Zdravlje 11. listopada 2022.

Znakovi da postaješ fit iako se broj na vagi ne mijenja

Foto: shutterstock Vježbanje preoblikuje tijelo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji mnogo znakova da tjelovježba i zdrava prehrana imaju pozitivan utjecaj na tvoje zdravlje, a gubitak kilograma nije nužno jedan od njih

Radiš sve što treba, redovito vježbaš, spavaš dovoljno, zdravo se hraniš, no broj na vagi nikako da se značajno promijeni? Možda će te na prvu to zasmetati i činit će ti se kao da sav taj trud nema smisla, no ne očajavaj. Tjelesna težina nije jedini pokazatelj zdravlja, postoji cijeli niz jasnih znakova koji upućuju na to da postaješ zdravija, prenosi health. Koji su to znakovi, saznaj u nastavku. 

Tvoje tijelo je snažnije

Primijetila si da imaš više kondicije, lakše obavljaš svakodnevne zadatke ili ti se sama tjelovježba čini jednostavnija? To je znak da postaješ snažnija! Istraživanje provedeno 2018. godine pokazalo je da osobe koje tek počinju vježbati ili su promijenile vrstu vježbi koje rade znatno brže postaju snažnije nego osobe koje konstantno rade iste vježbe. Potrebno ti je samo dva do četiri tjedna da postaneš snažnija, a neki će velike rezultate vidjeti već nakon osam tjedana. 

Mišići na rukama, nogama ili abdomenu nisu jedini koji postaju snažniji. Tjelovježba pomaže i jačanju srca, odnosno smanjenju broja otkucaja u stanju mirovanja što je jedan od pokazatelja zdravog kardiovaskularnog sustava. Što je srce zdravije, jače će pumpati krv svakom kontrakcijom i samim time neće tako brzo kucati. 

Sretnija si i manje pod stresom

Mnoga istraživanja su utvrdila vezu između fizičkog i mentalnog zdravlja, a to lako možemo iskusiti ako i sami krenemo vježbati. Također, dokazano je da više tjelovježbe ima veći učinak na mentalno zdravlje tako da je dobar trening u većini slučajeva ono što ti treba da se oraspoložiš. Ako si primijetila da se u posljednje vrijeme osjećaš opuštenije i veselije, to je definitivno znak da tjelovježba čini svoje. 

Odmornija si

"Tjelovježba dokazano poboljšava ne samo raspoloženje, nego i kvalitetu sna", objašnjava doktorica Marci Goolsby. Iako se prije nagađalo da tjelovježba u večernjim satima nije dobra za san, nova istraživanja pokazuju da doba dana u kojem vježbamo nema značajan utjecaj, važno je samo da pronađemo vrijeme koje nama najbolje odgovara. Bilo da vježbaš čim se probudiš ili se tjelovježbom opuštaš nakon posla, jedno je sigurno - bolji san. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kvalitetan san je znak da se tjelovježba i uravnotežena prehrana isplate

Imaš osjećaj da ti mozak "bolje radi"

Osim na raspoloženje, tjelovježba ima pozitivan utjecaj i na kognitivne sposobnosti. Istraživanje provedeno 2018. godine pokazalo je da zbog tjelovježba dolazi do mnogih strukturnih i kemijskih promjena u mozgu, a jedna od njih je i povećanje volumena sive tvari u mozgu. Redovito vježbanje također poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu što znači da više nutrijenata dolazi kroz svaku kapilaru. Sve to kao rezultat ima poboljšanje pamćenja, fokusa i smanjenje kognitivnog propadanja s godinama. 

Odjeća ti drugačije pristaje

Možda se broj na vagi nije mnogo promijenio, ali to ne znači da ne gubiš masne naslage. Ako redovno vježbaš, pogotovo vježbe snage, i jedeš dovoljno proteina, tijelo troši masne naslage, ali istovremeno gradi mišićnu masu. Zbog toga možeš obući traperice koje nisi mogla prije, a vaga pokazuje jednaku kilažu. Također je raspored mišića i masti na tijelu ipak drugačiji pa će ti možda hlače postati široke u struku, ali uske na bedrima ili stražnjici zbog većih mišića. 

Trebamo li onda zaboraviti na vagu?

Možda se ne trebamo fokusirati samo na kilažu, no te ne znači da trebaš potpuno prestati s vaganjem. Nekada su stručnjaci savjetovali da svakodnevno vaganje može pomoći s motivacijom za nastavak vježbanja, no to se pokazalo da može imati i suprotan učinak. Ova praksa više pomaže muškarcima čiji je put gubitka kilograma nešto više linearan nego kod žena. Budući da ženama hormoni koji pomažu (i odmažu) gubitak kilograma kroz mjesec fluktuiraju, gubitak kilograma nije linearan te to može obeshrabriti mnoge. 

Ipak, dobro je pratiti težinu kao parametar, ali to trebamo činiti tek jednom tjedno, predlaže nutricionistica May Tom. Sve više od toga može prerasti u opsesivno ponašanje, ali i stvoriti više pritiska nego koristi. Zato uživaj u svim blagodatima zdravog života i ne mari toliko što pokazuje vaga. 
 

Možda te zanima... 10 znakova da ste zdravi bez obzira na tjelesnu težinu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.