Zdravlje Pogledaj bolje 01. kolovoza 2021.

Odredi svoj fototip i odaberi idealnu kremu za sunčanje

Foto: shutterstock Sredstvo za zaštitu od sunca sa SPF oznakom samo produljuje mogućnost boravka na suncu bez opeklina, ali to ne znači da se suncu možeš neograničeno izlagati

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vodič kroz filtre i zaštitne faktore koji će ti pomoći odabrati kvalitetno sredstvo za zaštitu od sunca...

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora sve se više izlažemo suncu. U umjerenim količinama sunčanje je jako zdravo, jer jača obrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima, no ako pretjeraš, sunce postaje jako štetno. Nisi sigurna kako uživati u sunčevim zrakama, a u isto vrijeme zaštititi kožu?

Pročitaj naš mali vodič kroz filtre i zaštitne faktore koji će ti pomoći odabrati kvalitetno sredstvo za zaštitu od sunca...

Zaštitni filtri – čuvari od UVB i UVA zraka

UV filtri jedan su od najvažnijih sastojaka u proizvodima za zaštitu od sunca jer te čuvaju od štetnog djelovanja UVB i UVA zraka. Zbog UVB zraka (B kao burn - opeklina) nastaju opekline, a ako izgoriš na suncu više puta, to dugoročno može dovesti do kroničnog oštećenja kože i mogućnosti razvoja tumora na koži. UVA zrake (A kao ageing - starenje) prodiru dublje u kožu, ubrzavaju njezino starenje, mogu uzrokovati alergiju na sunce i poremećaje pigmentacije.

Postoje dvije vrste filtara u sredstvima za zaštitu od sunca - kemijski i mineralni. Aktivne sastojke u obliku kemijskih filtara čine organske molekule, koje na selektivan način mogu upijati UV zrake različitih valnih duljina, pretvarati njihovu energiju u bezopasnu toplinu i tako poništavati njihov učinak u kontaktu s kožom.

Postoji mnogo različitih kemijskih filtara, a svaki od njih pruža određenu zaštitu, važna je kombinacija nekoliko različitih kemijskih filtara da se osigura zaštita od UV zraka svih valnih duljina. Kvalitetan proizvod za zaštitu od sunca mora imati ujednačenu UVA i UVB zaštitu i na taj način štititi kožu ne samo od nastanka opeklina, nego i od razvoja različitih tumora kože. Jako je bitno da kombinacija kemijskih filtara bude fotostabilna i termostabilna.

Mineralni filtri u sredstvima za zaštitu od sunca zapravo su čestice minerala, koje štite kožu odbijanjem i raspršivanjem UV zraka. Korištenje preparata samo s ovom vrstom filtara preporučuje se osobama sklonim alergijama. Dva najpoznatija i najkorištenija mineralna filtra su cinkov oksid i titanov dioksid, a budući da su ovi filtri zapravo u osnovi bijeli prah, prilikom nanošenja ostaju na površini kože i ostavljaju bijeli trag. Zbog toga ih nepravedno smatraju neučinkovitima. No, primjenom novih tehnologija i taj bijeli trag je u velikoj mjeri smanjen. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Fototipovi kože i zaštitni faktori....

Na pakiranjima preparata za zaštitu od sunca sigurno si već primijetila oznaku SPF – skraćenicu engleskog izraza sun protection factor – odnosno zaštitni faktor. Označava koliko možeš produljiti svoj boravak na suncu, a da ne izlažeš kožu oštećenjima. Ako je faktor viši, zaštitno djelovanje od UV zraka je dulje.

No, kako odabrati pravi zaštitni faktor?

Sredstvo za zaštitu od sunca sa SPF oznakom samo produljuje mogućnost boravka na suncu bez opeklina, ali to ne znači da se suncu možeš neograničeno izlagati.

Broj minuta tijekom kojih ne izgorimo bez nanošenja zaštitnog faktora (npr. 20 minuta) množi se se s brojem zaštitnog faktora kojeg nanosimo na kožu (npr. SPF 15) i tako dobijemo vrijeme tijekom kojeg možemo boraviti na suncu, a da ne izgorimo (20 min. x SPF 15 = 300 min. ili 5 sati). Budi oprezna, jer povećavanje zaštitnog faktora ne znači i proporcionalno dulje, sigurno izlaganje suncu. Uz to, SPF oznaka predstavlja zaštitu u idealnim uvjetima, a i niti jedan preparat ne štiti od sunca bez ponovnog nanošenja dovoljne količine kreme nakon dva sata. Za odabir odgovarajućeg sredstva važno je i da poznaješ fototip svoje kože.

  • Fototip 1

Ako je tvoja koža izrazito svijetla, boja kose crvena ili plava, a oči plave ili zelene boje te uvijek izgoriš, ovo je tvoj fototip. Već nakon deset minuta možeš izgorjeti pa je za tebe idealan zaštitni faktor – SPF 50. Svakako barem jednom godišnje kod dermatologa pregledaj svoje madeže.

  • Fototip 2 

Donekle je sličan fototipu 1, jer se odnosi na osobe svijetle puti sklone pjegama, plave ili svijetlo smeđe kose i svijetlim očima. Koža osoba ovog fototipa teško tamni i često izgori na suncu. Ako je ovo tvoj fototip i tebi preporučujemo kremu za sunčanje s najvišim zaštitnim faktorom – SPF 50.

  • Fototip 3

Imaš tamnu kosu, maslinastu put i smeđe ili sivkaste oči? Tvoja koža brzo tamni na suncu? Tvoj bi odabir bio preparat sa zaštitnim faktorom 30.

  • Fototip 4

Ti nemaš većih problema s izlaganjem suncu, tamne si puti i tamne kose kao i tamnih očiju. Brzo potamniš i rijetko pocrveniš? No i ti trebaš biti oprezna sa suncem i koristiti proizvode za zaštitu sa srednjim i niskim zaštitnim faktorom – SPF 15-30.

  • Fototip 5 i 6

Označava osobe tamnije rase i mediteranskog tipa kože. Ako se prepoznaješ u ovom fototipu dovoljna će ti biti zaštita s niskim zaštitnim faktorom – SPF 10-15.

Sredstva za zaštitu od sunca mogu biti i vodootporna, ako je SPF zaštita nakon kupanja viša od 50% početne. Koristiš li ova sredstva ona vrijede za 2 kupanja, no sva ostala nanosi nakon svakog kupanja. Uz unos dovoljne količine tekućine, odgovarajući šešir i izbjegavanje sunca od 11 do 16 sati tvoje će ljetovanje biti kao iz snova.

Uživaj u ljetu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.