Zdravlje 28. lipnja 2021.

Zašto žene trebaju više sna nego muškarci?

Zašto žene trebaju više sna nego muškarci?
Foto: shutterstock Dobar san jedan je od načina kojim možeš poboljšati kvalitetu oporavka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Parovi će se ponekad svađati oko toga tko spava više. Zapravo, to može izazvati velike svađe u vezama, posebno kada jedan partner osjeća da izvršava zadatke dok drugi dugo ljenčari i spava.

No, znanost je zaustavila raspravu o tome trebaju li muškarci ili žene duže spavati. Prema studiji koju su proveli istraživači sa sveučilišta Duke, pokazalo se da bi žene trebale spavati više, a ne muškarci! Da, dobro si pročitala, ispada da ženama treba više sna nego muškarcima.

I ne, to nije zato što se lakše umaraju ili čak zato što u danu rade više posla od muškaraca. Zapravo ima puno veze s načinom na koji ženski mozak funkcionira u odnosu na muški. Studija iz 2008. ispitivala je 210 muškaraca i žena u srednjim godinama i otkrila da žene imaju veće zdravstvene probleme zbog nedostatka sna nego muškarci.

Jednostavan trik koji će ti pomoći da zaspeš kad je jako vruće

"Otkrili smo da je za žene loš san snažno povezan s visokom razinom psihološkog stresa i osjećajima depresije i bijesa", rekao je Edward Suarez, izvanredni profesor na odsjeku za psihijatriju i bihevioralne znanosti u Dukeu i vodeći autor studije. "Suprotno tome, ti osjećaji nisu povezani s istim stupnjem poremećaja spavanja kod muškaraca." Ostali stručnjaci za kvalitetu sna slažu se. "Jedna od glavnih funkcija spavanja je omogućiti mozgu da se odmori i oporavi", dodao je profesor Jim Horne, direktor Centra za istraživanje sna na Sveučilištu Loughborough i autor knjige "Sleepfaring: A Journey Through The Science of Sleep".

Možda te zanima... 7 razloga zašto je dobro spavati na lijevom boku Zdravlje

"Tijekom dubokog sna korteks - dio mozga odgovoran za pamćenje, odvaja se od osjetila i prelazi u način oporavka", nastavio je. "Što više kapaciteta mozga koristite tijekom dana, više ga trebate oporaviti i shodno tome, potrebno vam je više sna. Žene imaju tendenciju višestrukih zadatka ... i zato koriste veći dio mozga nego muškarci.  Zbog toga su im potrebe za snom veće.

Zašto ne bi trebala namještati krevet odmah nakon buđenja

To je zato što su ženski mozgovi koncipirani drugačije od muškaraca i složeniji su, pa će im potrebe za snom biti malo veće. Prosjek je 20 minuta više, ali nekim će ženama možda trebati i malo više sna od ovoga." Dakle, na razne načine, da, ženski mozak je složeniji od muškog mozga pa ženama treba više vremena za opuštanje i oporavak preko noći.

Možda te zanima... Čak 92 posto muškaraca sanja ovaj jedan seksualni san Psiha i seks

Dakle, dragi momci ili muževi sljedeći put kada očekujete da se vaša žena rano probudi i udovolji svim vašim potrebama, možda bi bilo dobro da vi to učinite umjesto nje. Napravite joj doručak, operite posuđe, pospremite kuću - sve što će joj olakšati život. Ona je vaš životni partner u svim stvarima, a to uključuje i njezinu mentalnu i fizičku dobrobit kao rezultat njezinih potreba za snom. Drugim riječima: Pustite je da spava, gospodo. Važno je. A znanost ne laže!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.