Zdravlje 04. prosinca 2023.

Ako gubite kosu ne brinite! Ubrizgavanje masti iz bedara 'vraća' kosu i čini je gušćom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ubrizgavanje masti iz vlastitog tijela u vlasište moglo bi spriječiti ćelavost i učiniti kosu gušćom. Čini se da neobična tehnika djeluje osobito dobro kod ožiljkaste alopecije koja je autoimuna bolest, a obično uzrokuje nepovratan gubitak kose. Također se tehnika čini obećavajućom i za " najčešći tip muške ćelavosti koja pogađa polovicu muškaraca prije pedesete godine, piše Daily Mail.

Recenzija je proučavala studiju koja je uključivala četiri muškarca s ovom vrstom ćelavosti i pet žena. Uklonili su im masno tkivo s bedara, a zatim im je ubrizgano 20 ml masnog tkiva u tjeme tri puta u razmacima od tri mjeseca. Ti su ljudi primijetili značajno povećanje debljine kose, mjereno gustoćom vlasi na glavi i promjerom pojedinačnih vlasi, šest mjeseci nakon tretmana.

Također su izgubili manje kose u 'hair-pull testu' namijenjenom da se vidi  koliko kosa lako ispada. Za recenziju je pregledano 10 izvješća i studija o korištenju injekcija masti za različite vrste gubitka kose. Autori pregleda, predvođeni Iranskim sveučilištem medicinskih znanosti, zaključuju da tretman može značajno kontrolirati štetnu upalu u vlasištu, povećavajući gustoću kose.

Jedna od studija proučavala je devet osoba s androgenom alopecijom (7 žena i 2 muškarca). Nakon lipoaspiracije, mast je ubrizgana u vlasište pacijenta. Regeneracija kose procijenjena je pomoću tri klinička testa: testom povlačenja (hair-pull test), kvalitetom kose i gustoćom kose. Rezultati su pokazali da ubrizgavanje masnoće može znatno povećati razinu rasta kose. 

Kosa-Zena Možda te zanima... Najčešći uzroci ispadanja kose i rješenja Zdravlje

U masnom tkivu nalaze se matične stanice koje stimuliraju ponovni rast kose

O injekcijama masti, koju znanstvenici nazivaju 'masno tkivo', kažu da može 'potaknuti ponovni rast kose' i da je 'bogat izvor matičnih stanica'. Autori zaključuju: "Autologni prijenos masnog tkiva može se smatrati novom i potencijalno učinkovitom metodom liječenja gubitka kose i stanja alopecije".

Recenzija, objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology, opisuje postojeće tretmane za ćelavost, u rasponu od presađivanja kose do uporabe mikroiglica. Ali mnogi tretmani imaju ograničenja, navode autori, tako da su uvijek potrebni novi pristupi za ovaj medicinski problem koji može imati značajan utjecaj na privlačnost i izgled, samopouzdanje i kvalitetu života pacijenata. Masno tkivo proizvodi molekule zvane 'faktori rasta', za koje stručnjaci vjeruju da mogu pomoći u regeneraciji kose i borbi protiv upala, sprječavajući oštećenje folikula dlake.

Godinama se vlastita masnoća iz tijela koristi u estetskoj kirurgiji kako bi lica izgledala bujnije i mladolikije. Utvrđeno je da nuspojave nakon tretmana nisu ozbiljne, prvenstveno uključuju privremene modrice, blagu do umjerenu bol nakon uklanjanja masnoće te blago do umjereno peckanje i bol nakon injekcije u vlasište.

Ćelavost kod žena Možda te zanima... Kako mršavljenje može utjecati na stanjivanje i gubitak kose Zdravlje Možda te zanima... "Kako sam se pomirila s činjenicom da imam alopeciju i to na dan vjenčanja?" Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.