Zdravlje 09. ožujka 2023.

"Živjela sam s dva bubrega pa s jednim i sada bez ijednog"

Foto: Privatni album Jasminka Babić je ostala bez oba bubrega zbog čega svaka dva dana mora ići na dijalizu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svoju priču o tome kako je ostala bez oba bubrega, posljednju godinu svaka dva dana išla na dijalizu te imala sreću da joj je suprug odgovarajući donor bubrega ispričala je Jasminka Babić. Jasminki svaka dijaliza produži život, a upravo je pristup liječenju te podrški bubrežnim bolesnicima tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega.

Drugog četvrtka u ožujku diljem svijeta se obilježava Svjetski dan bubrega, globalna kampanja kojom se podiže svijest o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije. Ovogodišnji Dan bubrega se obilježava pod nazivom "Zdravlje bubrega za sve. Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive“ s naglaskom na podršku bubrežnim bolesnicima tijekom prirodnih katastrofa i pri traumama koji je u posljednjih nekoliko godina sve više.

"Dijaliza je kupovina vremena i života"

Koliko je pristup dijalizi ključan osobama koje imaju narušenu funkciju bubrega ili su im bubrezi odstranjeni ispričala nam je Jasminka Babić koja je 2014. godine ostala bez jednog bubrega, a nekoliko godina kasnije, točnije u siječnju 2022. godine i drugog. "Dijaliza je kupovina vremena i života", objašnjava Jasminka i nastavlja: "Živjela sam s dva bubrega pa sam živjela s jednim i sada živim bez ijednog". Opisuje kako joj je kvaliteta života ista, živi kao i ranije s time da svaki drugi dan odlazi na dijalizu i tako već više od godinu dana: "Prepušteni smo sebi i svojim mislima četiri puna sata. Malaksali i umorni svaki put kad se aparat oglasi da je kraj. Ali zahvalni svi do jednog". Napominje kako je prilika za život i bilo kakva verzija života ipak život. 

Jasminka neće morati cijeli život provesti na dijalizi: "Imam priliku na novi život jer imam sreću da mi je suprug odgovarajući donor. Srećom za mene i za nas oboje što ćemo, nadamo se, nastaviti živjeti kvalitetan i dug život". Poslala je i poruku za sve one koji imaju dva zdrava bubrega: "Voljela bih da svako od vas, koji imate zdrave bubrege, provjerite u svojoj obitelji imate li na dijalizi rođaka. Život s jednim bubregom je itekako moguć, a s drugim možete spasiti život".

Covid je dodatno otežao život pacijentima na dijalizi

Posljednjih godina pandemija je pružila jasan primjer izazova s kojima se suočavaju zdravstveni sustavi u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga oboljelima od nezaraznih bolesti. Utjecaj covida na zdravstveni sustav dodatno je opteretio ovu ranjivu populaciju koja se morala suočiti s rizikom od zaraze tijekom posjeta zdravstvenim ustanovama ili čak otkazivanjem skrbi koja nije povezana s covidom zbog ograničenja kapaciteta zdravstvenih usluga i politike zaključavanja, stoji na stranici Svjetski dan bubrega. Zdravstvene službe su se borile da osiguraju pristup neprestano pristižućim novim slučajevima oboljelih od nezaraznih bolesti kojima je potrebna dijagnoza, liječenje i njega. Bez stvarnog lijeka ili liječenja koje bi spriječilo napredovanje kronične bubrežne bolesti, nedostatno otkrivano i neometano napredovanje kronične bubrežne bolesti do bubrežnog zatajenja zasigurno će povećati globalnu potrebu za skupim postupcima liječenja kao što je dijaliza i transplantacija, a koji spašavaju život.

Svjetski dan bubrega

Kampanja Svjetski dan bubrega upozorava kako je hitno potrebna javnozdravstvena politika koja bolje odražava mogućnosti preventivnih strategija te važnost značenja same bubrežne bolesti kao i njezinih sinergističkih odnosa u kontekstu ukupnog tereta nezaraznih bolesti. Dodaju da je priprema za neočekivane događaje nevjerojatno važna za bubrežne bolesnike te kako kreatori politike moraju usvojiti integrirane zdravstvene strategije koje daju prioritet prevenciji, ranom otkrivanju i upravljanju nezaraznim bolestima, uključujući bubrežne bolesti.

Službe zdravstvene skrbi trebale bi, kako navode, osigurati pravičan i pravilan pristup skrbi za kronične bolesnike u hitnim stanjima, a vlade bi u upravljanje i otkrivanje nezaraznih bolesti trebale uključiti planove pripravnosti za hitna stanja i favorizirati prevenciju ovih stanja. Pacijenti trebaju i sami biti spremni za hitna stanja tako što će pripremiti opremu za hitna stanja koja uključuje hranu, vodu, medicinske potrepštine i medicinsku dokumentaciju.
 

Možda te zanima... Bubrezi: Simptomi koji upućuju da ne rade kako bi trebali Zdravlje Možda te zanima... Povišen kreatinin u krvi: Zašto se pojavljuje i što znači? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.