Zdravlje 19. listopada 2016.

Nutricionist otkriva: 4 zdrave navike koje će ti poboljšati život

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mislite da je zdrava prehrana skupa ili, pak, nemate vremena smišljati zdrave obroke pa idete na najbrža rješenja? Zdravlje je mnogo dostupnije nego što mislite, tvrde hrvatski stručnjaci za zdrav život. Uz malo truda i vremena, možete spriječiti puno bolesti i živjeti kvalitetnije

Sigurno ste barem jednom rekli da vam organizam slabi jer živite neurednim ritmom. I bili ste u pravu jer živimo dinamičnije nego ikad: brzo komuniciramo, hranimo se brzo, jurimo za poslovnim i privatnim obavezama. U svemu tome, briga o zdravlju pada u drugi plan. No, upravo vas zdravije navike mogu spasiti od brojnih zdravstvenih poremećaja koji su posljedica (pre)brzog ritma života. Mislite da je zdrava prehrana skupa ili, pak, nemate vremena smišljati zdrave obroke pa idete na najbrža rješenja?

U nastavku razbijamo i taj mit i donosimo savjete hrvatskih nutricionista koji će vas natjerati na zdravije navike i riješiti vas brojnih neugodnih zdravstvenih problema s kojima se u budućnosti možete susresti. Savjetuje Nenad Bratković, magistar nutricionizma i osnivač nutricionističkog savjetovališta NutriKlinika.

Prehrana s uravnoteženim udjelom ugljikohidrata

Ugljikohidrati nisu „baba-roga“, kakvom se danas nastoje prikazati, no unosite ih u svoj organizam iz povrća, voća, mahunarki te integralnih žitarica. Ne natrpavaj se krumpirom, tjesteninom i pekarskim proizvodima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Maslinovo ulje, avokado i bučino ulje su must-have!

Masti su iznimno važne u našoj prehrani, no ne pretjerujte ni s jajima, ni s kokosovim uljem koji su sada u trendu. Mononezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja, avokada, bučinog ulja i orašastih plodova apsolutni su must-have u prehrani. Ne zaboravite ni omega-3 masne kiseline iz plave ribe, lososa, chia sjemenki, lana i oraha.

Losos_4 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što više vlakana

Ako jedete kupusnjače (brokulu, kupus, cvjetaču), mahunarke (grah, leća, slanutak), koristite lan u prehrani, birate punozrnati kruh ili naprosto ne gulite jabuke i kruške te volite jesti bobičasto voće - na pravom ste putu da ostvarite ovu preporuku. Doručak je naročito pogodan za namicanje barem polovice ove preporuke o unosu vlakana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jedi integralnu rižu, ne guli voće

Ne koristite bijelo brašno, već ono od cjelovitog zrna. Koristite integralnu rižu i ječam, a ne poliranu rižu. Kada god možete, ne gulite povrće ili voće. 

Budite praktični i uštedite vrijeme

Ako imate dinamičan raspored ili vam se ne da svakodnevno jesti znatnu količinu voća i povrća,  ovo su vam odlični pratitelji u danu. Ako ste pobornik sokova, izaberite najprije dobar sokovnik. Možete se odlučiti za Philips Avance Collection centrifugalni sokovnik koji je brz i snažan te  može iscijediti velike količine soka u jednome potezu. Odličan je za tvrđe voće ili korijenje iz kojih dobivate bistar i osvježavajući sok čija je količina dovoljna za cijelu obitelj.

Klikni za kuglice od lješnjaka i rogača bez pečenja!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.