Zdravlje Zdravlje žena 10. studenoga 2018.

Znaš li zašto moraš mokriti čim se probudiš?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurna si da nisi trudna i da nemaš upalu mjehura, a opet svako jutro si praktički 'zalijepljena' za WC školjku jer ti se čini kao da ne možeš prestati piškiti. Women's Health ti donosi objašnjenje zašto je tako i zašto ne bi trebala brinuti oko toga.

Tijekom noći tvoji bubrezi filtriraju manje urina nego uobičajeno, a tvoj mjehur se opusti i može 'primiti' veću količinu mokraće. 

Također, hormon vazopresin ili antidiuretski hormon (ADH) upućuje stanice da zadržavaju vodu, što uzrokuje tvoje jutarnje peripetije s mokrenjem.

Kava nikako ne pomaže ovom stanju jer je sama po sebi jak diuretik, a ako ti je to, kao i mnogima, prvo jutarnje piće, onda nije ni čudo što si svakih par minuta natrag na WC-u.

Možda te zanima... 5 razloga zašto stalno moraš mokriti Zdravlje Možda te zanima... Koliko često je normalno mokriti u jednom danu? Zdravlje

Na što treba pripaziti

Znači, jutarnje učestale posjete WC-u su sasvim normalne, no moraš se zapitati događa li se tebi ovo tijekom cijelog dana? Obavezno posjeti liječnika imaš li problema s učestalim mokrenjem jer bi se moglo raditi o infekciji urinarnog trakta (pogotovo ako primijetiš da te boli ili peče dok mokriš), ili pak imaš pretjerano aktivan mjehur. 

Manja šansa, ali i dalje postoji, je ta da se radi o dijabetesu, čiji je jedan od glavnih simptoma učestalo mokrenje, a gotovo uvijek ga prati i konstantna žeđ te suha usta. 

Zadnja opcija jest da se radi o fibromima, dobroćudnim izraslinama sastavljenim od vlaknastog i vezivnog tkiva koji se očituju kroz osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha ili obilne menstruacije

Pročitaj i zašto nije dobro odgađati odlazak na zahod!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.