Zdravlje Simptomi i pomoć 01. siječnja 2024.

Zašto se budite rano nakon što ste pili alkohol?

spavanje
Foto: Pexels Alkohol remeti cikluse spavanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se čudite zašto ste već budni u šest ujutro, a legli ste iza ponoći, a prije toga ste popili popriličnu količinu alkoholnih pića, ovdje ćete naći odgovor.

"Alkoholom se unose toksini u tijelo, što može uzrokovati kratkoročnu i dugoročnu štetu", objašnjava John Mansour, farmaceut i vlasnik B4, vitaminskog dodatka osmišljenog za pomoć u borbi protiv mamurluka. Tijelo reagira tako što razgrađuje toksine i pokušava ih izbaciti iz tijela. Ali, ako pijete neprekidno dulje vrijeme, tijelo se ne može riješiti toksina brzo i učinkovito pa kad se probudite u cik zore, vjerojatno imate posla s opakim mamurlukom.

"Nuspojave uključuju dehidraciju, suha usta, glavobolju, osjetljivost na svjetlo i zvuk, uznemireni želudac, letargiju, deprivaciju sna, vrtoglavicu, grčeve u mišićima i opću slabost", kaže on. Ovi simptomi se pojavljuju jer tijelo koristi svoje pohranjene zalihe vitamina, minerala, elektrolita i drugih bitnih tvari, kako bi se borilo protiv toksina unesenih alkoholom. Ozbiljna dehidracija i obilna konzumacija alkohola zapravo uzrokuju privremeno smanjenje mozga (u istraživanju je dokazano da je veća konzumacija alkohola povezana sa smanjenom gustoćom sive tvari, atrofijom hipokampusa i smanjenim mikrostrukturnim integritetom bijele tvari). Osim toga, učestalim mokrenjem izbacuju se natrij, kalij i drugi elementi i minerali potrebne za pravilno funkcioniranje živaca, mišića i stanica.

U redu, ali  zašto se budite tako rano?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ne možete spavati onoliko dugo koliko biste željeli. San se inače odvija u pet faza, u prve tri faze spavamo laganim snom, a nakon 90 minuta slijedi REM (faza brzog kretanja očima - rapid eye movement). "Kada pijete, zapravo brže zaspite i brže utonete u duboki san", kaže Mansour te dolazi do poremećaja ciklusa spavanja. Shape piše kako istraživanja pokazuju da se zbog poremećenog ciklusa osjećate lošije, a ne zbog manjka sna. "Kemijski proces koji se zove povrat glutamina može stimulirati tijelo i probuditi vas. Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u tijelu i igra ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući zdravlje crijeva, imunološku funkciju i upravljanje stresom. Nakon operacije, na primjer, primjenjuje se glutamin kako bi se poboljšao proces ozdravljenja jačanjem imunološke funkcije i smanjenjem upale", kaže Mansour.

"Kada pijete, tijelo prestaje proizvoditi glutamin, ali ga ne prestaje koristiti. Kada se tijelo oslobodi alkohola, u velikoj mjeri mu nedostaje glutamina te tijelo počinje brzo proizvodi i distribuira glutamin kako bi nadoknadilo neravnotežu. Ova navala glutamina ima stimulirajući učinak i može vas razbuditi", objašnjava Mansour. Tu je i češća potreba za odlaskom na WC, a zanimljivo je i da možete hrkati ili imati respiratorne probleme, što vas može probuditi. "Sedativna svojstva etanola uzrokuju opuštanje gornjih dišnih putova, što povećava vjerojatnost da će osoba hrkati ili čak imati apneju za vrijeme spavanja. To može ometati san, osobito u ranim jutarnjim satima", objašnjava Jeffrey Ellenbogen, dr. med. neurolog i stručnjak za spavanje.

Možda te zanima... "Popit ću samo jedno piće": Zašto je teško stati nakon prvog? Zdravlje

Je li svejedno što pijete?

Sve vrste alkohola sadrže etanol, a tijelo ga razgrađuje na isti način, bez obzira radi li se o votki, pivu ili  whiskyju — tako da se vaši planovi za dugo spavanje mogu osujetiti bez obzira na piće koje odaberete. Ipak, tamniji alkoholi sadrže kongenere koji nastaju tijekom procesa fermentacije alkohola i mogu pridonijeti neugodnim posljedicama pijenja alkohola. Neki kongeneri uključuju metanol, aceton i tanine. Ovi kongeneri daju alkoholu tamniju boju, zbog čega su bistri alkoholi obično čišći, kaže Mansour. "Ovi kontaminanti daju vašem tijelu više za obradu dok je već pod stresom, tako da tamniji alkoholi mogu pogoršati posljedice pijenja (uključujući poremećaj sna)", kaže Ellenbogen. Držite se lakših, bistrijih pića ako ujutro imate problema (ili osobito opakih mamurluka).

Hang_Overu Možda te zanima... Savjeti za uklanjanje mamurluka Hrana

Savjeti za bolji san nakon pijenja alkohola

Najbolji način za duži i mirniji san nakon pijenja je da unaprijed pripremite svoje tijelo. To znači dati mu ključne vitamine, minerale, aminokiseline, antioksidanse i druge bitne sastojke za pomoć u borbi protiv nadolazećih toksina. "Ovo daje tijelu ono što će mu trebati da obradi i ukloni alkohol iz sustava, kao i ono što će biti iscrpljeno tijekom procesa", kaže Mansour. Možete uzeti sportski napitak ili drugi napitak s elektrolitima, imajte na umu da je važno hidratizirati se prije, tijekom i nakon konzumiranja alkohola. Popijte čašu vode uz svako alkoholno piće. Cilj je pripremiti i zaštititi svoje tijelo unaprijed, tako da možete uživati u nekoliko pića i probuditi se ujutro bolje naspavani i bez glavobolje. Pokušajte prestati piti dva ili tri sata prije spavanja, tako da vaše tijelo može početi izbacivati sav taj alkohol.

Možda te zanima... Najbolje i najgore kombinacije alkoholnih pića Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.