Zdravlje 29. kolovoza 2022.

Zašto se koža ljušti nakon opeklina od sunca?

Foto: shutterstock Opekline od sunca mogu se pojaviti samo nekoliko sati nakon izlaganja suncu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je lako izgoriti na suncu, to se može spriječiti nošenjem šešira, sunčanih naočala i kreme sa zaštitnim faktorom. Ako i dođe do opeklina, koža se može početi ljuštiti što ponekad može biti bolno.

Opekline od sunca - one bolne crvene ili ružičaste nijanse kože - mogu se pojaviti samo nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Dermatologinja Doris Day napominje objašnjava da sunce izaziva "niz kemijskih reakcija" koje počinju u stanicama koje stvaraju pigmente zvanim melanociti. "Te stanice proizvode više pigmenta i to poput kišobrana stoji iznad stanica kože kako bi zaštitile DNK od oštećenja od sunca", rekla je Day za Health. Profesor Gabriel Neal sa Sveučilišta Texas dodaje kako postoje različiti stupnjevi opeklina od sunca. "Ako se koža počne ljuštiti, onda je riječ o blagoj do umjerenoj opeklini od sunca", objašnjava Neal. 

Opekline od sunca mogu biti bolne, a danima nakon što osoba izgori koža postaje suha te se počne perutati, odnosno ljuštiti. No, zašto je to tako? 

Zašto se opeklina od sunca ljušti?

Crvena ili ružičasta boja i osjećaj peckanja kože zbog opeklina od sunca su privremeni i ponekad se opeklina prirodno ljušti. "Sunce je uzrokovalo oštećenje DNK na stanicama kože zbog čega one počinju odumirati", rekao je Neal. Stanice kože uvijek umiru i ljušte se, a da to ni ne mora bit primjetno. Opekline od sunca ubrzavaju taj proces, što dovodi do vidljivog ljuštenja. Prema MedlinePlusu, potreban je posjet liječniku ako se uz opekline od sunca pojave i:

  • Bolni mjehurići
  • Mučnina
  • Groznica
  • Zimica
  • Osjećaj slabosti
  • Ubrzan rad srca
Možda te zanima... Odredi svoj fototip i odaberi idealnu kremu za sunčanje Zdravlje

Najbolje je ne guliti kožu koja se ljušti

Iako bi osoba mogla doći u iskušenje da oguli tu perutavu kožu, to nije dobra ideja. "Kad god je vanjski sloj kože oštećen posjekotinom, opeklinom ili bilo kojom vrstom oštećenja, to otvara vrata infekciji", rekao je dr. Neal. Ako se koža ljušti, najbolje je pustiti da to ide prirodnim tijekom. "Ali najgora stvar koju netko može učiniti je skinuti mrtvu kožu, jer to izlaže stanice kože koje nisu bile spremne za izlaganje i povećava rizik od infekcije i ožiljaka", dodaje Day.

Prema Better Health Channelu, rizik od infekcija može se smanjiti nanošenjem antiseptičke kreme kada se koža oljušti. Ukoliko dođe do pojave bolnih mjehurića nakon ozbiljnijih opeklina, najbolje ih je ne dirati, a pogotovo ne bušiti. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kožu je dobro hidratizirati losionom odmah nakon tuširanja ili kupanja

Što učiniti?

Dermatologinja Day savjetuje blagi piling kože tjedan dana nakon opekline nježnim pilingom ili četkom za kožu. Dodaje kako zbog opeklina od sunca koža može postati jako suha pa će biti "žedna" za vodom. Ipak, Day objašnjava da će se koža i dalje ljuštiti ako se dobro hidratizira, ali će ono biti manje očito. Prema Better Health Channelu kožu je dobro hidratizirati losionom odmah nakon tuširanja ili kupanja. Day dodaje kako je tada najbolje nanositi losion jer se njime može zadržati voda koja je već na koži nakon tuširanja, a važno ga je nanositi često i obilno. Osim toga, ibuprofen može pomoći u ublažavanju bolova i upala povezanih s opeklinama, a dobra stvar je i aloe vera gel. 

Dermatologinja Candice Miele za InStyle objašnjava da je dobro izbjegavati vruću vodu prilikom tuširanja jer ona može dodatno oštetiti barijeru kože. Dermatologinja Elyse Love dodaje kako treba izbjegavati korištenje jakih sapuna koji mogu pogoršati područje na kojem je opeklina nastala, dok dermatologinja Dendy Engelman dodaje da je dobro izbjegavati proizvode koji sadrže alkohol jer mogu dovesti do neuravnoteženog tena. 

Možda te zanima... Prvi znak melanoma, prepoznaj ga i reagiraj odmah Zdravlje

Prevencija je najbolja zaštita

Iako je opeklina od sunca privremena, bolje je da se ne dogodi ponovno kako bi se, prema MedlinePlus, spriječio rizik od raka kože i preuranjenih znakova starenje. Dermatologinja Natalia Jaimes objašnjava da je prevencija najvažnija. "To znači izbjegavanje sunca i traženje hlada prilikom boravka na otvorenom, nošenje odjeća za zaštitu od sunca, uključujući šešir i sunčane naočale i korištenje krema za sunčanje", dodaje Jaimes. Najbolje je nanositi vodootpornu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili više i nanijeti ju prije izlaska iz kuće. Isto tako važnu je tu kremu nanositi otprilike svaka dva sata.

Možda te zanima... Kako liječiti opekline od sunca? Deset savjeta koji donose olakšanje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.