Zdravlje Zdravlje žena 21. lipnja 2016.

Najčešći uzroci ispadanja kose i rješenja

Kosa-Zena
1/4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Općenito je prihvaćeno da gubitak kose češće pogađa muškarce nego žene. Međutim, novija istraživanja izjednačavaju učestalost te pojave kod oba spola.

Što se može poduzeti kako bi se taj problem riješio ili ublažio objasnili su prof. dr. sc. Andrija Stanimirović, dermatolog, Senka Kušer Mijić, ayurvedska terapeutkinja i Sandra Krstev Barać, nutricionistica.

Za uspjeh u liječenju potrebno je otkriti uzrok i imati strpljenja kod liječenja

Alopecia androgenetica, izuzetno je čest poremećaj koji pogađa muškarce i žene. Androgenetska alopecija tj. muški tip ćelavosti koji se pojavljuje u muškaraca i u žena je najčešći oblik ispadanja kose. Naziv androgenetska alopecija upućuje na utjecaj muških spolnih hormona (androgena) na folikul dlake vlasišta kod genetski predisponiranih osoba. Alopecijom je zahvaćeno oko 50 posto muškaraca i tek nešto manje žena u dobi od preko 40 godina. Kod oko 13 posto žena koje su u perimenopauzi nalaze se znakovi androgenetske alopecije, a učestalost raste s dobi te je u postmenopauzi prisutna kod otprilike 37 posto žena starijih od 65 godina. Postoji još i alopecia areata (kružno ispadanje kose), prirođeni, traumatski, stečeni gubitak kose.

Neki od uzroka gubitka kose

 • Genetska predispozicija, odnosno, nasljedni faktor, jedan je od češćih uzroka.
 • Hormonalne promjene u trudnoći i menopauzi također mogu biti uzrokom pojave gubljenja kose.
 • Neadekvatna prehrana, ali i naglo gubljenje tjelesne težine, jedan je od vrlo čestih uzroka. To dobro znaju osobe koje pate od poremećaje prehrane kao što je anoreksija.
 • Stres, također može uzrokovati nago gubljenje kose. Žene, vrlo često nakon poroda, znaju imati navedene simptome. Kirurški zahvati, krvarenja ili šok također mogu biti uzrokom ove pojave.
 • Mnogi lijekovi mogu uzrokovati gubitak kose. Osobito oni koji se uzimaju prilikom kemoterapije.
 • I određene bolesti mogu biti uzrokom parcijalnom, ali i potpunom gubljenju kose. To ne moraju nužno biti zloćudne bolesti već i autoimune bolesti te bolesti poput tuberkuloze, sifilisa, sistemskog eritermskog lupusa, ali i pojava gljivičnih infekcija vlasišta koje mogu uzrokovati lokalizirani gubitak kose.
 • Određene navike vezanja kose, često nošenje repa također može dovesti do uništavanja kose, ali i oštećenja folikula te ozbiljnog, pa čak i nepovratnog uništavanja zdravlja kose.

Kako dermatolog može pomoći kod androgenetske alopecije?

Prof. dr. sc. Andrija Stanimirović, objasnio je da je ispadanje kose kod androgenetske alopecije uzrokovano kombinacijom genetske predispozicije i dovoljne razine cirkulirajućih androgena ( androgeni su steroidni hormoni koji se normalno stvaraju u nadbubrežnoj žlijezdi i jajnicima te pretvorbom iz prethodnika u perifernim tkivima. U androgene se ubrajaju: dehidroepiandrosteron, dehidroepiandrosteron sulfat, androstendion, testosteron, dihidrotestosteron, alfadiol) :

"Ovaj se proces kod muškaraca odvija uz normalne razine androgena u serumu, dok se kod žena nalaze povišene vrijednosti cirkulirajućih androgena. Treba naglasiti da povišene vrijednosti androgena u serumu u žena nisu obligatan nalaz čak i kod izražene kliničke slike. Na molekularnom nivou može se raditi o povišenoj osjetljivosti androgenih receptora na normalne razine hormona ili pak o povećanom stvaranju androgena u ciljnom tkivu (folikul dlake). Poglavito je androgenetska alopecija u žena izražena kod sindroma policističnih jajnika (PCOS), najčešćeg endokrinološkog poremećaja u žena (učestalost 15 do 22 posto). U PCOS su izraženi osim alopecije i drugi simptomi hiperandrogenizma, a to su akne i neredoviti ciklusi, a jajnici su na ultrazvučnom pregledu policistični."

Nužan pregled spolnih hormona

Ako se kod žene utvrdi klinička slika koja odgovara muškom tipu alopecije ili se nalaze drugi znakovi virilizacije (razvitak muških sekundarnih spolnih oznaka u žena), uz poremećaj ciklusa, obično se dijagnosticiraju endokrinološki poremećaji uz povišene vrijednosti cirkulirajućih androgena: "Potrebno je napraviti široku endokrinološku obradu, koja uključuje određivanje vrijednosti testosterona (T), slobodnog testosterona (free T), androstendiona (A), dehidroepiandrosteronsulfata (DHEAS), prolaktina (P), FSH, LH i 17-alfa-hidroksiprogesterona je nužna, kao i suradnja sa specijalistima drugih struka ginekolozima, endokrinolozima", objasnio je Stanimirović.

Za uspjeh je potrebno strpljenje

Uspjeh u terapijama postoji, ali treba biti uporan, nužno je liječenje od 18 do 24 mjeseca. Stanimirović je objasnio da se terapija androgenetske alopecije dijeli na topičku i sistemsku: "Od topičkih preparata aplicira se minoksidil u obliku 2 posto i 5 postotnog losiona, estrogeni (17-alfa estradiol) i spironolakton. Prvi znaci poboljšanja zapažaju se nakon 4 mjeseca terapije minoksidilom, a puni učinak nakon jedne godine. Umjereni do izraziti porast kose vidljiv je u 30 do 35 posto pacijenata. Sustavnu terapiju androgene alopecije čini oralna hormonalna kontracepcija te antiandrogeni-finasteridi i ciproteron acetat. Ciproteron acetat (CPA) primjenjuje se peroralno kao monoterapija, u dozi od 50 do 100 miligrama dnevno, najčešće prvih 10 dana menstrualnog ciklusa ili u kombinaciji s etinilestradiolom (Diane 35®), u obliku standardne oralne kontracepcije. Učinak terapije vidi se nakon šest mjeseci, a uobičajeno je trajanje terapije oko dvije godine. Učinkovita je, ali za sada bez kontroliranih većih studija također oralna kontracepcija, kombinacija etinilestradiola i drospirenona (Yasmin®), u istom trajanju terapije od oko dvije godine."

Stanimirović je rekao da kod pojačanog opadanja kose nakon poroda u pravilu dolazi do spontanog potpunog oporavka pa stoga terapija nije potrebna: " Kao najčešći uzročni faktori spominju se stres i hormonalne promjene.Opadanje kose započinje jedan mjesec do pet mjeseci postpartalno, a može trajati do dvije godine nakon poroda. Reverzibilni gubitak kose na ograničenom području, alopecija areata, bolest je nepoznate etiologije koja se pojavljuje u oba spola najčešće između pete i četrdesete godine života. Od etioloških faktora smatra se kako značajnu ulogu igra stres, dok se kao mogući uzroci uzimaju u obzir različiti endokrinološki poremećaji, kronične upale i drugo. Što se terapije tiče, primjenjuju se kortikosteroidne kreme pod okluzivnim zavojem, sistemski i intralezijski kortikosteroid te minoksidil u obliku dva postotnog losiona. Uspjeha u terapijama ima, no kao i kod androgenetske alopecije nužno je višemjesečno liječenje."

Na sljedećoj stranici pročitaj što ayurvedska medicina preporučuje za liječenje gubitka kose kod žena i koja je prehrana najbolja za jačanje kose.

Pomoć s Istoka

 

 

Gubitak kose je vrlo raširena pojava koja pogađa različite dobne skupine, a prema ayurvedi, treba ju gledati u odnosu na stanje doshe. Vata, Pitta i Kapha su tri doshe, odnosno, tri tjelesna soka koja upravljaju našim fiziološkim i fiziokemijskim aktivnostima, a kada je riječ o ispadanju kose, pitta i kapha ovdje imaju glavnu riječ dok tanka, ispucala, oštećena i slaba kosa ukazuje na vata poremećaj. "Svi dnevno gubimo vlasi. Prosječno, čovjek može izgubiti i do stotinu vlasi na dan što jedva da i primijetimo na vlasištu koje u prosjeku ima između stotinu i stotinu i pedeset tisuća vlasi. Dakle, dnevno gubljenje kose je redovita pojava i ne bi nas trebala brinuti. No, ako se radi o povećanom i primjetnom procesu ispadanja, tada je riječ o vidljivu znaku koji ukazuje da je posrijedi poremećaj, bolest tj. stanje neravnoteže čiji uzrok treba utvrditi uz pomoć stručne osobe, a zatim taj isti uzrok treba i kvalitetno liječiti", objasnila je Senka Kušer Mijić, ayurvedska terapeutkinja.

 

Deset ayurvedskih savjeta protiv ispadanja kose

 1. Gledajući tkiva, ayurveda kosu povezuje sa zdravljem kostiju, dakle, kosa je ogledalo asthi-dhatu odnosno ogledalo tkiva koja upravljaju formiranjem i razvojem naših kostiju pa tako i kose. Treba pripaziti na unos minerala - cinka, kalcija, magnezija koji su neophodni za zdravlje, čvrstoću i razvoj kostiju, ali i kose. 
 2. U ayurvedi prehranu nikada ne odvajamo od zdravlja. Ako ti ispada kosa i želiš pokušati ayurvedskim putem postići ravnotežu, tada prvo uz stručnu osobu odredi stanje svoje doshe. U odnosu na to, dobit ćeš savjete za prehranu u odnosu na svoje, individualne potrebe. 
 3. Vitamini su neophodni za naše ukupno zdravlje. A kada govorimo o kosi, vodi računa o moćnim antioksidansima, vitaminima A, C i E. 
 4. Masaža tjemena jedan je od najboljih, a ujedno i iznimno ugodnih načina za prevenciju, ali i liječenje poremećaja vlasišta i ispadanja kose. Pri masaži je najbolje koristiti neko od ayurvedskih, biljnih i ljekovitih ulja, a njega nakon učinjenog pregleda i očitanja doshe, određuje ayurvedski terapeut. Ulje raznesi na dlanove i prste, a zatim tjeme masiraj vršcima prstiju, kružnim pokretima te se pobrini da se pritom pomiče i koža tjemena. Tako se potiče cirkulacija, povećava se opskrba krvi u korijenu kose, osnažuje se sam korijen. Djeluje i na oslobađanje od napetosti, osoba se opušta i umiruje um, duh i tijelo što je od iznimne važnosti za osobe koje pate od poremećaja ispadanja kose. 
 5. Izbaci kemijske sredstva, šampone, regeneratore. Iskreno, pjena umjetnih šampona baš i nema puno veze s postupkom čišćenja. Ljekovitu kupku možeš napraviti i sama. Već čaj od koprive, izvanredno utječe na zdravlje tjemena, korijena ali i vlasišta. Čaj za jačanje vlasišta, sjaj kose i protiv peruti:
  3 do 4 žlice suhog lista prelij litrom i pol vode (možeš napraviti i mješavinu sačinjenu od 3 žlice suhog lista i 1 žlice korijena koprive). Ostavi čaj da odstoji oko 15 minuta, a zatim ga procijedi. Kad je ohlađen ili mlak, lagano ga umasiraj u vlasište i potom dobro isperi. Savjetujem posegnuti za sljedećim biljnim pomagačima: kamilica, orah, lavanda, sladić, ružmarin, anđelika, poljska preslica, kadulja, aloe vera.
 6. Regeneriraj i ojačaj tjeme i vlasište prirodnim putem. To možeš učiniti i uz pomoć ove recepture: pomiješaj med, limunov sok i vodu u omjeru 2:1:5. Pripremi količinu dovoljnu za tvoju gustoću i duljinu kose. Utrljaj smjesu na kosu i tjeme. Omotaj kosu ručnikom i drži je omotanu nekoliko minuta ( 3 do 5 minuta ). Isperi je zatim toplom vodom uz lagano masiranje
 7. Ne peri kosu vrlo toplom vodom. I kosa i glava i mozak i um trebaju biti hladni! Dakle, ne pregrijavaj ih. Radije tijekom kupanja koristi mlaku ili hladniju vodu (ne ledenu). 
 8. Ne zanemaruj kapha poremećaje u tijelu, osobito one u području glave. Ako često patiš od prehlada, imaš problema sa sinusima, ne zanemaruj ih. I oni također mogu utjecati na pojavu ispadanja kose.
 9. Vodi računa o probavi te provjeri rad jetre. Njezino funkcioniranje je od iznimne važnosti i za zdravlje kose.
 10. I na kraju, zdravlje kose je usko povezano s našim tjelesnim i psihičkim zdravljem. Ako si izložena stresu, usvoji i prakticiraj tehnike opuštanja. Nauči se miru. Meditiraj.

Za ayurvedske konzultacije, pulsnu dijagnostiku i određenje doshe, možeš se naručiti svakim radnim danom na e-mail: info@ayurveda4you.net.
Ayurvedske savjete, recepture te prijave na različite ayurvedske radionice, predavanja, možeš pronaći na internetu: www.ayurveda4you.net ili na FB stranici: www.facebook.com/Ayurveda4you

Prehrana za zdravu kosu

"Nutrijenti odgovorni za lijepu i zdravu kosu su esencijalne masne kiseline, posebice omega-3 masne kiseline, vitamini B6, B12 i folna kiselina te proteini u adekvatnim količinama. Omega -3 masne kiseline organizmu možeš osigurati putem plave ribe poput tune, srdele, skuše ili konzumacijom orašastih plodova i sjemenki. Dobri izvori vitamina B6 su banane, krumpir i špinat. Folnu kiselinu dobivamo iz svježeg voća i povrća, a vitamin B12 i proteine iz mesa, mlijeka, ribe i jaja. Za zdravlje kose u prehranu valja uvrstiti i kikiriki, blitvu, jogurt, rajčice i jaja budući da ove namirnice sadrže biotin odgovoran za formiranje baze kose. Treba izbjegavati naglo mršavljenje te pridržavanje dijete koju karakterizira izgladnjivanje jer može kosu učiniti krhkom i potaknuti njeno ispadanje, najčešće zbog nedostatka omega – 3 masnih kiselina, ali i cinka koji također ima važnu ulogu za zdravlju kose", objasnila je nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Još informacija o gubitku kose kod ženske populacije potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.