Zdravlje Zdravlje žena 26. travnja 2017.

Zbogom aknama i nadutosti zbog koje ne staneš u haljinu

Kontracepcija1
Foto: Thinkstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kontracepcijska tableta ili pilula u uporabi je od 1960. godine, a zbog svoje namjene 2009. godine je proglašena najvećim farmaceutskim izumom u posljednjih 150 godina.

Oralna kontracepcija koja se danas koristi sadrži otprilike pet puta nižu razinu hormona u odnosu na prve oralne kontraceptive. U početku se u pilulama nalazilo 100-175 mikrograma estrogena, a dana je riječ o dozi od 20-50 mikrograma. Tako su rizici od primjene, kao i nuspojave bitno smanjeni, dok su zaštitni i terapijski pozitivni učinci korištenja kontracepcijskih pilula ostali isti.

Mitovi o korištenju kontracepcijskih pilula

Bez obzira na navedeno, u Hrvatskoj je razina korištenja učinkovite kontracepcije još uvijek niska. Glavni razlozi za nekorištenje hormonske kontracepcije su nedostatak općeg znanja o reprodukciji, neinformiranost o učinkovitosti pojedinih metoda kontracepcije te pogrešne informacije o hormonskoj kontracepciji.

Zbog svega se javlja strah od korištenja kontracepcijskih pilula te se koriste manje pouzdane metode kontracepcije ili se uopće ne koristi zaštita od začeća. U nastavku pročitaj koja su tri najčešća mita vezana uz pilule:

  • Pilula uzrokuje debljanje - današnja, četvrta generacija pilula ima znatno nižu razinu hormona i ne uzrokuje uvijek debljanje. Neke vrste pilula su čak učinkovite u smanjenju simptoma zadržavanje vode.
  • Pri uzimanju pilule su obavezne pauze  - nema nikakvih medicinskih razloga zbog kojih bi žena trebala uzeti pauzu u korištenju pilula - pa čak ni za 'čišćenje'. Zapravo pauza može biti puno štetnija od stabilnog i neprekidnog korištenja pilula jer može doći do neplaniranog začeća. Svaki puta kada se uzme pauza i ponovno krene s uzimanjem, tijelu je potrebno da se navikne - kao da ih se uzima prvi puta u životu. 
  • Pilula može uzrokovati neplodnost - ovaj mit možda proizlazi iz činjenice da neke žene koje koriste pilulu kao oblik kontracepcije odgađaju svoju trudnoću do kasnih 30-ih godina, a to je vrijeme kada je njihova prirodna plodnost u padu. Optimalna plodnost žene traje 15-ak godina i najveća je između 20 i 30 godine.

Pilula štiti od začeća, ali i sprječava menstruacijske tegobe

Nakon što smo srušili neke od najčešćih mitova vezanih uz korištenje pilula, potrebno je naglasiti na koji način ona pomaže ženama. Naša čitateljica Ivana (29) kaže kako je kontracepcijske pilule počela koristiti prvenstveno zbog policističkih jajnika, a pomogle su joj uspostaviti redoviti menstruacijski ciklus

"Ginekologica mi je propisala kontracepcijske pilule zbog policističnih jajnika. Prije nego sam ih počela koristiti imala sam duge i česte menstruacije. Menstruacija je nekada trajala 10, 15 pa čak i 20 dana. Nakon toga je slijedio razmak od 10 dana do sljedeće menstruacije. Samo tri mjeseca nakon početka primjene kontracepcije, koliko je trebalo da se tijelo navikne, menstrualni ciklus je postao redovit. Trajao je 28 dana, a menstruacija samo 5 dana", tvrdi Ivana. 

U slučaju kada menstruacija traje pola mjeseca, vrlo je teško planirati određene stvari, pogotovo ako je praćena bolovima i drugim tegobama. Ivani su pilule pomogle i u tom pogledu. 

"Osim što je ultrazvuk pokazao da su se ciste na jajnicima smanjile, više nisam trpjela jake bolove. Prije korištenja pilula, svaka druga ili treća menstruacija je bila popraćena jakim grčevima. U tom periodu sam po jedan do dva dana mjesečno morala piti jake tablete protiv bolova jer inače nisam mogla funkcionirati. Spomenula bih i da se nisam udebljala iako neki znaju tvrditi da se to događa pri korištenju pilule", kaže Ivana.  Pilula | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Glavne prednosti korištenja kontracepcijskih pilula

Ako koristiš pilule, vrlo lako možeš reći zbogom neugodnim simptomima PMS-a i neredovitim te obilnim menstruacijama. Prof.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani iz Klinike za ženske bolesti i porode napominje kako pilule imaju niz prednosti za žene. U nastavku navodimo najvažnije:

  • Prestanak obilnog krvarenja - obilnost krvarenja se smanjuje za oko 60 do 70 posto. Time se ujedno smanjuje rizik od anemije.
  • Ciklus postaje redovit i predvidiv​  - osobito korisno kod žena koje imaju menstrualna krvarenja koja traju gotovo pola mjeseca. 
  • Nema više menstrualnih grčeva - osim smanjenja grčeva, druge predmenstrualne tegobe su također slabije.
  • Smanjuje se nadutost i svaka haljina će pristajati  - hormoni u piluli mogu smanjiti predmenstrualno nakupljanje tekućine.
  • Više nema isprike 'Boli me glava' - pilula pomaže i kod menstrualnih migrena koje se javljaju zbog pada estrogena do kojeg dolazi prije menstruacije. 
  • Mood - swingovi su stvar prošlosti - promjena raspoloženja koja nastupi na početku PMS-a nije prisutna pri korištenju pilula. Hormoni u piluli sprječavaju pojavu anksioznosti i depresije koji inače obilježavaju naš pogled na svijet za vrijeme 'onih' dana.  
  • Zbogom aknama i dlakavosti - pilule mogu pomoći pri regulaciji produkcije sebuma. Poglavito su učinkovite one koje sadrže antiandrogene progestine što može smanjiti pojavu akni, a osim toga smanjena je i dlakavost.  
  • Prevencija osteoporoze – dugotrajno korištenje oralnih kontraceptiva odgađa nastanak osteoporoze i pada mineralne gustoće kostiju.
  • Zaštita od anemije - žene kod kojih su menstruacije obline svaki mjesec imaju povećan rizik od nastanka anemije. Riječ je o stanju kod kojeg dolazi do kroničnog umora i slabosti. Pilule smanjuju obilnost krvarenja, ali i njihovo trajanje.
  • Zadnje i najvažnije - najsigurnija zaštita od začeća - kada je riječ o planiranju trudnoće djelotvornost hormonske tablete iznimno je visoka. Ako se uzima prema uputi i svakog dana u isto vrijeme, mogućnost začeće iznosi samo 1 posto. Riječ je o podacima Centra za zdravlje mladih žena, a prema kojima samo jedna od sto žena na piluli zatrudni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.