda te zanima... Trebaš li se zabrinuti zbog bolova u zglobovima i mišićima? Zdravlje

Stalno si pod stresom - detoksikacija ne podrazumijeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa. Stres je veliki okidač za autoimune bolesti te depresiju. 

Ideja o detoksikaciji ti izaziva nervozu - ako ti sama pomisao na odricanje od omiljenih namirnica ili pića izaziva nelagodu to može značiti da imaš nezdrav emocionalni odnos prema hrani. Umjesto da hranu doživljavaš kao gorivo za svoje tijelo, moguće je da je koristiš kao nagradu ili kaznu. Detoksikacija ti može pomoći da shvatiš je li tvoj odnos prema hrani povezan s tvojim emocijama pa ćeš uspjeti nakon te analize napraviti korak dalje.

Možda te zanima... Mjesečna detoksikacija za bubrege i crijeva Dijeta

Boriš se s kilogramima - potrebno je shvatiti da prvo treba ozdraviti da bi se kilogrami izgubili. Ako postoji neravnoteža u crijevima između dobrih i loših bakterija, odnosno kada loše bakterija prevladaju dolazi do upalnih procesa i usporavanja metabolizma. Stoga je potrebno uzeti vremena i prvo liječiti crijeva.

Dijeta-Debljina-Jabuka1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hormoni ti "divljaju" - smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja ukazuju na probleme s hormonima. Problemi s hormonima mogu uzrokovati kronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna prehrana.

Boks_1 Možda te zanima... Dr. Oz: Zašto se mijenjaju hormoni? Zdravlje

Imaš neugodan miris tijela - čula si za izraz - "ono si što jedeš. Tijelo uvijek čini sve što može da eliminira toksine, a intenzivan miris je znak da se tijelo nastoji očistiti. Neugodan miris tijela i zadah su znakovi da su nataloženi toksini u tijelu dosegli svoju opasnu razinu. Zato umjesto dezodoransa, radije pij zelene sokove.

Imaš problema sa spavanjem - probleme sa spavanjem uzrokuje nepravilan rad hormona leptina i nadbubrežne žlijezde. San će ti se poboljšati kada se riješiš toksina i eliminiraš upalne procese u tijelu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.