Zdravlje 27. rujna 2010.

Ženske zablude o srcu

Zena-Pusenje-Srce
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak dojke slovi kao najveći neprijatelj žena, no ubojica broj jedan su bolesti krvožilnog sustava. Iako se uglavnom misli da su to "muške bolesti", pet puta više žena podlegne srčanim bolestima nego raku dojke. Razotkrivamo ti ženske zablude o zdravlju srca i donosimo savjete nutricionista Nenada Bratkovića za prehranu nakon srčanog udara

U industrijskim zemljama više žena umire od srčanog ili moždanog udara nego od svih oblika raka zajedno. U javnosti vlada nekoliko zabluda o srčanim bolestima koje ulijevaju ženama lažnu sigurnost. Samo 13 posto žena smatra da su im bolesti srca najveći neprijatelji.

Zabluda br. 1: Žene su manje ugrožene

Žene i muškarci podjednako podliježu srčanim bolestima, samo što su uzroci različiti. Primjerice, metabolički sindrom je vjerojatniji uzrok srčane bolesti u žena nego u muškaraca. Ovu bolest karakteriziraju naslage masnoća oko struka, visok tlak te visoki nivoi glukoze i triglicerida u krvi. Pad spolnog hormona estrogena uoči i za vrijeme menopauze povećava ženama rizik od srčane bolesti u odnosu na muškarce iste dobi. Stres i depresija također oštećuju srce ženama više nego muškarcima.

Zabluda br. 2: Ženska su srca otpornija

Druga zabluda govori da je srčana bolest kod žena blaža nego kod muškaraca. Međutim, oštećenja koje trpi srce jednaka su kod oba spola. Neka istraživanja pokazuju da je smrtnost od srčanog udara čak viša kod žena, iako stručnjaci ne znaju zašto je to tako. Jedan od mogućih razloga je drukčiji raspored plaka na žilama ovisno o spolu. Dok muškarci imaju više neravnomjerno raspoređenog plaka, koji je uočljiviji, u žena je plak manji i ravnomjerno raspoređen, pa ga je teže uočiti na pregledina.

Zabluda br. 3: Mladost pruža sigurnost

Ni mlađe žene ne mogu biti spokojne u pogledu srčanih bolesti. I njihova su srca ugrožena. Iako su srčane bolesti prvorazredni neprijatelj kod žena iznad 65 godina, a drugi na ljestvici uzročnika smrti kod žena od 45 do 65 godina, u skupini do 44 godine zauzimaju visoko treće mjesto.

Zabluda br. 4: Hormonalna terapija štiti

Zabluda je i da hormonalna terapija smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dapače, kod nekih žena ona povisuje taj rizik pa žene na hormonalnoj terapiji moraju predano uzimati propisane lijekove za srce. Hormonalna je terapija korisna zbog toga što ublažava tegobe menopauze, kao što su navale vrućine, i osteoporozu, poznatu kao bolest krkhih kostiju.

Zabluda br. 5: Duhan više škodi muškima

Nije točno da su ženska srca manje ugrožena od duhana nego muška. Ako statistike pokazuju da više muških srčanih udara ima veze s pušenjem, to je zato što muškarci više puše, a ne zato što bi pušenje drukčije utjecalo na žene. Nažalost, žene se po pušačkoj navici približavaju muškarcima pa su i njihovi statistički pokazatelji na putu da se izjednače. Još jedan detalj vezan za pušenje u žena: pušenje u kombinaciji s pilulama protiv začeća povećava rizik od srčanih bolesti.

Hrana za srce

Na upit čitateljice Zdrave Krave, koju je zanimalo što jesti nakon srčanog udara i ugradnje stenta, a da je to i financijski pristupačno, naš stručni suradnik, nutricionist mr.sc. Nenad Bratković daje preporuke za prehranu koja ćže ubrzati oporavak i očuvati zdravlje srca:

Prehrana je neizostavan dio rekonvalescencije bolesnika nakon operativnog zahvata i teške dijagnoze srčanog infarkta, pa kao nutricionist izražavam nadu da će u bliskoj budućnosti prehrana i nutricionistički pregled predstavljati sastavni dio medicinske terapije i otpusnog pisma u našim bolnicama.

Što jesti nakon srčanog udara?

  1. Prehrana bogata antioksidansima: rajčica bogata likopenom, potom bobičasto voće poput borovnica, ribizla, malina, te lubenica, naranča i šipak. Svakako kraljica voća: jabuka kroz sva sezonska doba.
    Oprez: ukoliko je protrombinsko vrijeme sniženo, tada umjereno s velikim količinama ovog bobičastog voća, kao i s omega-3 masnim kiselinama i češnjakom. Ako je ta vrijednost u granicama normale, tada se uz gore spomenute antioksidativne namirnice preporučuje i crveni luk, brokula, paprika.
  2. Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama: plava riba, orasi, bademi, lanene sjemenke, bučino ulje
  3. Prehrana siromašna zasićenim masnim kiselinama: izostaviti crveno meso, masne tvrde sireve, prednost dati ribi, piletini, grahoricama – grahu, slanutku, mahunama, kao i posnijem svježem siru
  4. Prehrana siromašna jednostavnim šećerima porijeklom iz industrijski dobivenih namirnica, kao što su keksi, grickalice, slatkiši
  5. Reducirati sol na minimum (pritom ne mislim samo na sol, već na konzervirane namirnice koje obiiluju natrijevim solima i povisuju krvni tlak).
  6. Hranjivi doručak baziran na integralnim žitaricama: zobene i ražene pahuljice, lanene i sezamove sjemenke te nižemasno mlijeku s voćem može se preporučiti na putu zdravstvenog boljitka nakon srčanog udara. Voće koje sam gore spomenuo može se kombinirati s ovakvo koncipiranim namirnicama u doručku.
  7. Zdravi ručak: Variva na bazi heljdine i ječmene kaše s grahom i korjenastim povrćem su financijski povoljan, a opet vrlo hranjiv obrok.

Dakle, savjetuje se izbaciti bijeli kruh i peciva, a dati prednost raženom kruhu sa sjemenkama; reducirati konzerviranu hranu i u nedostatku svježeg dati predost smrznutom povrću; koristiti plavu ribu (skuša, srdela, gavuni, papaline) koja je i jeftinija od bijele. Dakle, pravi put oporavka nakon srčanog udara u smislu prehrane jest put mediteranske prehrane. Nemoj zaboraviti ni maslinovo ulje.

I ti možeš zatražiti savjet nekog od stručnjaka u Savjetovalištu Zdrave Krave!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.