Sezona domaćih jagoda samo što nije počela, a police su već pune onih iz plastenika. Iako nisu iz moga vrta, ne mogu im odoljeti pa sam kupila jedan paketić i napravila sladoled. Dok sam čistila jagode sjetila sam se nekih namirnica koje bi ga mogle napraviti zanimljivijim, s bademima i čokoladom znala sam da ne mogu pogriješiti
Sastojci:
Sladoled:
- 1 šalica bademovog mlijeka
- 1/3 šalice zobenih pahuljica
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica vanilije
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1 1/4 šalice slatkog vrhnja
- po želji malo muškatnog oraščića i ruma
- 2 i 1/2 šalice jagoda
- 1 šalica nasjeckanih badema
Muffini:
- 150 g maslaca
- 150 g tamne čokolade
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 100 g integralnog brašna + 20 g običnog brašna
- 1 žlica kakaa u prahu
- cimet, vanilija
Priprema:
Sladoled:
U bademovom mlijeku skuhaj zobene pahuljice oko 10 minuta. Pred kraj kuhanja dodaj sol, vaniliju, muškatni oraščić, rum, 1/4 slatkog vrhnja i šećer te miješaj dok se šećer ne rastopi. Smjesu ostavi da se ohladi. Za to vrijeme očisti jagode te ih nasjeckaj na komadiće. Ostatak slatkog vrhnja istuci te smjesu, jagode i bademe lagano umiješaj u istučeno vrhnje. Sladoled stavi u zamrzivač na oko 3 do 4 sata. Svakih pola do jedan sat sladoled promiješaj kako se ne bi stvorili kristalići.
Muffini:
Maslac i čokoladu otopi na pari te umiješaj šećer. Zajedno prosij brašno i kakao te postepeno ulijevaj smjesu maslaca i čokolade. Polako dodaj jedno po jedno jaje te začine po želji. Smjesu rasporedi u kalupiće za muffine te peci na 180 stupnjeva oko pola sata. Sladoled posluži s toplim muffinima.
Dobar tek!