Zdravlje 02. lipnja 2021.

Sojevi koronavirusa odsada se označavaju drugačije kako ne bi poticali rasizam

Foto: shutterstock Novi soj omikron otkriven u Južnoj Africi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojačala se zabrinutost da bi označavanje sojeva virusa prema zemljama iz kojih dolaze moglo potaknuti zločine iz mržnje slične napadima na Kineze u SAD-u-

Inačice koronavirusa preimenovane su u slova grčke abecede nakon kritike načina na koji su do sada bile označene. Prema novom sustavu imenovanja koji je uvela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), varijanta Kent sada će biti poznata kao Alfa, indijska varijanta Delta, a južnoafrička varijanta Beta.

Njihova znanstvena imena - B.1.1.7, B.1.617.2 i B.1.351 smatrana su prekompliciranim da bi ih se zapamtilo, no bilo je i zabrinutosti zbog nazivanja prema mjestima na kojima su otkriveni.

Osobe koje sporije hodaju u većoj opasnosti od COVIDA-19 bez obzira na tjelesnu masu

Kritičari su upozorili da to može stigmatizirati zemlje u kojima su varijante prvi put otkrivene, a neki su upozorili da bi porast takozvanog indijskog soja virusa, koji postaje sve rašireniji, mogao potaknuti rasizam protiv indijskog naroda.

Iz Human Rights Watch rekli su kako su se "političke stranke i skupine pridružile krizi COVID-19 da bi unaprijedile antimigrantske, bijele supremacijske, ultranacionalističke, antisemitske i ksenofobne teorije zavjere koje demoniziraju izbjeglice, strance, istaknute pojedince i politički vođe."

Možda te zanima... Koliko traje zaštita od cjepiva protiv koronavirusa? Zdravlje

Porast zločina iz mržnje prema Kinezima

Prošle je godine činjenica da je pandemija potekla iz Kine dovela do porasta broja zločina iz mržnje prema Azijcima, a bivši američki predsjednik Donald Trump osuđen je zbog redovitog prozivanja koronavirusa "kineskim virusom."

Kao rezultat toga, WHO je nastojao preimenovati nove inačice koristeći drugačije nazive

Ovo su nova imena za svaku od varijanti:

• Kent / B.1.1.7 - Alfa

• Južna Afrika / B.1.351 - Beta

• Brazil / P.1 - Gama

• Indija / B.1.617.2 - Delta

• SAD / B.1.427 / B.1.429 - Epsilon

• Brazil / P.2 - Zeta

• B.1.525 - Eta

• Filipini / str.3 - Theta

• SAD / B.1.526 - Iota

• Indija / B.1.617.1 - Kappa

Odabir grčke abecede uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja, a ideje kao što su grčki bogovi i pseudo-klasična imena odbačene su. Virusi su u povijesti dobivali imena prema mjestima na kojima su prvi put otkriveni. Primjerice, virus ebole dobio je ime po rijeci u Kongu.

Možda te zanima... Liječnik savjetuje kako brzo smršavjeti i smanjiti rizik od korone Zdravlje

No, ovo označavanje može biti štetno i ponekad netočno, s tim što je pandemija "španjolske gripe" zadržala svoje ime unatoč tome što je njezino podrijetlo nepoznato. "Nijedna zemlja ne smije biti stigmatizirana zbog otkrivanja virusa na njezinom području", rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.