Zdravlje Wellness 20. listopada 2021.

Zašto se kraljica Elizabeta ne osjeća staro u 96. godini života?

Foto: shutterstock Kraljica Elizabeta II. često odlazi u šetnje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kraljica Elizabeta II odbila je nagradu "Starija osoba godine" koju dodjeljuje magazin The Oldie te dodaje kako smo stari samo onoliko koliko se osjećamo

Britanski časopis The Oldie svake godine dodjeljuje nagradu "The Oldie of the Year" odnosno "Starija osoba godine" kojom se slave postignuća velikana starijih generacija. Nakon prošlogodišnje nagrade koja je pripala britanskom glumcu Lionelu Blairu, za ovogodišnju je časopis nominirao britansku kraljicu Elizabetu II. 

Istu nagradu je još 2011. primio njezin suprug princ Filip. "Zahvaljujem se što ste me pozvali da primim nagradu za 'Stariju osobu godine'. Ništa ti ne podiže moral kao podsjećanje da godine prolaze...", rekao je pokojni princ Filip kada je primio nagradu i dodao da je ipak čast da sjećanje na njega ostane i nakon što ga ne bude. Kraljičin odgovor bio je ipak nešto malo drugačiji. 

Elizabeta II odbila je ovu nagradu na, kako piše The Oldie, najpristojniji način u povijesti. Pismo s potpisom Toma Laing-Bakera, zamjenika njezinog osobnog tajnika, stiglo je na adresu redakcije, a u njemu piše kako kraljica smatra "da smo stari onoliko koliko se osjećamo" te da zbog toga misli da ne ispunjava relevantne kriterije za nagradu "Starija osoba godine". Unatoč pozitivnom stavu, kraljicu su godine polako sustigle pa je nedavno viđena kako hoda uz pomoć štapa, a po preporuci liječnika morala je otkazati putovanje u Sjevernu Irsku. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Iako je napunila 95. godina, kraljica Elizabeta II. i dalje se ne osjeća staro te je odbila nagradu za "Stariju osobu godine"

 

Kraljičine navike zbog kojih je u dobroj formi i u devedesetima

Iako je na tronu već skoro 70 godina i iza sebe ima velik broj unuka i praunuka, kraljica Elizabeta II. se ipak ne osjeća staro. Osim što se tako ne osjeća, njezina vitalnost i sposobnost izvršavanja kraljevskih dužnosti i nakon devedesete ne nestaju, a tajna dugovječnosti mogla bi biti u njezinom stilu života te navikama. Postoji nekoliko svakodnevnih rituala i izbora koje donosi koji pridonose njezinoj dugovječnosti. 
 

Možda te zanima... 8 navika princa Filipa zbog kojih je poživio dugo u dobrom zdravlju Zdravlje
 

Kontrolira porcije hrane

Umjesto tri, kraljica jede četiri manja obroka dnevno. Manji obroci povezani su s boljom kontrolom razine šećera u krvi, pomažu u održavanju optimalne tjelesne težine te poboljšavaju i olakšavaju probavu hrane, kako prenosi Live Strong

Vježba intuitivno

Iako se kraljica Elizabeta II. ne upušta u duge i naporne treninge i dalje ima zavidnu kondiciju, a kako sama za sebe kaže "jaka je poput konja". Njezina tajna je lagana tjelovježba u kojoj uživa, primjerice šetnja sa svojim psima. NHS prenosi kako je hodanje odlična, a opet jednostavna i potpuno besplatna tjelovježba koja nam može pomoći u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. 

Što više ribe na jelovniku

Kraljica često jede sendviče s dimljenim lososom uz popodnevni čaj i grilanu ribu za ručak ili večeru. I sama bi trebala usvojiti ovu naviku ako želiš održati mozak u top funkciji - trebaju mu omega-3 masne kiseline kako bi radio "punom parom".

Možda te zanima... Zdrave navike članova kraljevskih obitelji koje vrijedi ukrasti Fitness

Pije čaj svako jutro

Svako jutro kraljica Elizabeta II. započinje šalicom čaja. Kraljičin najdraži, Earl Grey, može smanjiti kolesterol zahvaljujući flavonoidima u bergamotu. Samo udisanje mirisa ovog ulja, pokazalo je jedno istraživanje, može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Također je dokazano kako crni čaj pomaže i u smanjenju rizika od karcinoma jajnika te mršavljenju. 

Ne izbjegava pokoju čašicu alkohola

Alkohol nije uvijek naš neprijatelj. Obično se veže uz posebne prigode, a upravo u takvim situacijama i kraljica voli popiti dobar koktel s ginom. Gin je odličan izbor alkoholnog pića jer nema puno kalorija te je bogat antioksidansima koji štite naše stanice. Važno je ne pretjerati i zaustaviti se na jednoj ili dvije čaše. 

Dobar stav je ključan

Stres može potpuno poremetiti stanje organizma i često je uzrok brojnih oboljenja. Pozitivniji stav prema svakodnevnim izazovima ključ je smanjenja stresa, a istraživanje je pokazalo da kratkoročni intenzivan stres može smanjiti životni vijek za skoro tri godine.
 

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.