Zdravlje 21. prosinca 2022.

Voda s lukom: Je li uistinu prirodni lijek za prehladu i gripu?

Foto: shutterstock Voda s lukom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žuti ili crveni luk sadrže korisne spojeve poput kvercetina, no je li njihov učinak veći ako se umjesto svježeg luka konzumira voda s lukom?

Pandemija koronavirusa možda ne vlada jednako snažno kao što je vladala prethodne godine, no ove zime uočen je značajan porast prehlada, gripe i drugih bolesti dišnog sustava. Još kada tomu dodamo nestašicu određenih lijekova koji se koriste za liječenje ovakvih bolesti, nije čudno što su mnogi u potrazi za što efektivnijim načinima kako ojačati imunitet, izbjeći potencijalnu zarazu te izliječiti simptome. 

Čaj s limunom i medom kao i vitamin C te probiotici poznati su izbori za jačanje imuniteta, no na TikToku se pojavio još jedan recept koji je brzo postao popularan. Radi se o vodi s lukom za koju korisnici tvrde da ne samo sprječava zarazu, nego je i efektivna u liječenju upale sinusa ili gripe. Voda s lukom priprema se tako što sitno nasjeckan luk prelijete vodom i ostavite da stoji 10 do 12 sati. TikTokerica koja je objavila ovaj recept navodi da se koristiti žuti ili crveni luk.

Luk jača imunosni odgovor organizma

Luk je sam po sebi bogat nutrijentima, a sadrži značajnu količinu vitamina, posebno vitamina C te minerale i antioksidanse među kojima je 25 različitih flavonoida, objašnjava za Verywell Health nutricionistica Roxana Ehshani. Zbog toga se luk stoljećima koristio ne samo u kuhinji, nego i medicini, posebno zbog spoja kvercetina. Radi se o spoju koji ima protuupalni učinak, a istraživanja upućuju na to da bi mogao jačati imunosni sustav. Osim kvercetina, luk sadrži i selen koji pomaže inicirati imunosnu reakciju te smanjuje upale kao i topiva vlaka koja hrane mikrobiom crijeva. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Voda s lukom priprema se tako što sitno nasjeckan luk prelijete vodom i ostavite da stoji 10 do 12 sati

Isplati li se više jesti luk ili piti vodu s lukom?

Iako luk ima dokazano koristan učinak za organizam i imunosni odgovor, hoće li ispijanje vode s lukom pružiti više benefita od konzumacije sirovog luka? Stručnjaci tvrde da neće. "Ako dodate luk u vodu kao što je prikazano na TikToku, luk neće ispustiti značajne količine kvercetina u vodu", objašnjava liječnik William Li. Konzumacija svježeg luka u salati ili kao prilog jelu imat će značajniji utjecaj na imunosni sustav, ali također neće biti čarobni lijek za upale sinusa, prehladu ili gripu. 

Grickanje svježeg luka osigurat će i unos vlakana koja hrane korisne bakterije u probavnom sustavu, napominje dr. Li. Budući da istraživanja ukazuju na direktnu vezu crijevnog mikrobioma i imuniteta, vlaka iz luka jedan su od ključnih načina kako luk može pogodovati zaštiti od zaraza. Dr. Li kao najveću prednost vode s lukom navodi samu vodu koja osigurava potrebnu razinu hidratacije organizma. 

Postoje rizici ispijanja vode s lukom

Sudeći po popularnosti na društvenim mrežama, mnogi su već posegnuli za vodom s lukom kao rješenjem za jačanje imuniteta, no stručnjaci napominju da može predstavljati rizik za zdravlje ako se ne priprema pažljivo. Američka agencija za hranu i lijekove izdala je upozorenje u kojem podsjeća da brojno svježe povrće može biti kontaminirano salmonelom, listerijom ili drugim mikroorganizmima koji djeluju štetno na ljudski organizam. Ako se luk prije pripreme vode s lukom ne opere temeljito, postoji šansa da će se takvi mikroorganizmi razmnožiti i kontaminirati vodu. Rizik raste ako se voda s lukom drži na sobnoj temperaturi umjesto u hladnjaku.  

Osim što postoji rizik zaraze mikroorganizmima, voda s lukom može kod nekih izazvati iritaciju probavnog sustava koja rezultira proljevom, mučninom, žgaravicom ili nadutosti. Posljedica je to djelovanja sumpornih spojeva koji luku daju karakteristični okus. Zato je važno za početak kušati tek malu količinu ovog napitka ako se ipak odlučite isprobati ga. 
 

Možda te zanima... Najčešće pogreške kod liječenja prehlade, gripe i viroze Zdravlje Možda te zanima... Napokon otkriveno zašto hladnoća povećava šanse prehlade i drugih zaraza virusima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.