Ljepota i relax 12. rujna 2011.

Što ti otkriva koža oko očiju i usana?

Lice-Koza-1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kolutovi oko očiju mogu značiti probleme s bubrezima, osobe čije su usnice stalno suhe podložne su gastritisu, a boja usnica može ukazati na probleme s anemijom.  Na koji je način zdravlje kože povezano s tvojim ukupnim zdravljem te kako ti kozmetičar može pomoći u smanjenju poremećaja objasnila je medicinska kozmetičarka i pedikerka Zdenka Bošnjak

Što učiniti protiv promjena kože kao što su suzne vrećice, podočnjaci, djelomično duboke bore ili pigmentacijske mrlje? Ako je tvoja kozmetičarka upoznata s uzročnicima tih pojava može se poduzeti usmjeren kozmetički tretman te savjetovati za daljnje medicinsko liječenje.

Koža, s površinom od otprilike 1,6 četvornih metara, bezbroj lojnih žlijezda i oko 2 milijuna znojnih žlijezda pokriva muskulaturu tijela. No ovaj organ nije samo zaštita protiv isušivanja, hlađenja i prodiranja bakterija, već je bitno osjetilo i lučni organ, koji regulira još 1 do 2 posto ukupne razmjene plinovitih tvari. Osim toga, koža  ima još jednu funkciju - ona je refleksni organ na kojem se odražavaju oboljenja tijela.

Promjene kože omogućuju zaključak o zdravstvenom stanju čovjeka, a pri tome područje oko očiju zauzima važno mjesto jer se u toj zoni manifestiraju zdravstvene smetnje. Također, promjene u ovom području narušavaju estetski dojam.

Zbog problema s mjehurom nastaju suzne vrećice

Crveno-ljubičasti kolutovi oko očiju ukazuju na smetnje limfnog sustava i funkcije bubrega, a ako su smeđe boje, ukazuju na opterećenje jetre. Ukoliko se na donjem očnom kapku stvaraju suzne vrećice, opet se radi o problemima s bubrezima, a ako su niže od centimetra, treba obratiti pozornost na mjehur.

Bubrezi jako osjetljivo reagiraju na stres, a i zbog premalo sna i upotrebe nikotina i alkohola mogu se pojaviti poremećaji koji uzrokuju otjecanje donjeg dijela kapka. Uklanjanjem osnovnog uzroka uklanjaju se i problemi.

Očni kapci ukazuju na rezervoar tvoje snage, a nedostatak tonusa na njen manjak. Ksantelazme - žuto-smeđe ispupčine nastaju kod povišenog kolestrola i hormonalnog poremećaja. Kozmetičarka te promjene tretira tako što vrećice smanuje blagom limfnom drenažom (pumpajućim pokretima) i dodatkom tretmana hladne peel-off ili neke druge maske.

Kolutovi se mogu ublažiti i tretman laserom, dobrom maskom koja hladi te toniziranim oblozima. Za to su posebno pogodni livadska preslica, kora od hrasta, komorač i vidac. Ostatak tretmana čine lagane masaže. Ksantelazme se prvo oprezno zarežu i izvade - kao i kod svih ostalih promjena i ovdje se mora ukloniti osnovni uzrok. Liječenje se odvija kod liječnika, a kozmetičar djeluje lokalno.

Klimakterij uzrokuje bore

Područje oko usana na zdravstvene smetnje reagira vidljivim promjenama. U tom području najčešće nastaju bore ili hiperpigmentacija. Mnoge žene u periodu klimakterija pate zbog okomitih bora iznad gornje usne koje nastaju zbog nedostatka estrogena odnosno smanjenjem rada spolnih žlijezda. Zato je važno da se odmah na početku tih promjena poduzmu ciljane kozmetičke mjere.

Gastrična bora (ne smije se zamijeniti s nazolabijalnom borom) prolazi otprilike od sredine donje čeljusti prema gore, sve do obraza i ukazuje na želučene tegobe ili spuštenu utrobu. Ako se proteže sve do donjeg očnog kapka, onda je poremećena i ekstrektorna funkcija gušterače.

Nazolabijalna bora je odraz čovjekove životne snage i snage srca. Kako bi se ta bora mogla točno svrstati, mora se obratiti pozornost na tonus okolnog tkiva. Iako stvaranje bore pokazuje veliku energiju i poduzetnost, ako je okolno tkivo premekano, onda je srce pod velikim opterećenjem. Ukoliko je tkivo prenategnuto i neelastično, osoba je izložena prevelikim unutarnjim napetostima.

Usne otkrivaju anemiju

Sustav sluznice, naročito nosne i želučane, može se vidjeti po usnicama. Ljudi čije su usnice stalno suhe, vrlo često su podložne gastritisima. Isto tako, boja usnica pokazuje kakvoću krvi, odnosno može ukazati na moguću anemiju.

Ako su usnice blijede i slabo prokrvljene, uzrok je često nedostatak crvenih krvnih zrnaca i osobe se osjećaju umorno i iscrpljeno. Ako se ispod donje usne zarezala duboka poprečna bora, postoji predispozicija za hemeroide.

Kod svih tih simptoma prvo je potrebno konzultirati se s liječnikom, a tek tada nastaviti sa kozmetičkim tretmanima.

Dobro prokrvljena koža usko je povezana sa ukupnim stanjem čovjeka, a kozmetičarka može svojim radom znatno pridonijeti očuvanju zdravlja kože.

Više info na: www.bczdenka.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.