Ljepota i relax Wellness 15. ožujka 2017.

Kakve veze ima tvoja visina s gubitkom kose?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Društveni standardi ljepote mogu stvoriti zbilja veliki pritisak. Dok se od žena očekuje da budu lijepe, zgodne, dotjerane i mršave, ni muškarci nisu pošteđeni određenih očekivanja. Jedno od njih je lijepa i gusta kosa, pa ne čudi da mnoge zabrinjava mogućnost gubitka kose.

Dok nekima ćelavost zbilja dobro pristaje, većini muškaraca sama ideja gubitka kose predstavlja noćnu moru. Znanstvenici sa Sveučilišta Bonn odlučili su pobliže istražiti ovu temu i utvrditi postoje li rizične skupine, prenosi elitedaily.com.

Tajna dobrog izgleda u pedesetima

Došli su do zaključka da zbilja postoji jedna osobina koja muškarcu povećava šanse za ćelavost. Riječ je o niskom rastu. Kako navode u svom istraživanju, određeni geni koji utječu na nizak rast, imaju svoju ulogu i u procesu gubitka kose.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Studija na preko 20 000 muškaraca

Istraživači su proučili gene 11 tisuća ćelavih muškaraca i 12 tisuća muškaraca koji nisu pretrpjeli gubitak kose. Identificirali su 4 mjesta preklapanja u genima, povezana s ćelavošću i niskim rastom.

"Geni koji povećavaju rizik ćelavosti mogu uzrokovati raniji ulazak u pubertet i manju visinu, vjerojatno zato jer na sve ove faktore utječu hormoni. Oni djeluju vrlo sporo, pa se ćelavost javlja dosta kasnije, obično 20 i više godina nakon puberteta", objasnila je dr. Stephanie Heilmann - Heimbach, voditeljica istraživanja.

Soda bikarbona kao kozmetički pomagač

Ne ovisi sve o visini

Sve ovo, naravno, ne znači da će svi niži muškarci oćelaviti, niti da su visoki imuni na to. Obiteljsko naslijeđe također igra svoju ulogu u ovoj priči: "Ako drugi muškarci u tvojoj obitelji nisu oćelavili, malene su šanse da baš ti hoćeš, bez obzira na visinu. Isto tako, i visoki muškarac može oćelaviti, posebno ako već ima muškaraca u njegovoj obitelji koji jesu", uvjerava dr. Heilmann - Heimbach.

Napitak od kombuche za lijepu kosu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.