Zdravlje Simptomi i pomoć 09. siječnja 2023.

Vladina pobjeda: "Kako sam od potpune nepokretnosti stao na vlastite noge"

Foto: Robert Anic/PIXSELL Vlado Stanić (u sredini) s obitilji i fizioterapeutkinjama uspio je stati na vlastite noge nakon dva mjeseca neurorehabilitacije u Specijalnoj bolnici Arithera u Zagrebu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

missZDRAVA i Specijalna bolnica Arithera organizirale su nagradni natječaj u kojem je pacijent oboljeli od moždanog udara, Vlado Stanić (46), nagrađen vrijednom robotskom neurorehabilitacijom. Snimili smo Vladu prije početka rehabilitacije i dva mjeseca kasnije te smo razgovarali s Vladom, njegovom liječnicom i obitelji koji su nam ispričali što je Vlado postigao na rehabilitaciji

Vlado Stanić doživio je moždani udar i bio je u kritičnom stanju jer je izljev krvi bio veliki te su nastupile komplikacije zbog kojih je stavljen u induciranu komu u kojoj je bio dvadesetak dana. Slijedili su mjeseci neizvjesnosti i novih zdravstvenih komplikacija. Bilo je malo nade za Vladin oporavak. Obitelj je bezrezervno bila uz njega cijelo vrijeme i još uvijek jest. Brat Branko i nećakinja Vlatka nisu odustajali od Vlade te su ga uspjeli osposobiti da jede i pije samostalno, vozi se u kolicima, a zarasle su mu i dekubitalne rane. No, Vlado je bio nepokretan i malo toga je mogao raditi samostalno. Onda je Vlatka na missZDRAVOJ vidjela nagradni natječaj koji smo organizirali sa Specijalnom bolnicom Aritherom i prijavila ga za robotsku neurorehabilitaciju. Detaljnije o Vladinoj bolesti pročitajte ovdje. 

Robotska neurorehabilitacija ima veliku prednost u odnosu na klasične metode jer pacijent uz pomoć aparature može sve svoje kapacitete usmjeriti za dobivanje funkcionalnog pokreta. Također u odnosu na klasičnu rehabilitaciju postižu se bolji rezultati u kraćem periodu, ali to naravno prvenstveno ovisi o pacijentovom stanju i njegovoj suradljivosti.

 | Author: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL Vlado Stanić s Anđelkom Hajvaz, dr.med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije u Specijalnoj bolnici Arithera u Zagrebu

Mišljenje liječnice o Vladinom stanju na početku robotske neurorehabilitacije

Anđelka Hajvaz, dr.med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije u Specijalnoj bolnici Arithera u Zagrebu opisala je zatečeno stanje Vlade Stanića na početku neurorehabilitacije: "Radi se o mlađem gospodinu rođenom 1976. godine koji je imao subarahnoidalno krvarenje te je došlo do potpune oduzetosti gornjih i donjih ekstremiteta. Kod nas je došao u stanju u kojem su gornji ekstremiteti u relativno zadovoljavajućem stanju. No donji ekstremiteti su slabi, pacijent je ovisan o tuđoj pomoći i u invalidskim kolicima je. Transfere (prijelaz iz kolica na stolac primjerice) može obavijali jako teško i uz tuđu pomoć. Donje ekstremitete u antigravitacijskom položaju jako teško održava tako da je očigledna jedna parapareza koju ćemo mi pokušati rehabilitirati i dovesti ga u stanje da ne bude ovisan o pomoći drugih", rekla je liječnica i napomenula da je cilj rehabilitacije dovesti pacijenta u stanje gdje će biti neovisan i moći samostalno obavljati transfere te ga po mogućnosti dovesti u položaj vertikalizacije gdje će se moći kretati uz pomoć nekih pomagala da nije samo ovisan o invalidskim kolicima.

Pogledajte u videu kako je Vlado radio transfere s kreveta u kolica prije dva mjeseca

Mišljenje liječnice o Vladinom stanju nakon dva mjeseca robotske neurorehabilitacije

"Naš pacijent Vlado Stanić svaki je dan protekla dva mjeseca provodio ciljanu kineziterapiju na robotskoj aparaturi. Pokazuje napredak i u funkcionalnom smislu on je bolje. Prošli put sam napomenula kako su postignuti transferi - znači on je mogao samostalno iz kolica u krevet i obrnuto što je bio značajan napredak, a sada se vertikalizira uz pomoć druge osobe (ustaje i staje na noge) što je također iznimno značajan napredak. Znači Vlado osim što se može uspraviti uz pomoć druge osobe može napraviti i par koraka što je u odnosu na početno stanje kada je bio nepokretan znatan napredak", objasnila je dr. Hajvaz i otkrila koji su daljnji ciljevi Vladinog oporavka: "Cilj nam je sada tu vertikalizaciju napraviti sigurnom, što ćemo postići jačanjem zdjeličnog djela. Drugi cilj nam je da Vlado kroz par mjeseci u vertikalnom položaju i uz pomoć pomagala samostalno može hodati po kući ili okućnici".

Pogledajte video Vladinog napretka nakon dva mjeseca robotske neurorehabilitacije

"Prezadovoljan sam i sretan s postignutim rezultatima. Svi u Aritheri su bili divni prema meni, a terapeutkinje najbolje", rekao na m je Vlado.

Vladina nećakinja Vlatka podijelila je s nama svoje dojmove o stričevom napretku: "Stričevo stanje se ne može uopće mjeriti kakvo je bilo i kakvo je sada. U pismu koje sam vam poslala za nagradni natječaj napisala sam da se stric od kada je došao kući iz bolnice oporavio 300 posto, ali ovaj napredak koji je sada postigao neusporediv je s bilo čim do sada. Osoba koja je bila prikovana za krevet sada može stajati i napraviti par koraka i to je čudesno. Stric je dobio šansu za novi život. Tim u Aritheri je predivan i podučili su nas kako da radimo sa stricem kod kuće".

Vladin brat Branko potvrdio je kćerine riječi i rekao da će Vlado nastaviti s rehabilitacijom u Aritheri.

 | Author: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.