Zdravlje Zdravlje žena 30. srpnja 2023.

Vaginalni prištići: Uzroci, vrste, liječenje

Foto: shutterstock Bartholinove žlijezde i Skeneove žlijezde odgovorne su za održavanje i podmazivanje vaginalnog kanala i vulve i s manje bakterija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vaginalni prištići nastaju iz više uzroka. Većina ih je dobroćudna, s malo simptoma, a često i spontano nestaju.

Vaginalni prištići su česta pojava i imaju više uzroka. Ove kvržice u nekim slučajevima mogu biti bolne ili neugodne, ali su rijetko ozbiljne. Nije uvijek moguće točno odrediti uzrok vaginalnih prištića ili onih oko ženskog genitalnog područja. Međutim, najčešći uzroci su kontaktni dermatitis, folikulitis i upala Bartholinovih i Skeneovih žlijezda, koje su odgovorne za podmazivanje vaginalnog kanala.  Ako se pojave simptomi kao što su bol, svrbež ili povećanje prištića ili ako ne nestanu spontano unutar dva tjedna, trebate se obratiti ginekologu kako bi odredio liječenje.

Uzroci vaginalnih prištića

Uzroci vaginalnih prištića su različiti, od alergijskih reakcija, preko brijanja do spolno prenosivih infekcija. Donosimo neke primjere.  

Vaginalni prištići Možda te zanima... 9 najčešćih uzroka jakog vaginalnog iscjetka Zdravlje

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis uzrokuje izbočine ili vaginalne prištiće zbog alergijske reakcije na nešto što je došlo u dodir s kožom. Uobičajeni iritansi mogu se pojaviti tuširanjem, a to mogu biti losioni ili sapuni s mirisima, higijenski ulošci, spermicidi, kondomi, lubrikanti, deterdženti za pranje rublja ili pjenušave kupke. Znojenje, sperma i urin također su uzroci koje treba uzeti u obzir. Osim prisutnosti kvržica ili prištića u vaginalnom području, može doći do peckanja, svrbeža i eritema prenosi Steptohealth.com.  

Možda te zanima... Provjerene namirnice s kojima možeš ublažiti simptome rozaceje i dermatitisa Zdravlje

Folikulitis

Folikulitis je uzrokovan upalom i infekcijom folikula dlake. Ovi vaginalni prištići mogu nastati kao posljedica brijanja ili depilacije voskom, kao i zbog uraslih dlačica ili znoja. Usko pripijeno donje rublje još je jedan uzrok.

U tom slučaju, kako dlaka počinje rasti u folikuli, ona se uvija u kožu ili raste prema unutra što dovodi do uraslih dlaka. Kvržica s bijelo-žućkastim središtem nastaje nakupljanjem gnoja i s crvenilom oko njega. Proizvodi bol, svrbež i osjećaj nelagode. Uobičajeno ih je vidjeti u velikim usnama vagine ili u preponama.  

Možda te zanima... Urasle dlačice: Zašto nastaju i kako ih se riješiti? Zdravlje

Liječenje folikulitisa se sastoji od toplih obloga za smanjenje upale i antibiotskih krema. Ako se ne popravi za nekoliko dana, morat ćete otići ginekologu. Ukoliko se ne liječi pravilno, mogao bi se povećati u volumenu i uzrokovati apsces, odnosno nakupljanje gnoja u tom području. Čak i bez pridružene infekcije, urasle dlake mogu dovesti do kvržice ili prištića u rodnici koji mogu pocrvenjeti i postati bolni. Upala se obično smiri s vremenom i prirodno zacijeli za nekoliko dana. 

Upala žlijezda vulve

Bartholinove žlijezde i Skeneove žlijezde odgovorne su za održavanje i podmazivanje vaginalnog kanala i vulve. Kao posljedica prisutnosti bakterija ili loše osobne higijene, može doći do začepljenja izvodnog kanala te se stvara kvržica. Ovi prištići su obično bezbolni i možete ih osjećati prilikom izvođenja osobne intimne njege ili tijekom spolnog odnosa. Nestaju spontano za nekoliko dana. Ako se povećaju ili postoji bol ili prisutnost gnoja, potrebno je konzultirati liječnika. Veliki prištići mogu zahtijevati ručnu drenažu skalpelom.

Vaginalne gljivice

Kada je u rodnici i na velikim ili malim usnama prisutno mnogo prištića, praćenih svrbežom, peckanjem i crvenilom kože, tada treba posumnjati na gljivičnu infekciju. Candida albicans je najčešći uzročnik ove vrste infekcije. Povezuje se s upotrebom agresivnih i iritantnih proizvoda za intimnu higijenu, pretilošću, dijabetesom, hormonalnim promjenama, upotrebom antibiotika i trudnoćom.

Osim toga, može se manifestirati promjenama u vaginalnom iscjetku, proizvodeći bijeli iscjedak, poput kiselog mlijeka. Također možete osjećati nelagodu prilikom mokrenja i spolnog odnosa. Liječenje se provodi lokalnim antimikoticima. 

Vaginalni prištići Možda te zanima... Seks i vaginalna gljivična infekcija: Sve što trebaš znati Psiha i seks

Proširene vene na vulvi

Proširene vene na vulvi vrlo su rijetke, a povezane su s uzrocima povećanog intraabdominalnog tlaka, poput starenja, trudnoće i poroda. To su plavičasti čvorići koji obično nisu bolni, ali su povezani s trncima i svrbežom.

Genitalni herpes

Genitalni herpes je spolno prenosiva infekcija i uzrokuje lezije koje se mogu kategorizirati kao vaginalni prištići. To su mali mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom u obliku kvržica, a mogu uzrokovati svrbež i bol u području genitalija. Važno je znati da ove lezije nestaju i ponovno se pojavljuju kada je imunološki sustav slab. Uvijek zahtijevaju procjenu od strane medicinskog stručnjaka. Kada su simptomi vrlo intenzivni, potrebno je propisati antivirusne lijekove.

Genitalne bradavice

Genitalne bradavice nastaju zbog HPV-a (humani papiloma virus), a prenose se nezaštićenim spolnim kontaktom. Osim što stvaraju male prištiće u rodnici, mogu se spojiti u leziju nalik cvjetači. Seksualni kontakt treba izbjegavati kada su lezije aktivne, jer su zarazne. Mogu se liječiti krioterapijom, laserom, elektrokauterom, mikrokirurgijom ili primjenom kiseline za uklanjanje lezija.

Molluscum contagiosum

Ova virusna infekcija može uzrokovati prištiće bilo gdje na tijelu. Pojavljuje se u obliku kvržica. Male su, uzdignute, boje mesa ili bijele, bisernog izgleda i udubljenja u sredini. Spontano nestaju, iako se mogu liječiti lokalno ili oralno. Sumnja zahtijeva procjenu od strane ginekologa ili dermatologa. Potrebno im je 6 do 12 mjeseci da nestanu.  

Vaginalni prištići Možda te zanima... 7 "neobičnih" stvari o vagini koje su zapravo potpuno normalne Zdravlje

Gnojni hidradentis

Gnojni hidradenitis je kronična bolest žlijezda znojnica. Karakteriziraju ga ponavljajući prištići koji sadrže gnoj i ne zacjeljuju lako. Prištići se obično razvijaju na područjima gdje se koža trlja, kao što su pazusi, prepone, stražnjica i grudi. Prištići se mogu ponovno pojaviti i mogu dovesti do ožiljaka, piše Mayoclinc.org.

Mogu li se vaginalni prištići ukloniti?

Ako sami pokušate ukloniti vaginalne prištiće, to može dovesti do više boli i iritacije. Postoji rizik od izazivanja dodatne infekcije ili širenja postojeće infekcije. Zato je najbolje pričekati dok se spontano ne poboljšaju ili potražiti liječničku pomoć. U većini slučajeva vaginalni prištići nestaju za 1 do 2 tjedna. Ako ne nestanu, pristup ovisi o uzroku i simptomima. 

Ginekolog | Author: shutterstock Foto: shutterstock Najbolje je pričekati da vaginalni prištići sami nestanu ili posjetiti ginekologa.

Preporuke za izbjegavanje vaginalnih prištića

Bolja intimna njega, izbjegavanje kontakta s nadražujućim tvarima ili alergenima te redoviti liječnički pregledi, neki su od osnovnih načina kojima možeš izbjeći vaginalne prištiće. Poželjno je izbjegavati usko donje rublje i potrebno je koristiti rublje od prirodnih materijala. Što se kupanja tiče, izbjegavajte jako toplu vodu. Nemojte koristiti pjenušave kupke ili parfumirane sapune prenosi Steptohealth.com.

Suho brijanje treba izbjegavati. Preporučuje se korištenje pjene za brijanje. Također, poželjno je brijanje u istom smjeru rasta dlačica, a zatim navlažiti to područje hidratantnom kremom. Vaginalni prištići se mogu spriječiti. Ali ako se pojave, nemojte paničariti, jer vjerojatno nisu opasni. Ipak, obavite pregled kako biste odagnali sumnje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.