Zdravlje 06. srpnja 2016.

Zašto su ozljede koljena i uganuća noge puno češći ljeti?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bazeni, tereni za tenis i tereni za ostale sportove, često u sklopu mnogih hotelskih kompleksa i ljetovališta, uvijek bude želju da se uključimo u programe koje nude, pri čemu zaboravljamo da cijelu godinu nismo pokrenuli mišiće.

Tijekom godine većina ljudi ne održava kondiciju, a ljetovanja su često jedina prilika da se uključimo u aktivnosti na koje naša tijela nisu naviknuta, niti su odgovarajuće pripremljena. To obično povećava rizik od različitih vrsta ozljeda i zdravstvenih problema.
 

Spriječi ozljede

 
Najčešći ljetni problemi iz ove kategorije su ozljede koljena, jer s godinama tetive gube fleksibilnost, što povećava rizik od oštećenja zbog povećanog pritiska i težine tijela. Odgovarajuće zagrijavanje tijela nužno je prije početka bilo kakve fizičke aktivnosti. I nemoj zagrijavati ili istezati samo dijelove tijela, jer se pri sportskim aktivnostima angažiraju mišići cijelog tijela.
 

Kako liječiti uganuća?

 
Ako istegneš tetivu ili uganeš nogu (skočni zglob), popij protuupalno sredstvo, odmaraj se, stavljaj hladne obloge, zavij ozlijeđeno mjesto elastičnim zavojem i podigni nogu na neku podlogu. Ukoliko nakon dva dana i dalje osjećaš bolove, pokreti su ti ograničeni ili se ne možeš osloniti na ozlijeđeni zglob, obrati se liječniku zbog
precizne procjene stanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.