Zdravlje 28. travnja 2016.

Srce voli vitamine B!

Srce_10
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vitamin B ima jedinstven način sprječavanja srčanih bolesti. Vitamin B sadrži dodatke poput folne kiseline, vitamina B6 i B12 koji posredno smanjuju rizik od srčanog udara. Naša krv ima aminokiselinu pod nazivom homocistein, koja smanjuje protok krvi kroz krvne žile i izaziva grudice u stanicama. To pak stvara začepljenja u arterijama i venama i rezultira srčanim udarom. Dodaci vitamina B pomažu u smanjenju razine homocisteina u krvi.

Kalcij i magnezij također pomažu u održavanju zdravog srca

Vitamin E ima kapacitet da smanji rizik od srčanih bolesti i do 40 posto. Vitamin E nalazi se u špinatu, orasima, sjemenkama, papru, maslinovom ulju, kukuruzu, itd. Ovaj dodatak djeluje kao antioksidans i štiti krv od masnih naslaga. To snižava loš kolesterol i pomaže zadržati dobar kolesterol, čime se izbjegava nagomilavanje masnoća u arterijama. Osim toga, kalcij i magnezij pomažu u održavanju zdravog srca i reguliranju rada srca.

Omega­3 masne kiseline pomažu u snižavanju razine triglicerida

Koenzim Q10 pomaže u održavanju krvnog tlaka i zdravlja srca. Omega­3 masne kiseline su zdrave za srce. Ribe poput lososa, skuše, srdele, tune, itd. imaju ovaj bogati dodatak u sebi. EPA i DHA smanjuju rizik od srčanih bolesti, a bolesnicima sa srčanim problemima savjetuje se da uzimaju ovaj zdravi dodatak. Bolesnici s visokim trigliceridima također mogu konzumirati omega­3 masne kiseline kako bi imali zdravo srce.

Treba napomenuti da, osim vitamina i minerala, fizička aktivnost i zdrava prehrana igraju važnu ulogu u održavanju zdravog srca. Penjanje stepenicama do ureda ili stana, joga, meditacija, vježbe disanja, itd. mogu smanjiti kolesterol i nakupljanje masnoća u tijelu.

Saznaj što je ateroskleroza i kako je spriječiti!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.