Zdravlje 24. srpnja 2024.

Znanstvenici su otkrili prirodni šećer koji bi konačno mogao izliječiti mušku ćelavost

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prirodni šećer koji se zove 2-deoksi-D-riboza (2dDR) može potaknuti rast kose

Tisuće muškaraca diljem svijeta bori se s frustrirajućom stvarnošću gubitka kose. Ali što ako je jednostavno, prirodno rješenje na pomolu?

Znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield i COMSATS Sveučilišta Pakistan otkrili su šećerni spoj koji bi mogao igrati ulogu u obnovi kose, piše Interesting Engineering.

Otkrili su da prirodni šećer nazvan 2-deoksi-D-riboza, ili skraćeno 2dDR, može potaknuti rast kose potičući stvaranje novih krvnih žila. Ovaj vitalni proces hrani folikule dlake, podržavajući ih u proizvodnji nove kose.

“Muška ćelavost je uobičajeno stanje koje pogađa muškarce diljem svijeta, ali trenutno postoje samo dva lijeka za liječenje s licencom FDA. Naše istraživanje sugerira da bi odgovor za liječenje gubitka kose mogao biti jednostavan poput upotrebe prirodnog šećera dezoksi riboze za pojačavanje opskrbe folikula dlake krvlju kako bi se potaknuo rast kose,” objasnila je Sheila MacNeil, profesorica tkivnog inženjerstva na Sveučilištu Sheffield.

Možda te zanima... Kakve veze ima tvoja visina s gubitkom kose? Ljepota i relax

Neočekivano otkriće

Riboza i deoksiriboza klasificiraju se kao monosaharidi ili jednostavni šećeri koji se nalaze u živim organizmima. One su bitne komponente nukleinskih kiselina, s ribozom koja se nalazi u RNK i deoksiribozom u DNK.

Tijekom proteklih osam godina tim se usredotočio na korištenje 2dDR šećera za poticanje rasta krvnih žila za zacjeljivanje rana. Neočekivano, primijetili su korelaciju između zacjeljivanja rana i pojačanog rasta kose. Primijetili su i da mala količina ovog prirodnog šećera potiče ponovni rast kose jačajući protok krvi u folikule dlake. Smatra se da molekula šećera potiče rast nove kose poticanjem sinteze faktora rasta vaskularnog endotela (VEGF).

Ovo bi otkriće moglo dovesti do stvaranja potencijalnog lijeka za mušku ćelavost, poznatu kao androgena alopecija. Ovo stanje pogađa do 50 % muškaraca u svijetu.

Možda te zanima... Ako gubite kosu ne brinite! Ubrizgavanje masti iz bedara 'vraća' kosu i čini je gušćom Zdravlje

Rezultati su preliminarni

Rezultati pokazuju da je šećer dezoksiriboza jednak djelotvornosti minoksidila u poticanju rasta kose, predstavljajući obećavajuću opciju prirodnog liječenja.

Minoxidil, koji se prodaje kao Rogaine i Theroxidil, jedan je od samo dva tretmana protiv gubitka kose koje je odobrila FDA. Prema NewAtlasu, poznato je da lijek izaziva nuspojave poput iritacije i osjetljivosti na svjetlost. Nadalje, lijek je manje učinkovit za osobe starije od 40 godina i one s opadanjem kose. I ne preporučuje se osobama koje uzimaju lijekove za krvni tlak.

“Ovaj pro-angiogenski deoksi riboza šećer je prirodnog porijekla, jeftin je i stabilan i pokazali smo da se može isporučiti iz raznih nosivih gelova ili obloga. To ga čini privlačnim kandidatom za daljnje istraživanje liječenja gubitka kose kod muškaraca,” rekao je profesor Muhammed Yar s IRCBM-a, COMSATS University Pakistan, u priopćenju za javnost.

 MacNeil je izjavio da su nalazi preliminarni, ali obećavaju. "Ovo bi moglo ponuditi drugi pristup liječenju ovog stanja koje može utjecati na muškarčevu sliku o sebi i samopouzdanje muškaraca", rekla je MacNeil.

Daljnja istraživanja mogla bi pomoći da se ovaj mogući neinvazivni, jeftini tretman približi pacijentima. Nalazi su objavljeni u časopisu Frontiers in Pharmacology.

Kosa-Zena Možda te zanima... Najčešći uzroci ispadanja kose i rješenja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.