Zdravlje 26. studenoga 2023.

Napokon otkriveno zašto hladnoća povećava šanse prehlade i drugih zaraza virusima

Foto: shutterstock Zaštitite se od prehlade tako što ćete ugrijati nos
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novim istraživanjem utvrdilo se da padom temperature u nosu od samo pet stupnjeva proizvodnja stanica koje štite od virusa opada za skoro 50 posto

Iz iskustva je većini jasno da s hladnijim vremenom dolaze i češće prehlade te druge vrste respiratornih infekcija, a do sada se to pripisivalo činjenici da za hladnijeg vremena svi više vremena provode u zatvorenim prostorima i tako olakšavaju širenje virusa. Nikada prije nije opisan točan biološki razlog zašto su prehlade i slična oboljenja češća tijekom hladnijih mjeseci, no to se promijenilo prije samo dva dana, točnije 6. prosinca kada je skupina znanstvenika objavila istraživanje na tu temu. 

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u The Journal of Allergy and Clinical Immunology, smanjenje temperature u nosu za samo pet Celzijevih stupnjeva ubija gotovo 50 posto milijardi stanica u nosnicama koje se bore protiv virusa. "Ovo je prvi put da imamo biološko, molekularno objašnjenje jednog čimbenika našeg urođenog imunosnog odgovora koji je izgleda ograničen nižim temperaturama", rekla je za CNN rinologinja dr. Zara Patel, profesorica otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata na Stanford medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji koja nije sudjelovala u istraživanju.

"Hladan zrak povezan je s povećanom šansom virusnih infekcija jer ste zapravo izgubili polovicu svog imuniteta samo tim malim padom temperature", rekao je rinolog dr. Benjamin Bleier, direktor otorinolaringoloških translacijskih istraživanja na Massachusetts Eye and Ear i izvanredni profesor na Harvard medicinskom fakultetu u Bostonu. 

Obranu od virusa zamislite kao osinje gnijezdo

Autori istraživanja Bleier i suradnik Mansoor Amiji te njihov stručni tim krenuli su u potragu za biološkim objašnjenjem ovog poznatog fenomena, a ključne su se pokazale izvanstanične vezikule ili EV (extracellular vesicles). "Takve vezikule se ne mogu dijeliti kao što to mogu stanice, ali su poput malih mini verzija stanica posebno dizajniranih da ubijaju viruse,” rekao je Bleier i dodao: "EV djeluju kao mamci tako da kada udahnete virus, on se zalijepi za te mamce umjesto da se zalijepi za stanice". Stanice takve vezikule izbacuju u sluz koja se nalazi u nosu i tako sprječavaju viruse da uđu u organizam i počnu se razmnožavati. 

Kako bi pojednostavio ovaj komplicirani mehanizam, dr. Bleier ga je opisao koristeći analogiju osinjeg gnijezda: "To je kao da šutnete osinje gnijezdo, što se tada događa? Možda ćete prvo vidjeti nekoliko osa kako lete uokolo, ali kada ga šutnete, sve ose izlete iz gnijezda u napad. To je način na koji tijelo napadne udahnute viruse tako da ne mogu ući u stanicu".

 | Author: Pexels Foto: Pexels Zaštitna maska za lice najbolje će spriječiti prodiranje virusa u organizam

Pad od pet stupnjeva dovoljan da naruši imunosni sustav

Istraživanjem je utvrđeno da proizvodnja izvanstaničnih vezikula naraste za 160 posto kada virusi dospiju u nosnu šupljinu. Takve vezikule imaju i znatno više receptora na koje se virusi vežu kako bi ih efektivnije zahvatile te su efikasnije u ubijanju samih virusa. Takva zaštita efektivna je pri optimalnim tjelesnim temperaturama, no to se mijenja padom temperature. 

Bleier i njegov tim su na 15 minuta četiri sudionika istraživanja izložili temperaturi od 4,4 Celzijeva stupnja, a zatim su izmjerili uvjete u njihovim nosnim šupljinama. “Utvrdili smo da kada ste izloženi hladnom zraku, temperatura u vašem nosu može pasti za čak 5 stupnjeva Celzijevih. To je dovoljno da se izbace sve tri imunološke prednosti koje ima nos,” rekao je Bleier. Osim što se proizvodnja izvanstaničnih vezikula smanjuje za 42 posto, broj receptora na njima je manja za 70 posto

Topliji nos, bolji imunitet

Pandemija koronavirusa dala nam je odličan alat za smanjenje šanse prehlade i drugih virusnih infekcija, a radi se o zaštitnoj maski za lice. Osim što sprječava dopiranje čestica virusa do nosa, održava ga toplim, a time održava i pravilnu funkciju imunosnog odgovora. U nedostatku maske poslužit će i šal omotan oko nosa i usta. 

U budućnosti Bleier očekuje razvoj lokalnih lijekova za nos koji se nadovezuju na ovo znanstveno otkriće. "Takvi novi lijekovi će zapravo prevariti nos da misli da je upravo vidio virus", rekao je i dodao: "Pomoću lijekova imat ćete sve te dodatne ose koje će letjeti okolo u sluznici i štiti vas".
 

Možda te zanima... Najčešće pogreške kod liječenja prehlade, gripe i viroze Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.